Hem / Egna nyheter / En dag i idrottsrörelsen – från soluppgång till solnedgång

En dag i idrottsrörelsen – från soluppgång till solnedgång

Idag händer något unikt. I ett nationellt fotoprojekt beger sig ett 20-tal fotografer ut till idrottsföreningar över hela Sverige. Målet är att dokumentera en dag i idrottsrörelsen. Tre av Gävleborgsdistriktets föreningar fick besök.

Idrotten betyder mycket för många människor. I en tid av isolering och ökad segregation har det blivit ännu tydligare hur viktig idrottsrörelsen är i samhället. Totalt ska fotograferna besöka cirka 40 föreningar inom lika många idrotter, från soluppgång till solnedgång. I Gävleborg dokumenteras idrottsrörelsens glädje, kämpaglöd och samvaro i tre olika föreningar. Fotograf Ida Frid besöker Mejeriet Kampsport i Bollnäs och fotograf Jesper Zerman besöker Curlingklubben Granit i Gävle och Sandvikens Cykelklubb.

Fotograf som fotar curlingspelande ungdomar
Fotograf Jesper Zerman från Bildbyrån fotar ungdomar från Gävleborg och Dalarna.

Hos CK Granit har man idag ett träningsläger för ungdomar från både Gävleborg och Dalarna och föreningsledarna tycker att det är toppen att just deras idrott dokumenteras idag.
– Vi är jätteglada för det! Att curlingen får vara med och synas som en del av idrottsrörelsen. Många gånger handlar det om de större sporterna, säger Therese Aldén, som är en av CK Granits nyutbildade ungdomsledare. Det är också ett sätt att synliggöra curlingen för de som inte vet att vi finns, säger hon och berättar att de just nu har en rekryteringssatsning för att nå fler.

Tre curlingledare
CK Granits tre nyutbildade ungdomsledare Therese Aldén, Christer Garp och Camilla Noreen. 

Idrottsrörelsen har över tre miljoner medlemmar, engagerar mer än hälften av alla barn och ungdomar och varje dag går över 150.000 människor till sin idrottsförening för att träna eller tävla tillsammans med andra. Bara de ideella insatserna har värderats till över 20 miljarder per år. Men många av de viktigaste värden som idrotten genererar är svåra att räkna i kronor. Varje dag bidrar idrotten till att människor mår bättre både fysiskt och psykiskt och erbjuder ett sammanhang där vi kan mötas över alla tänkbara gränser.

Följ fotografernas resa genom landet på webbsidan www.endagidrott.se.

Fotoprojektet En dag i idrottsrörelsen arrangeras av Riksidrottsförbundet tillsammans med Folkspel och Bildbyrån. Bilderna kommer bland annat att visas i en fotoutställning våren 2021.

Fotograf Jesper Zerman
Fotograf Jesper Zerman.

Curlingbo i närbild
Nyfixad is med hashtagg hos CK Granit.

Curlingklubben CK Granits lokal
Curlingklubben Granit var en av de tre föreningar i Gävleborg som fick besök av Bildbyråns fotografer idag.