Hem / Egna nyheter / Beachplan hjälpte handbollen att ställa om i coronatider

Beachplan hjälpte handbollen att ställa om i coronatider

Alfta GIF handboll hade länge haft tankar på att ordna en beachhandbollsplan för att kunna variera sommarträningen på ett roligt sätt. Inför denna sommar fick arbetet en skjuts och beachplanen har blivit en succé!

– Vi började bygga på en plan för drygt 3 år sedan, berättar Magnus Dehlin som är ledare i Alfta GIF handboll. Det var tack vare en av våra eldsjälar, Anders Eriksson, som vi kunde genomföra planerna. Han hade tillgång till en industritomt där vi fick tillåtelse att hålla till, och med sponsorers hjälp kunde få till en plan som funkade och som kom att användas sporadiskt av ett antal lag innan hallarna öppnade för säsongen.

– Problemet var ju bara att det inte var inhägnat så bollarna spreds ju över hela området, berättar Magnus. För de yngre barnen var det inte så trevligt att ge sig ut i buskagen ute i industriområdet och leta bollar.

– När pandemin bröt ut så såg vi beachhandbollsplanen som en möjlighet för att kunna fortsätta bedriva verksamhet trots restriktionerna som kom. Vi satsade på att fixa till planen bättre för spel. Vi satte upp skyddsnät och med RF-SISU:s stöd kunde vi köpa in bättre målburar.

– Fördelarna med beachhandbollen är många, menar Magnus. Vi har ett givet ställe att träffas under sommarsäsongen, de aktiva får en mer omväxlande sommarträning – det blir inte bara löpträning, vi får spela en form av handboll där vi inte har fysisk kontakt på samma sätt, och träningen blir lite speciell – du arbetar upp styrka på ett helt nytt sätt genom att spela i den tunga sanden. En timmes träning räcker långt, sedan har du god effekt, säger Magnus.

Planen har även testats för en turnering under sommaren.

– Vi fick en idé om att vi skulle bjuda in något lag till för att kunna köra en turnering internt i föreningen. Det visade sig att ALA IF:s pojklag hörde talas om det. De hörde av sig och var sugna på att spela. Eftersom det finns så få pojklag i Hälsingland så sa vi så klart ja. Klart de skulle få spela! Även Alfta/Edsbyns A-lagsdamer deltog, så det blev till slut fem lag – lite större än vi hade planerat, säger Magnus. Jättekul tyckte alla!

– Beachhandbollen jämnar ut villkoren så det blir lättare att spela olika åldrar mot varandra. Laget med 14-åriga pojkar vann 2 av 5 matcher till exempel, berättar han.

Det händer saker kring planen också, då man med Anders Erikssons hjälp även byggt upp en hinderbana i anslutning till sandytan.

– Hinderbanan använder vi i vår träning. Vi tänker att den också kan fungera som yta för åskådare om vi går vidare med våra planer att köra en turnering nästa sommar, avslutar Magnus.