Hem / Egna nyheter / Kompensationsstödet räddade 2020 – men sen då?

Kompensationsstödet räddade 2020 – men sen då?

Fredrik Sundfors, Strands IF, skrev vi om i höstas, då visste han inte om föreningen skulle få kompensation för den ekonomiska kalldusch som den inställda Hudik Cup innebar. Nu har stödet kommit, men frågetecknen är trots det stora inför framtiden.

Måste man, som Strands IF i Hudiksvall, ställa in sin stora årliga ungdomscup där intäkterna skulle gått till att bedriva barn- och ungdomsverksamhet resten av året – ja, då drabbas föreningsekonomin hårt. Det statliga kompensationsstödet blev en tillfällig räddningsplanka, trots att de föreningar som fick mest ändå inte fick mer än 60 % av ansökt belopp.

– Att vi fick stödet är ju helt fantastiskt, det betydde att vi klarade 2020, säger Fredrik Sundfors, cupgeneral för Hudik Cup.

Många insatser för att minska kostnader

Han berättar att föreningen även gjort många andra insatser under året, som till exempel permittering av personal och minskat kostnader, till exempel infört köpstopp av material, men väldigt mycket är osäkert trots stödet.
– Fotbollen i Strands drivs ju av Hudik Cup och om inte cupen blir av 2021 så tvivlar jag ju på att man kan räkna med samma statliga stöd ett år till! Och hur blir det då? 

Ringer runt till föreningens unga

På grund av restriktionerna så ligger i stort sett all verksamheten nere för tillfället.

– Jag ringer runt till våra 02:or och 03:or för att kolla hur de mår och försöker peppa dem inför säsongen. De tycker det är segt och de blir ju bekväma så klart. 

– Det är nästan det värsta menar Fredrik, tanken på våra stillasittande barn och unga. Den här sms-generationen. Det blir mycket soffsittande och sängliggande. Det finns risk att de slutar.

Frågetecknen finns där hela tiden och Fredrik erkänner att det kan vara svårt att kliva upp på morgnarna när man inte vet hur det kommer att se ut. I vilken takt kommer vaccinationerna att kunna göras? Hur ska boendet för 5 000 personer funka under cupen? Ska vi skjuta på datumet ytterligare? Allt sånt. Det sliter, säger han.

Stora konsekvenser

– Utan stödet har det ju varit helt åt h-e men nu finns lite framtidshopp. Vi får jobba på och planera för cup men ha en coronabudget parallellt. Jag tror inte man förstår hur mycket vi gör och betyder för alla olika målgrupper i Hudiksvall, och vad det får för konsekvenser om vår verksamhet inte kan fortsätta, säger Fredrik.

Inom idrottsrörelsen är man orolig för att tappa de ideella ledarna, men Fredrik ser inte det som någon överhängande risk. Han får många samtal från föräldrar som undrar när de kan köra igång igen. De flesta ledarna är ju föräldrar som vill att deras barn ska röra på sig så de längtar nog tillbaka menar han.

– Men … han tystnar några sekunder … man är ju orolig för allting idag!

Preliminärt planerar Strands IF för att genomföra Hudik Cup i mitten av juni - men ingenting är ännu helt spikat.


Läs även:
https://www.rfsisu.se/gavleborg/Nyheter/Egnanyheter/installdcupfarstorakonsekvenser

Vad är Kompensationsstöd? Läs mer på Riksidrottsförbundets webbplats:
https://www.rf.se/bidragochstod/Bidrag/kompensationsstodtillidrottsforeningar/