Hem / Egna nyheter / Knattefesten – enkla spelformer med glädje och gemenskap i fokus

Knattefesten – enkla spelformer med glädje och gemenskap i fokus

Med Knattefesten och spelformen "pond-hockey" skapar Strömsbro IF en idrottsmiljö där barn deltar efter egen förmåga, där alla får spela mycket ishockey och där inte bara de mest givna poänggörarna får känna målglädjen.

I Göransson Arena har massor av lag, ledare och föräldrar samlats. De nedskalade planerna är fyllda av spelsugna barn och påhejande vuxna, de enkla trämålen gör det lättare för fler att göra mål och spelschemat är utformat för att skapa så mycket spelglädje som möjligt. Knattefesten arrangeras för tredje året i rad och syftet är att barnen ska ha roligt, spela ishockey på ett lekfullt sätt där barnen hela tiden är nära pucken och känner delaktighet oavsett kunskapsnivå.


Ett stort antal pond-hockey-planer sattes upp på isen och däremellan fanns isyta för spontan lek och skridskoåkning.

 

Tidigare år har Knattefesten spelats utomhus, vilket är en av idéerna med pond-hockey. Men vintrar som denna, som inte är kalla nog att erbjuda naturis utomhus, så har Knattefesten fått flytta inomhus.

Ett av syftena med Knattefesten och konceptet pond-hockey är att visa att det inte alltid behövs stora anläggningar för att få känna glädjen i att spela ishockey, säger Olof. I pond-hockey jobbar man med enkel, flyttbar sarg och enkla trämål som går att sätta upp på vilken naturis eller spolad isyta som helst utomhus. Det behövs inte alltid en hall, konstfruset och en träningstid. 

- Det är viktigt att vi utvecklar tränings- och tävlingsformerna inom idrottsrörelsen så att fler vill delta och kan känna glädjen inom idrotten. Här handlar det om att ha roligt och bara få komma ut på isen och köra! Dessutom så samlar vi här alla barn, ledare och föräldrar som träffas, har det trevligt och umgås.

 

- Satsningen på Knattefesten går i linje med idrottsrörelsens utvecklingsresor och är en del av föreningens strategiska arbete för att få fler att delta i verksamheten och få så många barn som möjligt att vilja fortsätta idrotta, säger Olof Hansson, idrottskonsulent på RF-SISU Gävleborg, som stöttat föreningen i utvecklingsarbetet. 

- Det härligaste är att se så många barn igång och idrotta samtidigt! säger han. Att se det stora intresset och engagemanget som finns hos alla som är här - alla föräldrar och ledare. Att så många på samma dag engagerar sig i barnens idrottande är fantastiskt. Och alla glada ansikten är ett fint kvitto på att fokuset här ligger på just glädje och gemenskap, säger Olof.

Under Knattefesten fanns RF-SISU Gävleborg på plats med materialet Barnens Spelregler, och visade även filmen "Vilken idrottsförälder är du?" i samband med matcherna för att lyfta frågor om den viktiga och stöttande föräldrarollen.

 

Länk till filmen "Vilken idrottsförälder är du?"

Länk till Barnens Spelregler

Knattefesten spelas under två helger i mars och april och omfattar barn födda 2011 och yngre. Varje lag spelar 4 matcher per dag med matchtiden 3x6 minuter.

 

Länk till mer info om Knattefesten