Hem / Egna nyheter / Ledarskap och relationer – viktigast för att få unga motiverade

Ledarskap och relationer – viktigast för att få unga motiverade

Hur kan man arbeta för att få unga att trivas och stanna inom idrotten trots coronarestriktioner? Vi frågade Fredrik ”Mudde” Carlsson, ungdomsansvarig i Edsbyns IF Fotboll, som faktiskt fått se fler och fler komma på vissa av föreningens träningar.

Bilder: Edsbyns IF Fotboll

Fredrik Carlsson, känd som ”Mudde” för de som har en relation till fotbollen i Edsbyn, är ungdomsansvarig i Edsbyns IF Fotboll. Han börjar med att konstatera att han kan se att de tappar unga i viss mån, men han är osäker på om det beror på corona. Han tänker att det kommer att visa sig först efter sommarsäsongen.

– Redan förra sommaren var ju verksamheten påverkad av corona. Man levde på hoppet och det mesta var styrt och begränsat. Det var främst flicksidan som fick det tufft, berättar han.

Tjejsatsning

– Vi satte då in åtgärder genom att vi startade ett tjejprojekt. Vi fick medel från Svenska Fotbollsförbundets satsning Alla är olika – Olika är bra för att satsa på särskilda tjejträningar. När vi körde i gång förra året hade vi runt 10 aktiva i mellanstadieåldern som hakade på. De flesta av dem tränade redan fotboll i något lag i föreningen. Vi hade fotbollsspelande tjejer i 17–18-årsåldern som ledare.

– Vi utformade det som ett paket där vi erbjöd både läxhjälp, mellanmål och träning och vi la aktiviteten direkt efter skolan, för det har vi förstått är en nyckel. Åker tjejerna hem efter skolan så är det svårare att få dem att ta sig till träningen senare.

Att både läxhjälp och mellanmål ingår tror Fredrik haft betydelse för att övertyga föräldrar om att låta sina barn delta.

Flicklag tränar fotboll på utomhusplan

Tredubbel uppslutning

– Vi skulle upprepa samma koncept i år, med samma ledare, och förväntade oss ungefär samma uppslutning … men i stället kom det 30 barn till första tillfället! Det var roligt att se att de unga ledarna kunde lösa situationen på plats på ett bra sätt. Vid nästa tillfälle var de mer förberedda. Vi har sedan dess haft 25–30 deltagare varje gång. Det roliga är att vi nu också fått med tjejer som inte tränar fotboll i något lag sedan tidigare.

Fredrik berättar att ett mål för föreningen är att få till verksamhet för högstadietjejer. Som det är nu är glappet väldigt stort mellan seniorlaget och F13. Med den stora tillströmningen till tjejträningarna finns goda möjligheter.

Även i P15/P16 har utvecklingen varit positiv.

– Vi anmälde ett lag från början och hade 20–25 spelare vid upptakten, men efter hand kom fler tillbaka och nya kom till. Det slutade med att vi hade upp mot 34 spelare på träning och vi har fått anmäla ytterligare ett lag för att alla ska få spela.

Ledarskap är nyckeln

– Jag tror att det seriespel vi har tillsammans – Dalarna, Gästrikland och Hälsingland – upplevs motiverande för många. Att få ingå i ett lite större sammanhang. Och när det blir tal om att åka ”storbuss” lyser det alltid i ögonen på spelarna. Då blir det ”wow-känsla” och känns det lite extra spännande, säger Fredrik. Dock är det stopp för seriespelet på grund av corona för tillfället.

Nyckeln till att unga söker sig till föreningen och vill stanna inom idrotten tror Fredrik ändå är ledarskapet.

– Skapar vi en bra verksamhet vill man stanna. Det viktigaste tycker jag är att vi har utbildade ledare. Vi har sagt att vi ska ha minst en ledare per lag som har C-utbildning alternativt B-utbildning.
Relationsskapandet är också riktigt viktigt, och kunskapen om det får man med sig med utbildningen. Man kan kalla det en form av nytänk, även om det egentligen inte är några konstigheter. Men när vi ofta har föräldrar som ledare så har de inte med sig de grundläggande delarna i de nya ledarskapsutbildningarna, utan de leder ungefär som man själv blev ledd när man var aktiv i unga år. Det är en stor skillnad.

Stillasittande liv

Under coronapandemin har lagen inte haft tillgång till hallar under vintern och det har varit stora begränsningar när det gäller matcher. Här ser Fredrik en risk.

– Många unga kanske har vant sig vid ett mer stillasittande liv den här vintern. En del har kanske tyckt att det har varit ganska skönt. Vi får se om de kommer tillbaka under sommaren, men risken finns att de inte gör det. Och jag vågar säga att vi kanske även har ledare som hamnar i en sådan situation.

– Att vi har bra och roliga träningar är nummer ett. Men de vill ju spela matcher. Vi ska inte lyfta fram det som livsviktigt … men att få dra på sig en matchtröja och se fram emot en match är speciellt för många.

Säck med fotbollar på utomhusplan

Utbildning = ögonöppnare

Om du skulle ge något tips till idrottsledare som vill få unga att trivas inom idrotten, vad skulle det vara?

– Att utbilda sig! Det var en otrolig ögonöppnare för mig. Man fick med sig så mycket och idrottens ledarskapsutbildningar har förnyats mycket de senaste åren. Fotbollsutbildningarna håller en riktigt hög nivå skulle jag säga.
Sedan är relationsskapandet det viktigaste. Att se alla aktiva, säga allas namn i ett positivt sammanhang varje träning, fråga hur de mår om du ser att någon inte mår bra.

Frågan om hur man skapar motivation hos unga i den åldern tog bland annat upp på det seminarium som RF-SISU Gävleborg anordnade med Carolina Klüft häromveckan – och om det säger Fredrik så här:

– Carolina som person ger ju en massa energi! Man blir laddad! Det hon tog upp har man kanske koll på i stort, men någonting jag tog till mig var det hon sa om att kommunerna kunde stötta bättre. Vi har bra kommunala förutsättningar här i Ovanåker, med hallar och konstgräs. Jag ska inte säga att kommunen inte bryr sig, men det är klart att man kan göra mer.

På frågan om vad det skulle kunna handla om nämner Fredrik transporterna.

– Det är en flaskhals för oss. Vi upplever att det blir fler och fler föräldrar som inte har körkort eller bil. Då blir det färre personer som får köra mer, vilket egentligen skapar en form av segregation i föreningen. Kunde vi få hjälp att skaffa minibussar så kunde vi ställa upp och lösa det på ett bättre sätt, avslutar han.

***

Från den föreläsning med Carolina Klüft som nämns i artikeln har vi sammanställt en checklista kring vad som kan vara viktigt att tänka på när man vill hjälpa ubnga att hitta motivation i sitt idrottande. 

Länk till "Carolinas checklista"

Behöver din förening hjälp att arbeta med frågor kring barn- och ungdomsverksamhet, ledarutbildning eller annat? Kontakta någon av våra idrottskonsulenter för att bolla idéer och få tips.

Länk till Kontakta idrottskonsulent