Hem / Egna nyheter / Lärgrupper involverar barn och unga i Julle United

Lärgrupper involverar barn och unga i Julle United

Dansföreningen Julle United har vuxit snabbt och fått många medlemmar. Med lärgrupper av olika slag behåller man den småskaliga, ”nära” känslan och kan lätt fånga upp tankar och idéer som utvecklar verksamheten och skapar delaktighet.

I Julle United pågår ständigt samtal på olika nivåer, både fysiskt och digitalt. Med lärgrupper involverar de såväl styrelse som barn och unga. De har skapat kommittéer och arbetsgrupper både för att driva den långsiktiga utvecklingen och för att göra snabbare planeringsinsatser. Det kan gälla allt från vilka färger som träningsoverallerna ska ha till att planera läger eller jobba med värdegrundsfrågor.

Digital dialog

– Vi jobbar lite olika beroende på vad det är som ska göras och mycket utifrån vilken ålder gruppdeltagarna är i, berättar Emelie Holmberg, som är verksamhetschef i Julle United. I våra grupper blandar vi ofta barn och vuxna i kommunikationen, och vi har kört mycket via digitala kanaler nu när vi inte har fått ha fysiska träffar, säger hon.

Lärgruppssamtalen handlar mycket om utvecklingen av föreningen på olika sätt.

– Ikväll har till exempel uppvisningskommittén möte, då sitter alla på olika platser och så kör vi planeringen digitalt. Vi vill hela tiden utveckla våra uppvisningar och arrangemang. Hur gör vi det roligt för de yngre? Hur intresserar vi våra ungdomar? Hur gör vi så att besökarna trivs? I kommittéerna finns alltid en representant från styrelsen med, vilket gör att vi får bra förankring och har nära till beslut.

En scen ur en dans som utförs i mörker där dansarna står på en lång rad bakom varandra och håller ut armarna med ficklampor.
Att intressera ungdomarna för lärgruppsarbetet blir lättare när man har möjlighet att använda digitala kanaler. (Foto: Julle United)

Småskaligt och nära

Julle United blev uppmärksammade på Eldsjälsgalan i början av året där de utsågs till vinnare i kategorin Årets Förening. Temat var föreningsdemokrati och Julle prisades för sitt sätt att involvera barn och unga i verksamheten.

– Jag tycker egentligen inte att vi gör något jättespeciellt, menar Emelie. Vi lyssnar in. Vi gör inga stora, fina projekt för att få delaktighet eller så. Många tycker att det är roligt att få vara med och för oss är det värdefullt att höra vad alla tycker. Lägger vi dessutom diskussionen i en digital grupp så har vi tagit bort en tröskel.

– Vi har blivit en väldigt stor förening, men jobbar som om vi skulle vara småskaliga, fortsätter hon. Vi försöker hitta tillbaka till det vi hade från början. Det kan kännas svårt att hålla ihop en förening när man är många, men vi vill att det ska vara nära! Vi vill ha närheten till att kunna kommunicera. Man vill inte drunkna i det stora havet, känna sig som en liten fisk … som inte är så liten egentligen. Det ska vara lätt att vara med på sina villkor.

Tre personer sitter runt ett bord och tittar på ett lärmaterial och för en diskussion.
Ständig utveckling genom dialog och lärande.

Fånga upp tankar och idéer

När föreningen startade så skapade man många grupper för att kunna diskutera föreningsfrågor. Det fanns till exempel en ”myskommitté” som gjorde insatser för att stärka sammanhållningen.

– Myskvällarna är fortfarande heliga, säger Emelie och skrattar. Det var det jobbigaste under pandemin att vi inte kunde ha dem.

Det är alla små grejer tillsammans som gör att Julle United har ett bra kommunikationsklimat, tror Emelie. Hon märker det bland annat på att det är många som skriver till henne personligen när det är något de har att ta upp.

– Det viktigaste är nog våra kommunikationsgrupper på Messenger där vi snabbt kan få kontakt och diskutera ämnen. Där får vi tag på ungdomarna på ett enklare sätt än om vi skulle kalla till möten. Det gör att de känner sig naturligt delaktiga. Det handlar om att fånga upp tankar och idéer och sedan ta det vidare till rätt forum. Alla sitter ju med jättemycket kloka tankar och förslag om hur vi kan utvecklas som förening.

