Hem / Egna nyheter / High Five – för trygga barn och unga

High Five – för trygga barn och unga

Med Rädda Barnens metod High Five har nu fyra av distriktets föreningar skapat handlingsplaner och fått bra verktyg för att kunna jobba ännu bättre för en trygg idrott.
– Vi har fått mer vetskap om hur vi ska jobba framåt i föreningen!

Totalt 26 deltagare från Gefle Gymnastikförening, Söderhamns Gymnastikförening, Brynäs IF fotboll och Strömsbro IF träffades digitalt tillsammans med RF-SISU Gävleborg och Rädda Barnen för att arbeta med den tredje och sista delen i metoden High Five – 5 steg till trygg idrott för barn och unga.

Kvällen bestod av föreläsning varvat med grupparbeten där föreningarna bland annat fick sätta rutiner för hur de ska göra när de känner oro för ett barn, vilket mål och syfte de har med handlingsplanen och vilka dokument som ska vara vägledande – till exempel Idrottens idéprogram "Idrotten vill" och Barnkonventionen).

Några av föreningarnas kommentarer från kvällen:
- Bra att få hjälp att belysa dessa svåra frågor. Bra att det trycks på så vi ser till att hålla detta vid liv även framåt.
- Tack för bra engagemang och ett tydligt konkret material att arbeta utifrån.
- Otroligt viktiga frågor som ständigt behöver belysas.
- Mer vetskap om hur vi ska jobba framåt i föreningen.

Du kan göra en avgörande skillnad

Stina Walheim från Rädda Barnen såg kvällens avslutande arbetspass som ett viktigt steg:
– Att ha en trygg verksamhet för barn och unga är en grundläggande pusselbit i arbetet med att följa Barnkonventionen. Som ledare till barn inom idrotten kan du göra en avgörande skillnad – särskilt för barn som befinner sig i svåra situationer. Jag vill rikta ett tack till alla idrottsföreningar och ledare som vi får jobba med i Gävleborg, vi tar med oss all er kunskap och inspiration in i nästa år för att tillsammans göra framtiden lite ljusare för barn!

Idrottskonsulent framför datorskärm med texten Rädda Barnen
Idrottskonsulent Emma har tagit hjälp av Rädda Barnen för att ge föreningarna bra verktyg att arbeta med.

RF-SISU Gävleborgs idrottskonsulent Emma Håkansson är den som har hållit i trådarna för att planera utbildningsinsatsen:
– Föreningarna har gjort ett fantastiskt arbete med High Five! Det har funnits ett stort engagemang och en vilja att skapa bra och tydliga rutiner för att bli en tryggare idrottsförening för barn och unga. Att se ideella eldsjälar lägga ner så mycket tid och energi för att deras aktiva ska kunna idrotta i en så bra verksamhet som möjligt är otroligt inspirerande!

Trygg idrott i din förening?

Vill din förening arbeta med frågor kopplat till Barnkonventionen, trygga idrottsmiljöer och tryggt ledarskap?
Hör av er till oss så hjälper vi till att hitta passande insatser!
Länk till Kontakta idrottskonsulent

Länk till rf.se där du kan läsa mer om idrotten och Barnkonventionen