Hem / Egna nyheter / Idrottsrörelsens projekt – insteget till något större

Idrottsrörelsens projekt – insteget till något större

Lobben och Hälsa för alla är exempel på projekt där RF-SISU Gävleborg arbetat med asylsökande och nyanlända. Totalt har vi i våra senaste integrationsprojekt mött 420 deltagare. Men vilka är personerna bakom siffrorna och vad gör de idag?

Bild: Hilal Kalil med sin volleybollgrupp i Bollnäs.

I fyra korta porträtt får du här träffa Hilal Kalil, Mirja Hussein, Saliha Fethiye Bahceci och Rasha Ghrear, som alla deltagit i något av RF-SISU Gävleborgs projekt. Här berättar de om hur de utvecklats och hittat vidare via idrottsrörelsens projekt och satsningar. Afaf, som nämns i texterna, är Afaf Radhison från RF-SISU Gävleborg som haft rollen som projektledare för de integrations- och folkbildningsprojekt som deltagarna berättar om.

Man utomhus

Hilal – är idag aktivitetsledare inom Korpen volleyboll

Bakgrund: Hilal intresserade sig för uppdraget som volleybolltränare på ett möte kopplat till projektet Svenska från dag 1.

Jag träffade Afaf när hon bjöd oss på informationsfika för att berätta om Svenska från dag 1.

Sedan blev jag intresserad av att vara med i projektet eftersom jag tycker om idrott och har tränat volleyboll tidigare. Jag tyckte att det skulle var roligt att börja igen.

Afaf frågade mig, för hon såg att jag kunde vollyboll, om jag var intresserad att bli ledare för killarna som var med på mötet. Jag tyckte att det var bra idé! Sen började vi träffas en gång i veckan, vi träffade Afaf först i Föreningsalliansen lokal och sedan tränade vi på en skolsal som Afaf bokade till oss. Gruppen blev ännu större så vi fick dela till två grupper efter ett tag.

Satsningen betyder jättemycket för de som kommer alltid på alla tillfällen! Vi har fått veta mycket om föreningslivet i Sverige genom utbildningen Föreningslära som vi hade med RF-SISU och om idrotten och idrottens värdegrund. Vi fick en värdefull fritid genom satsningen.

Det är bästa med att vara ledare för gänget är att vi fick bra kontakt och att vi kunde spela tillsammans oavsett vart man kommer ifrån. Vi pratar svenska och är snälla med varandra och har respekt till alla.

För mig betyder detta mycket! Jag lärde känna Afaf som fick mig att se möjligheten att kunna ha en volleybollgrupp. Jag lärde mig mycket nytt om Sverige och idrotten. Jag känner mig behövd av mitt gäng och kan hjälpa dem att må bättre. Många av dem mår inte bra efter allt de har upplevt under sin flykt! Jag har lärt mig att vi alla är värda lika.

Idag har vi en volleybollverksamhet i Korpen Bollnäs med cirka 40 medlemmar och tränar regelbundet

Kvinna utomhus

Mirja – anställd hos Söderhamns Simsällskap

Bakgrund: Mirja kom i kontakt med idrottsrörelsen via Svenska från Dag 1. Hon har vänt en svår situation med dåligt mående till att må mycket bättre via satsningen och har sedan november 2019 anställning i kafeterian hos Söderhamns Simsällskap.

Jag hamnade på det jobbet på grund av Afaf. Jag började på Svenska från dag 1 för kvinnor. Vi var bara kvinnor som tränade, pratade, lyssnade på föreläsningar och ofta dansade i slutet på varje träff. jag mådde väldigt dåligt psykiskt innan jag fick vara med gruppen. Afaf märkte det och hon frågade mig vad som kan hjälpa mig att må bättre. Jag sa till henne att jag vill gärna jobba och träffa människor för att jag är ensam här i Sverige och har haft det tufft i flykten hit.

När Afaf och jag pratade om jobbet så rekommenderade hon att jag ska tro på mig själv och söka jobb på olika platser för att hon trodde att jag har kunskap och kompetens som många arbetsplatser kan vara intresserad av. Afaf hjälpte mig också att ta kontakt med simhallen i Söderhamn som har en kafeteria och som behövde en personal där. Jag kände att hoppet finns och mitt liv började bli positivt. Nu jobbar jag 75% och ibland jobbar jag mer när fattas personal.