”Den stoltheten …”

Som exempel berättar Emelie om lärgrupper de haft för att forma sin nya webbshop. Då la de upp arbetet som en kombination med en fysisk träff där de diskuterade fram ett koncept, planerade och gjorde checklistor och sedan följde de upp planeringsträffen med digitala diskussioner där många kunde involveras för att bestämma detaljerna.

– Ett roligt lärgruppsarbete var också när vår Lägergrupp som består av tio ungdomar, ville planera inför ett sommarläger som föreningen anordnar. Då valde de ämnet själva – de ville jobba med värdegrund och allas lika värde, berättar Emelie. Att barnen är med i våra lärgrupper är så viktigt. Det är väldigt bra att fånga upp barnens ord! Vi ställer oss hela tiden frågan ”För vem finns vi till?” Och svaret är ju att vi finns till för barnen – och då tittar vi på vad barnen har önskat och utgår ifrån det.

En utställningsvägg med foton på barn som gör rörelser och en text om att alla är värdefulla.
En utställning med bilder och texter från arbetet på Julle Uniteds sommarläger där ungdomsledarna hade valt temat för lärgrupperna. (Foto: Julle United)

– Jag märker att många är stolta över att vara en del av vår förening. De vill visa att de tillhör Julle United – att de vill ha på sig föreningsjackan. Den stoltheten är fantastisk att se, och det gäller inte bara själva idrotten, det är nästan viktigare för dem att vara en del av föreningen och laget.

Något nytt som de infört är Önskelådan. En bra grej, tycker Emelie. Den står alltid i föreningens studierum och där kan de aktiva skriva olika önskemål; allt från att de vill ha bättre ventilation i lokalen till att de vill ha mysfiltar eller mer rättvis fördelning av träningstider.

Hur många intressanta lärgrupper kan man inte skapa utifrån en önskelåda full av innehåll?

Fler lärgruppsledare

Emelie berättar att de även har lärgrupper för ledarna, både större grupper för alla ledare och smalare temagrupper. Att till exempel diskutera värdegrund är väldigt utvecklande för ledarteamen – där upplever de verkligen att diskussionerna gör skillnad, och att frågorna lätt kan lyftas vidare till styrelsen.

Emelie har dragit i gång en hel del grupper, och även deltagit själv i många av dem, men målet är att fler och fler ska bli självgående.

– Kan vi stärka fler att hålla i och driva lärgrupper – att bli lärgruppsledare – så kommer vi att få ut ännu mer, säger hon. Det blir sårbart om en person håller i allt.

Barn i grupp som sitter runt ett papper och målar ordet MOD.
Ordet "MOD" blev centralt i den här övningen kring värdegrunden och allas lika värde. (Foto: Julle United)

När vi kommer in på det så vill Emelie lyfta fram idrottskonsulenten från RF-SISU som ett bra bollplank.

– Emma från RF-SISU har varit ett fantastiskt stöd för föreningen. Vi behöver få bolla tankar och idéer med någon och resonera hur vi går vidare med olika frågor. Hon kan även komma med inspiration från andra idrotter och andra föreningar. Vi få mycket erfarenhet via RF-SISU, säger Emelie.

Var brinner det?

Hon berättar att de planerat att Emma ska komma och hålla i en spånarverkstad med ledarna på kickoffen för att hjälpa föreningen utvärdera vad som varit bra och vad som kan göras bättre. Emelie ser fördelarna med att ha en "neutral" part som går in och tar den workshopen.

– Den listan vi får fram där blir en bra utgångspunkt för kommande lärgrupper om olika ämnen. Det finns mycket … men man får fånga upp det viktigaste. Var brinner det mest?

– Man behöver ju inte starta all utveckling samtidigt, säger hon och ler.


Julle United och föreningsdemokratin

Vill din förening få ytterligare inspiration från Julle United så vill vi tipsa om den föreningsfilm som togs fram i samband med Eldsjälsgalan 2021 – när Julle United vann priset Årets Förening:
https://www.folkspel.se/aretseldsjal/finalister-idrottsforening/finalist-4/

Bild ur en film där en tjej syns på bild med texten: Jag får vara med och bestämma i Julle Unirted.
Bild ur filmen som gjordes i samband med att Julle United vann pris som Årets förening på Eldsjälsgalan 2021. 


Mer om lärgrupper

Vill du veta mer om hu du kan starta lärgrupper för att utveckla din förening? Kontakta din idrottskonsulent så hjälper vi dig i gång. Läs mer här:
Länk till Lärgrupp – den enkla metoden för utveckling i din förening