Hem / Egna nyheter / Idrott för äldre lockar fler och fler i Söderhamn

Idrott för äldre lockar fler och fler i Söderhamn

Söderhamns Tennissällskap hade en hall som stod outnyttjad på dagtid. Startsträckan var därför kort när de fick frågan om de ville arrangera idrott för äldre. När det sista aktivitetstillfället för året drar i gång dyker rekordmånga deltagare upp.

Olof Rudolfsson, Söderhamns Tennissällskap, är med och samordnar aktiviteterna på temat racketsport i satsningen Idrott för äldre i Söderhamn. Han har fullt upp att ordna med spelschemat och fördelningen av banor, då det visar sig att 19 deltagare dykt upp till den två timmar långa lunchaktiviteten på fredagen.

– Rekordmånga idag! konstaterar han. Det blir ju jobbigt när det kommer så många … schemat spricker! Nej, jag skojar, säger han snabbt. Det är jättekul att det är så populärt! Schemat löser sig alltid, man får hitta på ett annat system bara. Alla hjälper till så att det flyter på, och det är ju bara på skoj! Inget allvar, förtydligar han.


Samordnare Olof Rudolfsson, Söderhamns Tennissällskap, jobbar febrilt för att få ihop ett nytt spelschema under överinseende av deltagare.

Provat flera idrotter

Olof berättar att deltagarna har blivit fler och fler hela tiden, vilket han tycker är jätteroligt. De paras ihop på plats i ett matchschema så att alla får spela så mycket som möjligt. Han föreslår att de ska köra lite kortare matcher för att minimera väntetiderna nu när de blev så många.

– Vi kör bara till 14 idag, säger han.
Det blir tyst en stund, men sedan hörs en röst:
– Kör 15 i stället så slipper vi ju att det blir oavgjort …
– Du är bra sugen på att vinna? svarar någon och spridda skratt hörs i gruppen.

Deltagarna har fått prova på olika racketsporter under höstsäsongen, som badminton, tennis och pickleball. Den mest populära har dock varit padel, vilket är en ny sport för många.

– De blir bättre och bättre hela tiden, säger Olof. Man lär sig att förstå vilken höjd man ska slå på, hur man kan använda glasväggarna och hur hårt man ska slå.

– Det bästa med de här träffarna är lekfullheten, säger Olof. Alla är positiva! Även om man får sitta och vänta en stund som idag när vi gjorde om schemat så gör det inget.

Den sociala biten är viktig

Roger Nilsson spelar även bordtennis och brukar golfa på somrarna. Han tycker att Idrott-för-äldre-initiativet är toppen.

– Det samlar folk på något vis. Det är både socialt och så får man röra på sig. I vår ålder är det viktigt, säger han och berättar att själv är han 75. 


Roger Nilsson tycker att den sociala biten av Idrott för äldre är minst lika viktig som den fysiska aktiviteten.

Roger tycker definitivt att fler äldre ska ta chansen att haka på den här typen av träffar.
– Här behöver man inte skämmas för att man skulle vara sämre än någon annan, det är liksom bara att spela på. Är man en människa som vill ha det här sociala så är det här jättebra. Vissa kanske hellre vill röra på sig genom att ta en promenad för sig själv, och då väljer man det i stället, säger han.

Föreningen såg möjligheterna

Per Svensson, idrottskonsulent på RF-SISU Gävleborg, var den som ställde frågan till Söderhamns Tennissällskap.
– När jag sökte upp dem och vi började prata om Idrott för äldre så såg de möjligheterna direkt, framför allt eftersom tennishallen till stora delar stod tom på dagtid. Föreningen har löst uppgiften jättebra, säger Per. De har tagit sig an värdskapet, instruerar och inspirerar.

Pers roll har främst varit att bidra med inspiration och se till att verksamheten sattes i gång. Han vill särskilt lyfta samarbetet med Lennart Andersson inom organisationen Livskraft, som är den som stått för ansökan till Idrott för äldre och varit en fantastisk kraft i arbetet.

För att få bra fart på aktiviteten så hjälpte Per även till att rekrytera ett tiotal deltagare som dök upp från start.


På ett fåtal gånger har deltagarna blivit riktigt duktiga på att greppa spelmomenten och hur den inglasade banan kan utnyttjas i padel.

En fortsättning står på önskelistan

– Det kan vara svårt att gå ut och annonsera brett i bruset. Risken är att man får ett fåtal ströbesökare de första gångerna innan aktiviteten hunnit etablera sig. Har man en någorlunda rejäl grupp från start så är risken mindre att man tappar deltagare.

– Tricket nu blir att se om det går att få till en permanent verksamhet i föreningen när satsningen från oss så småningom fasas ut, säger Per. Det finns lite lösa idéer, men vi får se vad det landar i.

Ett är säkert – på deltagarnas önskelista står en fortsättning för Idrott för äldre i Söderhamn även 2022.

Länk till mer information om Idrott för äldre