Hem / Egna nyheter / Nya smittskyddsåtgärder för större cuper och läger

Nya smittskyddsåtgärder för större cuper och läger

Regeringen och Folkhälsomyndigheten har meddelat att cuper och läger för barn och ungdomar kan genomföras, men med särskilda smittskyddsåtgärder. Folkhälsomyndigheten förväntas komma med mer information denna vecka.

Så fort ny information är tillgänglig kommer Riksidrottsförbundet att uppdatera sin coronasida angående vilka smittskyddsåtgärder som gäller för större cuper och läger. Här finns nu gällande information om idrotten och corona.

Det vi vet om kommande smittskyddsåtgärder är att de kommer att fokusera på att undvika trängsel, både för publik men även för barn och ungdomar vid exempelvis övernattningar. Åtgärderna kommer även att uppmana till att, utöver vid själva idrottsutövningen, inte blanda grupper eller åldrar.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell meddelade även att myndigheten på måndag den 20 december kommer att presentera nya scenarier utifrån förväntad smittspridning framöver och att det då eller senare även kan komma ytterligare restriktioner.

– Jag har full förståelse för att den här informationen kommer alldeles inför att många cuper och läger för barn och ungdomar ska genomföras och att det skapar en osäkerhet både för arrangörer, deltagare och föräldrar. Tydligare besked ska komma från Folkhälsomyndigheten inom kort och jag kan bara uppmana alla att utifrån de rekommendationer som kommer göra sitt yttersta igen för att inte bidra till att smittan ökar, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

– Vi är fortfarande mitt i en pandemi och behöver göra allt vi kan som en sammanhållen idrottsrörelse för att slippa restriktioner som begränsar framför allt barn- och ungdomsidrotten men även övriga idrott då det blivit ännu tydligare under pandemin hur viktig idrotten är för att må bra oavsett ålder och ambitionsnivå. Riksidrottsförbundet har som tidigare en bra dialog med Folkhälsomyndigheten, säger Björn Eriksson.