Hem / Egna nyheter / En idrottsrörelse för alla

En idrottsrörelse för alla

Idag startar Gävle Pride, som detta år genomförs till stor del digitalt, och flera av länets kommuner har liknande upplägg. Vi har samlat ett hel del material och tips för föreningar som vill arbeta för allas rätt att delta i idrottsrörelsen.

Idrotten är en arena för gemenskap. För många är den en frizon där det finns möjlighet att utvecklas och att hitta och forma sin identitet. Dessvärre kan jargong i omklädningsrummet, könsindelning från tidig ålder och okunskap hos ledare om hbtq vara trösklar för hbtq-personer inom idrotten. Men det här utmanas på många ställen i Sverige – genom att många vill förändra till det bättre.

Från början var Pride och regnbågsfärgerna ett sätt att visa att all kärlek är lika mycket värd, att alla personer ska få vara den de är och identifiera sig som den vill, det handlade om hbtq-personers rättigheter. På senare tid har Pride och regnbågsfärgerna kommit att stå för en bredare öppenhet och mångfald. Allas lika värde helt enkelt!

Med Strategi 2025 har vi satt tydliga mål för att idrottsrörelsen ska vara till för alla. För att lyckas i det arbetet behöver vi synliggöra vad som behöver göras för att fler ska känna sig välkomna, kunna må bra och utvecklas inom idrotten. Det kan se väldigt olika ut inom olika idrotter och i olika föreningar.

Arbetet börjar med dig själv och med att identifiera vilka fördelar som ges om du tillhör normen och vilket utrymme vi skapar för de som kanske inte är lika självklara i sammanhanget. Alla kan på så sätt vara en del i arbetet mot en mer hbtq-inkluderande idrott.

Tips och kunskap för din förening

Ta del av vårt samlade inspirationsmaterial, kontakta någon av våra idrottskonsulenter så kan vi stödja er förening i arbetet för en mer inkluderande idrott.

Länk till Material, övningar, samtalsunderlag och rapporter

Ladda gärna ned idrottsrörelsens Prideaffisch och sätt upp i era lokaler.