Hem / Egna nyheter / Innebandy + gymnastik = dubbel rörelseglädje på sommarlovet

Innebandy + gymnastik = dubbel rörelseglädje på sommarlovet

Ledare från Andersbergs IBK och Gefle Gymnastikförening finns tillsammans på plats när barn mellan 6 och tolv år deltar i sommarlovsaktiviteterna i Gävle som kombinerar båda idrotterna på ett lustfyllt sätt.

Det är en strålande sommardag när alla deltagare samlas i Gymnastikens Hus där barnen får prova på grunderna i gymnastik och utmanas i olika motoriska moment. På eftermiddagen är det bollträning som gäller med innebandy i Hedvigslundshallen. Grupperna delas upp för att det inte ska bli trängsel och vissa av passen körs utomhus i det fina vädret. Aktiviteterna är kostnadsfria och barnen bjuds på lunch och mellanmål mellan passen.

Fler barn i rörelse med allsidig träning

– Syftet har varit att erbjuda kostnadsfria aktiviteter utan förkunskapskrav för att kunna få fler barn i rörelse med behov av en meningsfull fritid under sommaren. Att kombinera olika idrotter ger också en allsidig träning som är variationsrik, bidrar till ökat intresse och minskar skaderisken, säger Jakob Westerlund, Gästriklands Innebandyförbund.

Innebandyklubbor och ett barn som klättrar på ett rep.
Foto t.h.: Gefle Gymnastikförening

Med inslag av RF-SISU Gävleborgs koncept ”Skippa attityden”, får barnen även delta i teoripass med diskussioner om hur man ska vara mot varandra, hur man är en bra kompis och vad som händer om någon i gruppen inte är schysst. Ute på gräsmattan sitter den äldre barngruppen och lyssnar och kommer med egna tankar när ledaren som håller i ”Skippa Attityden” tar upp dagens frågeställningar.

Möjlighet till sommarjobb

Jessica Wallman är verksamhetschef i Gefle Gymnastikförening och ser flera fördelar med sommarverksamheten. 

– Det är flera delar som är bra med vår samverkan, för det första gör vi det möjligt för fler barn att röra på sig. Vi vet att alla inte har samma förutsättningar att delta inom idrotten men genom sommarlovsaktiviteterna kan vi erbjuda aktiviteter utan kostnad och även bjuda på gratis mellanmål. För det andra är det också en möjlighet till sommarjobb för våra yngre ledare. Vi och innebandyn har sammanlagt ett 15-tal yngre från våra föreningar som får prova på att leda barngrupper själva, med några vuxna på plats som stöd, säger hon.

Thomas Stade, styrelseledamot i Andersbergs IBK, är i full färd med att hjälpa den yngre gruppen hitta klubbor som passar, han tycker att samverkan inom ramen för sommarlovsaktiviteterna har fungerat jättebra.

– Det blev väldigt populärt det här, vi har totalt 90 deltagare men uppdelat i mindre grupper. Vi märker att det är många här även när det är som varmast och man skulle kunna tro att badstranden lockar, men de kommer hit och det är ju fantastiskt kul! Det kommer också aktiva från flera olika innebandyföreningar och inte bara från vår förening, det ser vi väldigt positivt på, säger han.

Thomas Stade, styrelseledamot i Andersbergs IBK på plats i innebandyhallen.
Thomas Stade, styrelseledamot i Andersbergs IBK, är på plats tillsammans med rörelseglada barn i Hedvigslundshallen i Gävle.

Inga förkunskaper krävs

Sommarlovsaktiviteterna har inget krav på förkunskaper, vissa här har aldrig hållit i en klubba medan vissa har spelat innebandy i flera år, vissa är gymnaster och andra har aldrig testat gymnastik mer än i skolan.

– Att barnen är på olika nivåer kunskapsmässigt har funkat bra, tycker Thomas Stade. Som vi ser det så är gymnastiken ett bra komplement för den som spelar innebandy. Du blir allround eftersom den träningen ger dig styrka, koordination och smidighet.

Barn som övar armstyrka och hänger i en stång i en gymnastikhall.*
Foto: Gefle Gymnastikförening

”Man blir bra på att springa”

Två som verkar ha gott om energi är Juliette Ersson och Iris Höög som just ätit mellanmål och laddar för skottövningar och match. Båda tränar gymnastik men tycker det är roligt att prova på andra idrotter också.

Juliette och Iris med innebandyklubbor.
Juliette Ersson och Iris Höög tycker det är kul att prova på olika idrotter.

– Det är kul! Jag tränar gymnastik, men går på konståkning och simning också, berättar Iris.
– Jag går på hockey också, det är ju lite samma som innebandy, säger Juliette, som också har provat på lite andra idrotter.
– Man blir bra på att springa av innebandy, fyller Iris på.
– Ja, och det är ju lite så med gymnastik också … fast utan klubba, säger Juliette.

Även uteaktiviteter i form av fotboll och brännboll har varvats in i dagsschemat nu när det har varit så fint väder.

Tänka nytt för att nå fler

Thomas Stade tycker att det är toppen att de kan vara i den fina Hedvigslundshallen, föreningen har nyligen flyttat sina ordinarie träningar hit och lämnat den tidigare hallen som de upplevde problematisk på olika sätt.

– Den var inte bra skött, vi märker nu att vi fått 4-5 nya spelare per lag hos oss sedan vi bytte hall. Man vill ha en trygg och trevlig miljö för att trivas med träningen, och det gör man här, säger han.

Barn som spelar innebandy i en idrottshall.

Samarbetet med Gefle Gymnastikförening är ett sätt att tänka nytt och bredda verksamheten, men Thomas och Andersbergs IBK stannar inte där, det finns flera spännande planer på gång för att få nå nya målgrupper och sätta fler i rörelse.

– Vi skulle vilja utveckla motionsidrotten, berättar han. Vi skulle vilja nå ut till exempel till mammorna i vår förening. Där har vi lite tankar för den närmaste framtiden. Vi har också pratat om att dra igång seniorverksamhet, det skulle passa perfekt eftersom det även finns halltider tillgängliga på dagtid.

Idéer råder det ingen brist på. Och nu går ännu en somrig aktivitetsdag mot sitt slut. Många somnar säker gott ikväll. Och kommer tillbaka med ny energi nästa aktivitetsdag. 


Sommarlovsaktiviteterna drivs av Gästriklands Innebandyförbund i samverkan med Andersbergs IBK och Gefle Gymnastikförening, de har även stöd från RF-SISU Gävleborg, Gävle Kommuns lovsatsning ”Lov i Gävle” samt flera andra samarbetspartners som har bidragit med tjänster.