 Satsningen betydde mycket för mig och min hälsa både psykiskt och fysiskt. Jag har bott i Sverige i 4 år och har aldrig mått som jag gör nu. Jag har blivit gladare och starkare … och smalare.

Det bästa med mitt jobb är att jag träffar människor varje dag och att jag inte sitter hemma ensam som förr, och att jag har underbara kollegor som respekterar mig som jag är och alltid hjälper mig att lära mig nya saker. Min kollega Stina har lovat mig att lära mig simma och träna på fritiden. Jag är oerhört tacksam för varje minut jag jobbar och känner mig som en hel människa.

Idag har jag heltidsarbete och motionerar dagligen.

Man och kvinna i tennishall

Saliha – ledare i Söderhamns Tennissällskap

Bakgrund: Saliha har tidigare deltagit i RF-SISU Gävleborgs satsning Lobben för asylsökande där hon fått kunskap om idrottsföreningar och ledarskap. Hon leder idag tennisträning för en grupp nyanlända kvinnor som deltar i Svenska från dag 1.

Jag hamnade som tennisledare efter att jag gick i projektet Lobben på RF-SISU.

Då hjälpte Afaf och Lars Nordh mig att vara i föreningen som hjälpledare och träna på det tillsammans med mina ledare Rolf och Sten.

Det betyder jättemycket och är viktigt. Gruppen har mycket rolig tid tillsammans och har lärt sig att spela tennis. De har också fått veta att de kunde träna tennis med sin familj på tennishallen och flera har gjort det, så hela familjen lärt sig tennis.

När jag kom till Söderhamn så var jag ensam med min 7-årige son. Jag hade inga kompisar, men nu har jag många kompisar och framförallt svenska kompisar.

Jag har också lärt mig spela tennis. När jag spelar så glömmer jag allt som jag har varit med om och blir bara lycklig av raclette och när jag har en tennisbollen i handen. Jag är jättetacksam att jag fick komma in på Lobbenprojektet och Svenska från dag 1 och jag är också glad att jag kan hjälpa andra kvinnor att lära sig spela tennis.'

(På bilden ser ni Saliha tillsamamns med tennistränare Sten Furbo.)

Kvinna inomhus

Rasha – leder gruppträning i Söderhamn och Bollnäs

Bakgrund: Rasha har tidigare deltagit i RF-SISU Gävleborgs satsning Lobben för nyanlända där hon fått kunskap om idrottsföreningar och ledarskap. Hon leder idag gruppträning för nyanlända kvinnor som deltar i Hälsa för alla.

När Afaf skulle starta satsningen Svenska från dag 1 så kontaktade hon mig och frågade om jag var intresserad av att vara med på denna satsning och jag tackade såklart ja.

Träningen är väldigt viktigt för de som är med för att de inte har andra aktiviteter på fritiden. De sitter ofta hemma efter jobbet eller skolan, det finns också de som inte har jobb och sitter hemma hela dagarna. Satsningen är värdefull för dem.

Det bästa med att vara ledare är att jag få människorna att röra på sig och att tänka på sin hälsa. Det gör att de bli glada och positiva och uppskattar livet mer.

Det gör att hela deras familj blir glad och att de klarar vardagen mycket bättre.

Mitt uppdrag ger mig styrka och erfarenhet att fortsätta med det jag gör. Jag känner att jag gör något viktigt för samhället och för nyanlända som har nästan samma bakgrund som mig.

Det betyder mycket för mig att jag är ledare för de grupperna.


 

RF-SISU Gävleborgs integrationsprojekt

Projekten Lobben – utbildning och ledarskap*, Svenska från dag1** och Hälsa för alla*** har alla haft Afaf Radhison, RF-SISU Gävleborg, som projektledare.
Har du frågor om projekten är du välkommen att kontakta henne:

This is a mailto link
070-871 53 10

Om din förening är intresserad av att arbeta med inkludering och utveckla verksamhet för fler målgrupper – till exempel nyanlända – hör av dig till någon av våra idrottskonsulenter.

Länk till Kontakta idrottskonsulent

* Samverkansprojekt med idrottsdistrikten i Västernorrland och Jämtland/Härjedalen med stöd från Europeiska asyl-, migrations- och integrationsfonden AMIF.
** Regeringsuppdrag med statligt stöd. Projekt med fokus på folbildning.
*** Projekt finansierat av Flyktingmottagningen, Bollnäs kommun. Fokus på folkbilning och fysisk aktivitet.