Hem / Egna nyheter / Fortsatt stopp för matcher och tävlingar för unga i Gävleborg – men lättnad för paraidrotten

Fortsatt stopp för matcher och tävlingar för unga i Gävleborg – men lättnad för paraidrotten

Regeringen och Folkhälsomyndigheten meddelade 12 maj att de inte öppnar för några lättnader i restriktionerna innan den 1 juni. Även Region Gävleborg och Länsstyrelsen har valt att förlänga de regionala restriktionerna till den 1 juni.

Att de regionala restriktionerna förlängs betyder även att det är fortsatt stopp för barn och unga i Gävleborg att delta i match eller tävling tills smittoläget blir mer stabilt. Däremot får personer med funktionsnedsättning (oavsett ålder) nu möjlighet att träna även inomhus.

Bakgrunden till det regionala beslutet är att smittspridningen är fortsatt hög i Gävleborg. De senaste veckorna har smittspridningen ökat markant bland barn och unga i länet och det är stora skillnader mellan kommunerna. Region Gävleborg, Länsstyrelsen och länets tio kommuner vill se en större stabilitet kring läget innan några lättnader kring enstaka matcher och tävlingar för unga utomhus kan införas i Gävleborg.

Öppnar upp för paraidrotten

Beslutet att fortsatt hålla kommunala anläggningar stängda för personer födda 2001 och tidigare ligger fast. Barn och unga födda 2002 och senare samt yrkesmässig idrott undantas som tidigare. Man undantar även från och med nu personer med funktionsnedsättning, dessa får nu möjlighet att bedriva träning även inomhus, under förutsättning att riktlinjer följs. För närmare information om vilka möjligheter som erbjuds målgruppen hänvisar vi till respektive kommun samt Parasport Gävleborg.

Nya besked väntas inför 1 juni

Nya besked kring vad som kommer att gälla för idrotten i Gävleborg förväntas komma i slutet av vecka 21.
Länk till information om gällande regionala restriktioner (Region Gävleborgs hemsida)

Mer om de lättnader som regeringen beslutat om kommer att gälla från 1 juni kan ni läsa här (Observera att regionalt anpassade restriktioner kan komma att tillämpas om smittläget så kräver):
https://www.rf.se/Nyheter/Allanyheter/lattnaderforidrottenfran1juni

***

Mer om vad som gäller träningsverksamhet, yrkesmässig idrott, pandemilagen och Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd kan du läsa om på Riksidrottsförbundets webbplats – informationen uppdateras i takt med att förtydliganden och ny info kommer:
https://www.rf.se/coronavirusetochidrottsrorelsen

Där finns även en länk till ”Frågor och svar”:
https://www.rf.se/coronavirusetochidrottsrorelsen/vanligafragoromcoronavirusochidrott/

Vid behov, kontrollera även med ditt specialidrottsförbund om några specifika rekommendationer, tolkningar och riktlinjer gäller för just er idrott.

Om du har fler frågor om corona och idrott, kontakta ditt specialidrottsförbund eller till This is a mailto link

Du är alltid välkommen att bolla dina funderingar med din idrottskonsulent på RF-SISU Gävleborg så kan de hjälpa dig sortera frågorna dit de hör hemma