Hem / Egna nyheter / En miljon back när Sommarbandyskolan i Edsbyn ställs in

En miljon back när Sommarbandyskolan i Edsbyn ställs in

Under tre veckor kring månadsskiftet juli-augusti brukar hundratals bandyspelande barn och ungdomar delta i landets största sommarbandyskola i Edsbyn. Denna sommar kommer det att eka tomt på området för första gången på 15 år.

Bild: Edsbyn IF Bandy

Idrottsrörelsen drabbas hårt av restriktionerna som följer av coronapandemin. Det är förbjudet att samla fler än 50 personer på samma ställe. Något sommarbandyskolan överstiger mångdubbelt när antalet deltagare beräknades bli kring 400 utifrån förra sommarens intresse. Från arrangören Edsbyns IF Bandy räknar man med att det inställda lägret innebär ett hål i föreningens ekonomi om cirka en miljon kronor, när man summerar de kostnader man inte kommer undan och tappade intäkter.

Kan få mycket negativa konsekvenser

– Det är ett hål som kommer kräva tuffa åtgärder att fylla och om vi inte löser det få mycket negativa konsekvenser på hela vår verksamhet och i värsta fall inget läger eller annan verksamhet nästa säsong, säger Lars Lindh, ordförande Edsbyn IF Bandy.

– Vi har 200–250 barn och ungdomar i vår verksamhet. Vi har även ett ”rekreationslag”, eller vad man ska kalla det, ett lag där vuxna spelare som inte vill tävla får träna och ha kul på is. Vi har med andra ord en fantastisk breddverksamhet. Jag gissar att vi är en av de föreningar i bandysverige som lägger störst del av sin budget på barn och ungdomsverksamhet, berättar han vidare.

Idag har Lars Lindh och övriga i föreningen svårt att se hur de ska klara att driva verksamheten vidare utan stöd. De har varit i kontakt med kommunen, som för närvarande vill avvakta i frågan.

För vår lilla ort är det förödande

De idrottsevenemang som skulle genomföras under perioden 12 mars till 30 juni har kunnat söka kompensationsstöd hos Riksidrottsförbundet. Men för evenemang som Sommarbandyskolan finns inte den möjligheten idag.

– Det skulle vara jättekonstigt om vi som drabbas så här hårt av inställda evenemang efter 1 juli inte skulle få samma möjlighet till stöd som de som ställt in före sista juni. Jag vet ärligt talat inte om vi står på benen efter den här säsongen, säger Lars.

– Bandy kanske inte är den största idrotten nationellt, men här i Edsbyn är den i särklass störst. För vår lilla ort är det förödande om det inte går att driva den här verksamheten vidare. Särskilt för de unga, påpekar han.

Fler föreningar i liknande situationer

Idrottsrörelsen i Gävleborg drabbas hårt av de konsekvenser pandemin för med sig. I en temperaturmätning där RF-SISU Gävleborg gjort nedslag hos flera hundra föreningar för att få deras bild av situationen, märks en överhängande oro inför hösten.

– Sommarbandyskolan är ett exempel där vi tydligt ser vilka ekonomiska konsekvenser inställda arrangemang ger. Tyvärr finns det många fler föreningar i liknande situationer i vårt distrikt som nu får stora problem, säger Ann-Gerd Bergdahl, distriktsidrottschef RF-SISU Gävleborg.

Enligt Riksidrottsförbundet har idrottsrörelsen i hela Sverige ett behov av 1,3 miljarder kronor i stöd för juli till september. Men förbundet har äskat 500 miljoner av regeringen i ett särskilt stöd på grund coronakrisen.

– Våra 19 000 föreningar och 880 000 ledare i hela landet betyder oändligt mycket för Sverige. Om vi inte får extra resurser nu är det inte säkert att vi kan vara samma goda samhällskraft genom och efter pandemin, säger Björn Eriksson, ordförande i Riksidrottsförbundet.

Riksidrottsförbundet har dialog med regeringen, men inte fått något besked om det blir extra pengar.


Mer info om Riksidrottsförbundets arbete kopplat till coronapandemin kan du hitta här:
https://www.rf.se/coronavirusetochidrottsrorelsen