Hem / Egna nyheter / Digital teorivecka nådde fler

Digital teorivecka nådde fler

Varje höst och varje vår har Gävle Fältrittklubb en fullmatad teorivecka inplanerad. Då bjuder de in sina ridande till föreläsningar, teoripass och kringaktiviteter. På grund av coronapandemin denna vår tvingades man tänka om – och det gav mersmak.

– Vi ville inte ställa in helt, så vi såg ingen annan lösning än att köra det digitalt, säger Natalie Johansson, ridskolechef. Först var vi inne på att livesända, men vi testade att filma och sedan klippa ihop materialet istället. Med facit i hand var det bättre, det hade blivit mycket ”dötid” om vi valt att livesända.

– Det är nog med att man har fått vara filmstjärna nu också, utan att behöva tänka på att det är live, säger Natalie med ett leende.

– Vi hade bra utrustning och program att klippa ihop filmen med. Vi frågade en ung tjej i personalen som var hemma på det här … youtuber kanske det kallas … så hon hjälpte oss med klipparbetet.

Positiv feedback

– Vi har bara fått positiv feedback – det är många fler som klickat på länken än som skulle ha kommit för att se uppvisningen på plats. Normalt har vi som mest 50 deltagare – igår när jag kollade så hade en av filmerna 348 visningar. Vi har fått kommentarer om att det var bra att vi filmade för man skulle inte ha åkt till oss för att se det live. På så sätt så når vi ju fler. Vi ser även att vi kan använda de här filmerna framåt i våra teoripass.

Det digitala arbetssättet och de erfarenheter som filmandet gav har också gett en del bonuseffekter.

– Det var även bra för mig själv, säger Natalie. Jag kan ju aldrig se mina egna föreläsningar. Det är utvecklande i min ridlärarroll att se på film hur man till exempel använder kroppsspråk och uttryck. Nu kan jag ju bli bättre på det jag gör.

Har gett mersmak

Restriktionerna på grund av coronapandemin påverkar förstås verksamheten på ridklubben en hel del.

– Vi har fått ställa in tävlingar och även aktiviteter som vi skulle ha haft i samband med teoriveckan, Torsdagsmys i stallet till exempel. I den ordinarie verksamheten upplever vi att våra elever tar ett stort ansvar för att begränsa smittspridningen – jag har inte noterat en enda snorig näsa bland våra besökare i stallet, och vi träffas ute i mesta möjliga mån.

– Ska man se något positivt med den rådande situationen så fick vi ju i alla fall tillfälle att testa det här med film och digitala medier, det har vi pratat om jättelänge! Det var kul att eleverna visade intresse och tyckte att det var bra. Det har gett mersmak, så nu vill vi fortsätta att visa till exempel hur man sadlar och hur man tränsar … det blir nog fler småfilmer framöver, tror Natalie.

Länk till Gävle Fältrittklubbs filmer på Youtube


Vill din förening bli mer digital?

Är er förening också nyfikna på hur ni kan använda digital teknik i ert lärande? Titta gärna på vår webbsida där vi ger tips om digitala verktyg och lärande på webben.

Länk till Digitala möten och utbildningar