Hem / Egna nyheter / Rapport från Bryssel

Rapport från Bryssel

Verksamhetschef Pia Hillgren, RF-SISU Gävleborg representerar ett av totalt 10 distrikt som tillsammans med RF är på plats i Bryssel för "Erasmus+ Sport Infoday 2020". Hon konstaterar att här finns ett stort intresse för idrott och folkhälsa.

Dag ett inleddes med studiebesök på EU-parlamentet där det gavs möjlighet till dialog med EU-parlamentariker Jytte Guteland. Hon berättade om den känslosamma veckan i och med omröstningen av Brexit och om vikten av klimatfrågan. Jytte ser tre områden där vi inom idrottsrörelsen gör och kan göra skillnad:

  • demokrati
  • integration
  • stillasittande och övervikt bland barn

Idrotten som möjliggörare

Jytte ser idrotten som en möjliggörare som inger hopp för framtiden.
– Att mina barn ska spela tennis här i Belgien för att lära sig franska, så att de får nya vänner och vi får fler kontakter känns självklart, säger hon och fortsätter, idrotten fyller den rollen för alla nyanlända i Sverige.

Enligt Jytte är många ledamöter intresserade av folkhälsofrågan, i synnerhet ökad fetma bland barn.
 – Mycket fokus är på kosten, jag skulle vilja lyfta in rörelse mer och diskussionen om hur våra samhällen ska byggas", menar Jytte.

Parlamentarikern som helst landar i Söderhamn

Jytte har sin idrottsliga bakgrund i orientering och ridsport.
– Jag är från Huddinge. Men Söderhamn är där jag landar. Det är hemma för mig. Närheten till naturen, skogen, vattnet och djuren. Dit åker jag när jag får välja var jag vill vara, säger hon.

Nästa studiebesök går till EOC EU Office där Heidi Pekkola gav en presentation kring deras uppdrag och arbete. Aktuella samtal och utmaningar som Heidi lyfter:

  • Human Rights in Sports (speciellt vid stora arrangemang)
  • involvement of athletes
  • integrity of sports and competitions
  • future of clubs and volunteering

Även Kaisa Larjomaa som är generalsekreterare för Engso gav en presentation. Hon berättade bland annat om vision 2023, Grassrootsports for stronger communities.

Hon pratade också om Engsos fokus på:

  • youth
  • Equality Within Sports
  • Engso Policy Programme

Spännande områden

Dag 2 var "huvudnumret" Erasmus+ Sports Info Day 2020. Mycket matnyttig information om programmet. Vilka möjligheter som finns, men också vilka direktiv som finns att förhålla sig till. Fokus ligger på lärande och nätverkande bland ca 350 deltagare från flertalet EU-länder och olika organisationer.

För Pia kändes Idrott för äldre och Inkludering (både utifrån etnicitet och personer med funktionsnedsättningar) med idrotten som verktyg som extra spännande områden.

Tack för rapporten, Pia! Välkommen hem med fräsch kunskap och nya samverkansidéer!

EU-parlamentariker Jytte Guteland och Pia Hillgren, RF-SISU Gävleborg
EU-parlamentariker Jytte Guteland och Pia Hillgren, RF-SISU Gävleborg.