Hem / Egna nyheter / Idrottens dag – maxad rörelseglädje

Idrottens dag – maxad rörelseglädje

Årets mest rörelseglada dag är snart här! Idrottens dag genomförs i grundskolor på olika platser i länet tillsammans med närliggande idrottsföreningar. Evenemanget är en del av Rörelsesatsning i skolan.

Idrottens dag i skolan är en rolig och aktiv dag som syftar till att höja kunskapen om barns idrottande och bygga broar mellan skolan, barnen och idrottsrörelsen. Målet är att fler ska kunna och vilja idrotta hela livet. I Gävleborg genomförs arrangemanget i år utspritt på 4 dagar på olika platser i distriktet.

– Idrottens dag är vårt sätt att hylla idrottsföreningarnas och skolornas arbete för att främja rörelseglädje hos våra barn och unga! Dagen är en naturlig förlängning av den verksamhet vi byggt upp tillsammans inom Rörelsesatsning i skolan, säger Stina Skoglund, projektledare för Idrottens dag.

Vill nå även de mest stillasittande barnen

– Själva evenemanget blir en kraftsamling med roliga och inspirerande aktiviteter där skolorna och närliggande föreningar får chans att erbjuda eleverna peppande former av rörelse under dagen och skapa en happening. I förlängningen är målet att skapa långsiktig och hållbar samverkan mellan skola, idrottsrörelse, barn och föräldrar. Att bygga på stark samverkan mellan oss aktörer samt utgå från rörelseglädje och lek utifrån barnens villkor är nycklarna till att få effekt och nå även de mest stillasittande barnen, menar Stina.

Forskningen visar att barn och unga rör sig för lite och är stillasittande en stor del av dagen. I dag når bara 44 procent av pojkarna och 22 procent av flickorna den rekommenderade nivån på 60 minuters fysisk aktivitet om dagen. Med skolans hjälp vill idrottsrörelsen förändra det.


En bild från en av alla aktiviteter under Idrottens dag 2021.

Idrottsföreningar som möter det spirande intresset

– Skolan är en viktig aktör – där når vi alla barn. Lika viktig är idrottsföreningen där man har möjlighet att möta barnens spirande intresse för rörelse och lotsa dem vidare mot ett aktivt liv. I vårt arbete stöttar vi från båda håll, både i skolan och i föreningslivet, för att skapa så bra förutsättningar som möjligt att aktivera fler, säger Stina.

Det är enkelt att delta på Idrottens dag. RF-SISU Gävleborgs medarbetare stöttar med material, tips och råd och kan även finnas på plats på skolan under dagen.

Idrottens dag arrangeras av Riksidrottsförbundet och genomförs för femte året i rad i Gävleborg och riktar sig till årskurserna F–6. Det är en del av European School Sports Day, som genomförs tillsammans med skolbarn i hela Europa, och EU:s satsning European Week of Sport.

Allt du behöver veta om Idrottens dag

Vilka skolor som är anmälda till Idrottens dag, vilka datum som gäller och hur planering och genomförande går till kan du läsa mer om på Idrottens-dag-sidorna här på webben:
Länk till mer information om Idrottens dag

Inspireras av vår rörelseglada film

Här kan du se en film från Idrottens dag 2020, där barn, lärare och projektmedarbetare ger sin bild av dagen och alla aktiviteter som idrottsföreningarna anordnade på Andersbergsskolan i Gävle: