Hem / Egna nyheter / Inställda evenemang riskerar att göra idrotten osynlig

Inställda evenemang riskerar att göra idrotten osynlig

En inställd jubileumssommar var inte vad Söderhamns Skateboardförening önskade sig. ”Att inte kunna ta tillvara de här extra tillfällena att möta nya intresserade gör att sporten riskerar att bli osynlig”, menar ordförande Conny Björklund.

Utomhusidrotterna där närkontakt inte är centralt har kunnat hålla igång nästan som vanligt under pandemin, men Conny tycker att det märks att människor inte är lika aktiva.

– Corona påverkar ju egentligen inte oss så jättemycket jämfört med andra. När restriktionerna kom, sammanföll det ganska bra med att vår utomhussäsong startade. Vi har varit restriktiva med att använda inomhusparken, det har hänt om det varit dåligt väder, och då har vi haft regler för handhygien, avstånd och annat, men mest är vi ute. Men det har faktiskt varit rätt dött överhuvudtaget. Förra sommaren hade vi ett rejält uppsving, men nu kanske man är orolig över smittan … jag vet inte, säger Conny.

– Söderhamn är ju som det sägs Sveriges föreningstätaste kommun och många av våra aktiva håller generellt på med flera olika idrotter, så det är klart att det finns konkurrens, säger han. Man vet ju också att många sitter hemma vid sina datorspel.

Planerade för en aktiv sommar

I spåren av corona får Söderhamn Skateboard, som så många andra föreningar, hantera inställda evenemang och uteblivna aktiviteter. Ett läge som är bekymmersamt då det är många Söderhamnsbor som verkligen skulle behöva komma ut och röra på sig, särskilt under den här perioden. Restriktionerna gör att människor riskerar att bli mer stillasittande än någonsin.

– Vi hade sett fram emot Söderhamns 400-årsjubileum i sommar och planerat en hel del för aktiviteter att bidra med, men nu har vi fått veta att det mesta ställs in och det är ju jättetrist. Under jubileet hade vi haft möjlighet att erbjuda verksamhet för en bred målgrupp, synas och locka åkare. Att det nu ställs in får ju följdverkningar - det är lätt att vi blir osynliga, att man inte tänker på skate som ”någonting för mig”. Vi lockar ju en lite annan målgrupp och ses inte alltid som en traditionell idrott, säger han.

Ingen OS-debut för Skateboard 2020

Skateboard är en officiell OS-gren och skulle göra debut i sommar med ett riktigt stort medaljhopp i Malmöåkaren Oskar Rozenberg Hallberg som har världsmästartitlar i bagaget. Nu är ju dock även OS framflyttat åtminstone till 2021.

– Hela den biten och vad det skulle kunna göra för sporten som sådan, såväl lokalt som nationellt vad gäller uppmärksamhet och så vidare, var givetvis också något vi såg fram emot. Att visa att skateboard kan vara så mycket – mer eller mindre vad du gör det till själv, en hel livsstil. Det kan vara mer sporadiskt nöje eller en aktivitet som mer liknar traditionell idrott. Inom skateboard ryms idag alla tänkbara former, säger Conny.

Alla välkomna att testa

Från föreningens sida vill man verkligen poängtera att alla som vill testa, oavsett vilken nivå man är på, är välkomna till skateparken. Conny vill lyfta fram att de som åker där brukar vara välkomnande när det kommer nybörjare. Ett råd han vill ge är att inte satsa på att köpa sin bräda på en sportbutik med begränsat urval eller i leksaksbutiken, då kan det förta hela upplevelsen. Om du som nybörjare vill låna en bräda så kan du ta kontakt med Söderhamn Skateboard. De har ett antal att låna ut för den som inte har själv.

– Känner du dig osäker i början så rekommenderar vi att du hänger med på någon av våra riktade nybörjaraktiviteter. Vi har varit väldigt aktiva med prova-på-aktiviteter, haft tjejskate och annat. Vi har åkare i alla åldrar vilket man kanske inte tänker på. Hela familjer brukar komma och testa. Vi har uppemot 200 medlemmar, varav jag skulle säga att ett tjugotal äldre åkare är kontinuerligt aktiva i våra skateparker och det är runt 30 av de yngre som åker regelbundet hos oss. Sedan är det ströbesökare och familjer som testar och så vidare.

Sommarlovsaktiviteter på gång

Istället för den uteblivna jubileumsfesten satsar Söderhamn Skateboard nu på att försöka genomföra sommarlovsaktiviteter.

– Vi hoppas kunna erbjuda dessa kostnadsfritt, men det beror på om vi får ihop resurser till det, säger Conny. 

Skateboardåkare i ramp på utomhusarena.

En aktiv ordförande – Conny Björklund. 


Söderhamns Skateboardförening har sin utomhusskatepark i norra stadsdelen i Söderhamn vid Enriset, Stenbacken, Tallvägen samt en inomhuspark i aktivitetskomplexet ”Verkstäderna”. Är du intresserad av sommarlovsaktiviteter, daycamps eller har andra frågor rekommenderar Conny att du besöker föreningens webbsida eller Facebooksida där du hittar kontaktuppgifter, inspiration och aktuell info. De finns även på Instagram.