Hem / Egna nyheter / Med "Hälsa för alla" formas nya sätt att aktivera nyanlända kvinnor

Med "Hälsa för alla" formas nya sätt att aktivera nyanlända kvinnor

Projektet Hälsa för alla hade fått en kanonstart där projektledare Afaf Radhison från RF-SISU Gävleborg och tränare Rasha Ghrear hade lyckats aktivera mängder av nyanlända kvinnor, sedan kom coronapandemin ...

– Det var många av kvinnorna som stannade hemma, berättar Afaf. Vi fick sluta med våra gruppträningar inomhus och vissa sa att de måste vara hemma med barnen. Det blev svårt att träffas på grund av alla restriktioner och energin började försvinna lite.

Men Afaf och Rasha ville absolut inte ställa in – de ville ställa om. Efter att ha gjort en del testfilmer och planering så resulterade det i korta, enkla och tydliga träningspass som de spelade in i korta videoklipp.

Snabbt startade de en Facebookgrupp och WhatsApp-grupper för att hålla kontakten med kvinnorna – och intresset spred sig.

Nu har träningspassen flyttat utomhus. Gruppträningsledare Rasha kör energifyllda övningar med de som kommit till platserna i Bollnäs och Söderhamn där projektet pågår, men separata träningspass spelas också in för att kunna aktivera de som av olika anledningar inte har möjlighet att gå ut. Syftet är att du ska kunna träna inne eller ute, och enbart behöva enkla tillbehör som du har hemma – en matta, en vattenflaska.

Informationen ges på flera språk, alla träningsvideor och peptalks publiceras antingen via Facebookgruppen eller via appen WhatsApp där de i skrivande stund har fyra träningsgrupper igång med sammanlagt 68 medlemmar.

- Det är så roligt. Jag får frågor varje dag av tjejer som vill gå med, säger Afaf.

Här kan du se ett utdrag ur en av Rashas träningspass