Hem / Egna nyheter / Kvarterstennis ska få fler i rörelse i Hudiksvall

Kvarterstennis ska få fler i rörelse i Hudiksvall

Under fem dagar finns Svenska Tennisförbundet på plats i Hudiksvall för att, i samverkan med Hudiksvalls Tennisklubb, locka fler att spela tennis och att testa sina motoriska färdigheter på olika rörelsestationer.

Hudiksvall är en av fyra städer där Tennisförbundet stannar till för att arrangera ”Kvarterstennis” på en månadslång Norrlandsturné. De har valt städer där det finns en välorganiserade Tennisklubbar och där det finns asfaltsbanor i behov av upprustning i något bostadsområde ganska centralt. 

Potential för unga

Erik Nyman, chefstränare i Hudiksvalls Tennisklubb har varit med och tyckt till när det gäller aktivitetsplatsen i Hudiksvall.
– Vi tyckte att Kvarterstennissatsningen skulle passa bra på planen i Håsta. Dels ligger det i ett bostadsområden ganska långt från tennishallen och dels har det potential att bli ett ställe där unga kan få upp ögonen för tennis. Det finns en fotbollsplan och multiarena i närheten, så det vore roligt om tennisplanen nyttjas mer kopplat till det.

Aktiviteterna startade igår, torsdag, och redan på förmiddagen hade Tennisförbundets projektledare Dino Ilecic haft ett tjugotal intresserade besökare på plats. Det är drop-in från kl 9 till 20 och både barn, unga och föräldrar är välkomna. Stannar du länge och hinner bli hungrig så bjuder Tennisförbundet på frukt. Aktiviteterna är planerade för att inte bidra till smittspridningen denna ”coronasommar”. Det är avstånd mellan aktiviteterna och handsprit finns på plats.

Synliggöra tennis

– Tennis behöver synas på fler platser och vara en plattform för fysisk aktivitet i samhället. Vårt mål är att introducera tennis för barnen och ungdomarna i Hudiksvall, att de ska utveckla sina tenniskunskaper, lära sig de grundmotoriska färdigheterna samtidigt som vi har roligt tillsammans, säger projektledaren Dino.

På platsen kan man inte bara testa tennis, det finns även andra redskap och övningsstationer där man kan testa sin motorik och öva upp rörlighet på olika sätt.

– Det är grundmotoriska övningar som är bra för alla, säger Dino. Vi har rockringar, balansredskap, slackline där du kan testa att gå på lina, hopprep och en massa annat.

Tennisförbundet hjälper även till att rusta de banor där aktiviteterna pågår – till exempel måla nya linjer. Efter turnéstoppet kommer det att finnas låneutrustning att tillgå under en period för de som fått upp intresset och vill testa.

Öka spontana idrottandet

Många kan så klart tveka att prova på en idrott man inte testat förut – bara för att det finns en plan går man ju inte ut och spelar. Men Erik från Hudiksvalls Tennisklubb menar att om man oftare ser andra som spelar på banan så kanske man lockas dit. Kanske vill man låna en racket och testa själv, eller bara hänga där för att kolla.

– I klubben har vi medlemmar som är från 4 år till 90 år och vi har en bred verksamhet. Förutom ordinarie träningar arrangerar vi bland annat prova-på-aktiviteter, föräldraveckor och ”Generationsdubbeln”. Men det spontana idrottandet borde kunna öka mer, säger han. Vi vill se mer lir, lite enkelt och lättsamt, säger han.

Väcka intresse hos fler

– Det här är bara positivt! Allt som gör att unga rör på sig mer är bra! Att turnén går i Norrland är också bra, det har kanske inte varit så mycket fokus här tidigare. Aktiviteterna och öppettiderna är också mer omfattande än vad vi i klubben har haft tidigare somrar, så det är ett jättebra komplement som kan väcka intresse hos fler.

– Jag har pratat lite löst med kommunen om att se över ytterligare någon bana här i Hudiksvall, kanske kunna rusta lite till nästa sommar, fixa minitennisplaner etc. Vi får se vad det kan bli, säger Erik.

De övriga platserna som fått besök av ”kvarterstennis” är Östersund, Skellefteå och Örnsköldsvik. Pilotprojektet har fått stöd från Framåtfonden. Aktivteterna i Hudiksvall pågår t.o.m. tisdag 28 juli kl 12.00.

(Foton: Dino Ilecic)

Benen på en person som jonglerar med en rockring.