Hem / Egna nyheter / Gävles första gym diplomerade för antidopingarbete

Gävles första gym diplomerade för antidopingarbete

Att kunna träna i en miljö fri från doping ska vara en självklarhet – så resonerar Friskis&Svettis i Gävle som nu blir första gym i Gävle att diplomeras för 100 % Ren Hårdträning.

Bild: Linda van den Bosch, antidopingansvarig Friskis&Svettis Gävle och Cecilia Ahlqvist, Verksamhetschef Friskis&Svettis.

I veckan kunde RF-SISU Gävleborg lämna över två diplomeringsbevis till Friskis&Svettis i Gävle. Deras två gym är de första i Gävle att diplomera sig mot doping enligt metoden 100 % Ren Hårdträning.

– Som en del av metoden utbildar vi från RF-SISU Gävleborg personalen på träningsanläggningen och bygger nätverk där deltagarna kan stärka varandra i arbetet för att motverka och förebygga doping, berättar Hans Bergman, idrottskonsulent vid RF-SISU Gävleborg och sakkunnig i antidopingfrågor i Gävleborg.

– Alla som deltar i organiserad idrott omfattas av Riksidrottsförbundets stadgar och Idrottens antidopingregler, men när det kommer till privata gym så är det mycket upp till dem själva att göra handlingsplaner och skaffa sig utbildning inom området, fortsätter Hans. Platsansvariga på Friskis & Svettis i Gävle har varit mycket engagerade i det här arbetet och de är stolta idag när de också kan visa upp att de tagit ställning mot doping.

Gävleborgs Idrottsförbund samordnar distriktets antidopingarbete och ingår i styrgruppen för PRODIS (Prevention av doping i Sverige) regionalt i Gävleborg. PRODIS är ett nationellt nätverk som syftar till att aktivt kunna arbeta för att motverka dopning bland besökare på träningsanläggningar. 100 % Ren Hårdträning är en arbetsmetod som syftar till att minska användningen av och tillgången på anabola androgena steroider och andra dopningspreparat på träningsanläggningar.

Antidopingnätverket PRODIS finns, förutom i Gävle kommun, även i Bollnäs, Sandviken och Söderhamn

Länk till mer info om 100% Ren hårdträning 

Länk till mer info om RF-SISU Gävleborgs antidopingarbete