Hem / Egna nyheter / Bordtennisföreningarna samverkar på nya sätt i återstarten

Bordtennisföreningarna samverkar på nya sätt i återstarten

IK Kometen i Bollnäs har haft det tufft, det har varit svårt att hitta personer till styrelsen och ledare till barn- och ungdomsverksamheten. När det nu är ”vinna eller försvinna” kliver två andra föreningar fram för att stötta i återstarten.

I Bollnäs Sporthall är det full aktivitet. De senaste veckorna har prova-på-verksamheten för barn och unga pågått två gånger i veckan med runt 15-20 deltagare per gång. Det har spelats bordtennis i Bollnäs sedan lång tid tillbaka, men frågan är hur det blir i fortsättningen? Styrelsen behöver nya medlemmar och det har varit svårt att hitta personer som kan tänka sig att hjälpa till vid träningarna.

Återstartsstöd och samverkan

Signalerna från Kometen nådde RF-SISU Gävleborgs idrottskonsulent Per Svensson, som pratade ihop sig med två bordtennisföreningar i grannkommunerna om att kunna stödja Kometen i arbetet; Söderhamns Ungdoms IF (SUIF) och Alfta BTK. Med hjälp av ett ekonomiskt återstartsstöd från RF-SISU, och inköp av racketar via Norrlands Bordtennisförbund, kunde man erbjuda Kometen att leda prova-på-verksamhet för barn och unga, och samtidigt undersöka om det fanns intresse och möjlighet att få fart på verksamheten på nytt.

Efter att ha hållit prova-på-verksamheten i gång i tre veckor finns ingen tvekan – barn och unga i Bollnäs vill spela bordtennis!


Ledare från SIUF och Alfta BTK turas om att leda prova-på-aktiviteterna i Bollnäs Sporthall.

På en bänk innanför dörren sitter Patrik Olsson som är pappa till Liv Thureson, en av prova-på-deltagarna. 

– Hon testar på för tredje gången idag. Vi fick information via skolan och Facebook och hon ville testa och blev himla sugen direkt. Inget snack! Så nu har vi köpt racket. Hon har stått i trappen hemma och bollat hela påskhelgen.

Liv håller även på med andra idrotter och pappa Patrik tycker att det är kul att barn och unga vill prova på så mycket som möjligt.

– Det är bra att de håller i gång med idrotten. Det handlar mycket om att de får kompisar där också.

Nu blir jag kanske tvungen att köpa en racket själv också ... lägger han till.


Liv Thureson provar på för tredje gången och har skaffat egen racket. Pappa Patrik Olsson tittar på.

Utnyttja de resurser som finns

Anders Eriksson är ledare i SUIF och en av de som engagerat sig helhjärtat i samverkansinsatsen. Han tycker att det är självklart att kunna ta hjälp av varandra över kommungränserna.

– Jag personligen är ingen ”pingisnörd” utan det som driver mig i det här är intresset för föreningslivet. Att se tonåringar utvecklas i en förening, hitta en plats och ett värde. Jag brinner för att det ska finnas ett engagerat föreningsliv på så många platser som möjligt helt enkelt.  

– Vi har ju fantastiska resurser inom bordtennisen i Söderhamn – från att vi är en ungdomsgård till att vi har elit. I föreningen finns mycket erfarenhet som kan utnyttjas, och till Bollnäs åker man ju på en halvtimme så det är ingen stor sak.


Alla vill spela mot SUIF:s ledare som tillhör elitskiktet inom idrotten, ibland går det kanske lättare om man är två.

Vuxenengagemang behövs

– Det vi hoppas på nu är att vi ska få till en dialog med föräldrarna till de barn som kommer på prova-på-aktiviteterna, säger Anders. Intresserade barn som vill spela råder det ingen brist på, men det är ett vuxenengagemang som behövs för att hålla liv i verksamheten.

Han menar att nycklarna till en fungerande föreningsverksamhet, förutom att hitta personer som vill engagera sig, är att stötta styrelse och ledare, se till att ha en långsiktig målsättning. Att inte ge upp.

– Att se till att de som engagerar sig i en styrelse eller som ledare också får utbildning är viktigt, och där kan RF-SISU stötta med olika insatser, sedan har bordtennisen också egna utbildningar.

Förebild för andra klubbar

Anders är även engagerad i Norrlands Bordtennisförbund och menar att samverkansmodellen man nu har i Kometen kan vara en förebild för andra norrlandsklubbar.

– Inom förbundet vill vi bygga upp nätverk och samarbeten för att skapa förutsättningar för så många pingisspelare som möjligt bland klubbarna i Norrland. Inte minst barn och unga. En klubbledare i Luleå kan åka ut till en klubb i Pajala om det behövs. Klubbledarna är jätteviktiga - barn som vill spela pingis finns alltid!

Anders påpekar att det inte handlar om att man måste ha någon utpräglad kunskap om bordtennis på någon hög nivå.

– Det är ingen elitsatsning vi pratar om här! Vuxna ledare behöver finnas där och låsa upp lokalen, hålla i några enkla övningar och hålla glädjen uppe.

Svårt att få napp

I en annan del av hallen spelar Mikael Ullin och Jörgen Qvarford, de ingår båda i Kometens styrelse som nu ser sig om efter nya krafter som kan ta över framåt.

– Några föräldrar kanske skulle kunna tänka sig att vara med i styrelsen, men det är svårare att få någon att nappa på att gå in som ledare och ta hand om barnen, säger Mikael.

– Vi har försökt i många år. Nu gör vi det här försöket april ut så får vi se hur det går, säger Jörgen. Både Alfta BTK och SUIF är väldigt välvilliga och har ställt upp. Det är stort!

Nytt sätt att tänka

Idrottskonsulent Per Svensson tycker att det är intressant att de fått till en lösning med samverkan över förenings- och kommungränserna.

– Det är ett nytt sätt att tänka här skulle jag säga, att andra föreningar kan gå in och bli en motor i arbetet framåt.

Hur resultatet blir är ännu lite svårt att sia om, men Per hoppas att föräldrar och de vuxna runtomkring ska inse värdet av att bordtennisen får leva vidare i Bollnäs.

– Får vi inte napp så kommer bordtennisen i Bollnäs att dö ut helt enkelt, så krasst är det, säger han. Här finns ett vuxenansvar att ta för hålla föreningen vid liv, för att skapa tillfällen till fysisk aktivitet för barn och unga och för att de också ska kunna ha ett socialt trevligt sammanhang där de träffar kompisar och viktiga vuxenförebilder.

Intresserade barn!

Vi avslutar att gå runt bland borden och höra oss för bland de unga aktiva.

Om det skulle fortsätta finnas tillfällen för att spela bordtennis skulle ni vilja fortsätta med det då?
Svettiga och glada efter en utmanande variant av rundpingis som ledarna från SUIF just dragit i gång, svarar alla vi frågar samma sak:

Jaaaa!
 


Behöver din förening stöd i återstartsarbetet?

Har din förening tappat fart efter pandemin? Behöver ni kraftsamla för att få tillbaka aktiva som slutat, hitta nya medlemmar eller rekrytera ledare? Behöver ni en nytändning för ett ökat engagemang? Ta kontakt med någon av våra idrottskonsulenter för att höra vilket stöd er förening kan få i återstartsarbetet.

Länk till Kontakta idrottskonsulent