Hem / Egna nyheter / Lärgruppen ger extra ”hästkrafter” i arbetet

Lärgruppen ger extra ”hästkrafter” i arbetet

Delsbo Kör- & Ridsällskap använder lärgrupper som metod för att stärka både styrelsearbetet, föreningsledarna och de aktiva. Lärgruppen är en viktig motor i föreningsutvecklingen helt enkelt.

(Foto: Olivia Karlsson)

Hälsingeföreningen Delsbo Kör- & Ridsällskap är inne i ett utvecklingsarbete där de behöver diskutera en hel del stora frågor för att hitta rätt väg framåt. I dialog med RF-SISU Gävleborg har de satt ramarna för hur föreningen kan utvecklas. Marit Glantz som är verksamhetschef och ridlärare i föreningen, vill lyfta fram lärgruppen som en bra metod.

Diskussioner som leder framåt 

– I vårt styrelsearbete har vi träffats i lärgrupper för att diskutera och få ordning på vissa delar. Det övergripande är ju ekonomin, men det har gjort att vi även tagit tag i fler områden, som våra stadgar och vår delegationsordning till exempel, berättar Marit.  

– På första träffen gjorde vi en organisationsplan för olika verksamhetsområden. Vi har kommit fram till vad vi behöver för att utveckla både anläggning och verksamhet. Sedan fortsatte vi att speca upp ännu mer vem som gör vad, för att få en uppdelning på de uppgifter som finns. Vi har också försökt kartlägga vilka som kan tänkas hjälpa till. 

Lärandemiljö inne i ett ridhus där elever sitter på sina hästar som står på rad.
Utfrån diskussionerna i lärgrupperna har man kommit fram till att man vill utveckla både verksamheten och anläggningen. (Foto: Olivia Karlsson)

Stöd i utvecklingen

Utan Maggan, vår idrottskonsulent från RF-SISU, skulle det inte gå så bra, säger Marit och skrattar. Hon ger oss en puff att sätta i gång nya lärgrupper. Det betyder mycket att vi får det stödet i utvecklingen. Vi kan diskutera och känna att vi har en gemensam plan för hur vi utvecklar föreningen i samverkan med RF-SISU.

Lärgruppsarbetet har lett föreningen vidare till ett större arbete där de kommer att gå igenom processen Målstegen tillsammans för att ta ett helhetsgrepp om verksamheten. Marit berättar också att de nu har kommit en bit med ekonomin, så att det börjar se lite bättre ut.

Metod som ökar viljan till lärande

Förutom i styrelsearbetet så har lärgruppen sin plats även i stallet bland de aktiva och hästarna.

– Vi kör också lärgrupper när vi jobbar med våra nybörjare. Det är ett stort problem att få in tillräcklig dos av hästkunskap, säger hon, alla vill ju rida på en gång! Men man måste faktiskt lära sig en hel massa runtomkring. Inte minst för tryggheten och säkerheten, både för häst och ryttare.

Om vi säger att de ska ha teoripass så låter det inte så intressant. Då använder vi oss i stället av lärgrupper för att det ska bli av. Vi lägger in en praktisk teoristund på plats i stallet innan de rider ut. Då blir det ett kontinuerligt lärande utan att de tänker på det som teori, säger Marit. Den som är ny och oerfaren behöver träna mycket med hästen för att bli säker och göra rätt.

– När de väl kan göra i ordning hästen själva är de så tacksamma och känner också att de vet mer vad hästen behöver. Den utvecklingen går helt i linje med ridsportens värdegrund att hästen finns i en trygg och säker miljö och att den aktive själv ansvarar för att öka sin kunskap och kompetens om hästen.

Ridelev som ryktar en häst, på bilden syns endast en liten del av hästen.
Det bästa kvittot på att lärgrupperna fungerar är när man ser stoltheten hos eleven som kan göra i ordning sin häst själv, säger Marit. (Foto: Olivia Karlsson)

Ger ledarutveckling

Den som håller i lärgruppen är lärgruppsledare. Det kan vara en ung aktiv som hållit på ett tag och som har skaffat sig kunskap att dela med sig av.

– Det är ett bra sätt att stärka unga ledare, menar Marit. Den som gått en ungdomsledarkurs kan sedan bli den som är lärgruppsledare. Och när de blivit lite varma i kläderna, kan de vilja gå vidare med ytterligare ledarutbildning.

Som avslutning berättar Marit även att lärgrupper används när de ska förbereda funktionärer inför tävlingar. Då pratar grupperna till exempel om värdskap och annat som utvecklar föreningens evenemang. Och att träffas på riktigt är något Marit och de andra i föreningen verkligen ser fram emot efter alla digitala möten under pandemin! 


Mer om lärgrupper

Vill du veta mer om vad en lärgrupp är och kanske få hjälp att sätta igång i den egna föreningen? Läs mer här:
Länk till Lärgrupp – den enkla metoden för utveckling i din förening