Hem / Egna nyheter / Lilla Golfveckan – en intresseväckare för unga i Söderhamn

Lilla Golfveckan – en intresseväckare för unga i Söderhamn

Många barn slutar idrotta i mellanstadieåldern. Under pandemin har flera föreningar signalerat att de tappat unga aktiva. Lilla Golfveckan är ett initiativ för att motverka den trenden. Genom samverkan blev aktiviteterna dessutom kostnadsfria.

Det är Söderhamns Golfklubb och evenemangsaktören Branschbollen som tillsammans med RF-SISU Gävleborg var huvudarrangörer för Lilla Golfveckan i Söderhamn. Under en sommarlovsvecka fick trettio barn i åldrarna 9–13 år möjlighet att bekanta sig med idrotten golf – både genom teori, lek och praktik.

Vi frågade Philip Kumar från evenemangsaktören Branschbollen som är en av initiativtagarna, om tankarna bakom arrangemanget.

Hur väcktes idén om Lilla Golfveckan?
– Vi ville göra ett event för ungdomar inom sporten golf som vi själva brinner väldigt mycket för och samtidigt hjälpa Söderhamns Golfklubb med deras ungdomsverksamhet, säger Philip Kumar. I dom flesta föreningar jobbar många ideellt och tiden räcker inte till många gånger och då tänkte vi att vi ville hjälpa till och sänka trösken för ungdomarna för att komma i kontakt med sporten golf. Vi brinner för golf och vi brinner för ungdomar. 2018 arrangerade vi även Barncancerbollen där vi skänkte 140 000 kr till barncancerfonden.

Golfinstruktör instruerar en grupp deltagande barn

Var det viktigt för er att deltagandet skulle vara gratis på Lilla Golfveckan?
– Egentligen inte, menar Philip, men med hjälp av många samarbetspartners/sponsorer som hjälpte oss med den ekonomiska biten kunde denna vecka genomföras kostnadsfritt för barnen med bland annat Grönt kort-avgiften, fritt medlemskap under 2021, måltider, kepsar och tröjor.

– Jag vill verkligen lyfta engagemanget från samtliga som ställde upp och hjälpte till så som deltagare, Söderhamns GK, sponsorer och många fler. Det är guld värt och det krävs att alla hjälper till. Planeringen av Lilla golfveckan startade innan jul 2020 och det ligger många timmars jobb bakom denna vecka.

Vad är du mest nöjd med kring genomförandet?
– Denna vecka blev enligt många en succé för samtliga inblandade och det är vi extremt glada över. Förhoppningsvis fortsätter många av ungdomarna att spela golf och har fått nya kompisar. Söderhamns Golfklubb bygger på sin ungdomsverksamhet och får i framtiden nya medlemmar och kanske ett nytt golfproffs, vem vet?

En grupp barn står på en gräsyta framför ett klubbhus och tränar golfteknik

– Vi har fått extremt bra respons från föräldrar, Söderhamns GK och många andra. Vi var i Hudiksvall i helgen och arrangerade en golftävling och pratade då med deras klubbchef som gav oss beröm för Lilla Golfveckan så det är kul att ordet sprids till andra städer, säger Philip.
– Många av ungdomarna ville inte åka hem när dagen var slut för dom tyckte det var så kul.
”Neej va tråkigt klockan är snart tre då måste vi ju åka hem, jag vill spela mera.” hörde vi till exempel från en deltagare.

– Vi började varje dag klockan 09.00 och redan dag 2 kom många deltagare 30–60 minuter innan för att träna på egen hand.

Vad betyder Lilla Golfveckan för föreningen och golfen i Söderhamn tror du?
– Enormt mycket! Eftersom det var en sådan stor grupp på 30 ungdomar så har dom fått nya kompisar och det kommer bli lättare för dom att ha någon att spela med i framtiden. Att skapa ett intresse för golf i tidig ålder kommer i framtiden att generera flera medlemmar och en starkare förening.

– Med tanke på att ungdomar i dagens läge blir mer och mer stillasittande med datorer och telefoner så är det viktigt att få dom i rörelse och just nu under Corona har det nog blivit ännu mera stillasittande när folk inte har kunnat umgås på samma sätt som tidigare. Förhoppningsvis kan Lilla Golfveckan bidra till att få ungdomar i rörelse, träffa nya kompisar och det absolut viktigaste att ha kul och att dom förhoppningsvis fått ett nytt intresse.

En grupp barn på golfträning. De står på en gräsyta.

Efter sommaren kommer arrangörerna att återkoppla till deltagarnas föräldrar för att få feedback från veckan och om dom har några önskemål på hur man kan gå vidare för att deras barn ska fortsätta ha intresse för golf.

– Det finns idag ungdomsträningar i föreningen och målet är att vi ska försöka få in så många deltagare på dessa, avslutar Philip Kumar.

Teoretiska inslag skapar bra balans

Lars Persson, idrottskonsulent på RF-SISU Gävleborg, har bidragit med teoretiska inslag under arrangemanget.
– Vi ville ha glada barn hela veckan och då är teori och praktik i en lagom blandning bra. Barnen blir ganska trötta om de bara hade idrottat hela veckan eller bara haft föreläsningar om hälsa, så att köra lite blandat om dagarna har visat sig vara en lyckad kombination, säger Lars Persson.

Lars har bland annat använt sig av RF-SISU Gävleborgs dialogmetod ”Skippa attityden” där barnen själva får diskutera vilken stämning de vill ha i sin träningsgrupp och hur man kan agera för att bidra till ett bra träningsklimat.

– Vi visste att det fanns ett brett intresse i dessa åldersgrupper då klubbens ungdomskommitté kört ”Golfkul” och ”Golfäventyret” i samverkan med RF-SISU Gävleborg sedan 2018, så när Philip Kumar och Tomas Renman från Branschbollen valde att engagera sig i klubbens ungdomsverksamhet, var det som en skänk från ovan för att omvandla konceptet till Lilla Golfveckan, vilket vi är väldigt, väldigt tacksamma för, säger Lars.

En grupp barn på golfläger sitter ned på en gräsyta och lyssnar på en ledare.

Bilder: Philip Kumar