Hem / Egna nyheter / Avrådan för läger och cuper inomhus

Avrådan för läger och cuper inomhus

Fram till och med 16 januari gäller avrådan för cuper och läger inomhus som inte innebär yrkesmässig utövning. Dessutom införs begränsningar och krav för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar från 20 deltagare.

Idag, den 21 december, meddelade regeringen och Folkhälsomyndigheten olika scenarier för smittspridning den närmaste tiden och presenterade nya restriktioner som gäller från och med 23 december. Detta är ny information från det som diskuterades för några dagar sedan och det beror på ett snabbt försämrat smittläge.

– Det här är minst sagt tuffa besked för både deltagare och arrangörer som laddat för inomhuscuper och -läger den närmaste tiden, men vi måste helt enkelt fortsätta hålla i och hålla ut, säger Ann-Gerd Bergdahl, distriktsidrottschef på RF-SISU Gävleborg. Genom att fortsätta ta ansvar så slipper vi förhoppningsvis ännu fler restriktioner som riskerar att slå ännu hårdare mot barn och unga än pandemin redan gjort.

Här är några av de restriktioner som nu införs:

  • Avrådan från cuper och läger inomhus som inte innebär yrkesmässig utövning mellan den 23 december 2021 fram till och med den 16 januari 2022. Däremot kan ordinarie aktiviteter med träningar, matcher och tävlingar fortgå.
  • Vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus krävs anvisad sittplats om det är fler än 20 personer, oavsett vaccinationsbevis eller inte.
  • Utan vaccinationsbevis ställs även krav på avstånd mellan sällskapen, en maxstorlek på åtta personer inom sällskapen och ett maxantal på 500 deltagare.
  • Vid tillställningar på fler än 500 deltagare krävs vaccinationsbevis samt avstånd mellan sällskapen och en maxstorlek på åtta personer per sällskap.

Enligt uppgift från Folkhälsomyndigheten är det endast allmänna sammankomster och offentliga tillställningar inomhus som regleras enligt punkterna ovan.

Regeringens information om smittskyddsåtgärder från 23 december

På Folkhälsomyndighetens webbplats finns mer information om avrådan och restriktioner

För de matcher, tävlingar och aktiviteter inomhus som kan genomföras gäller även fortsatt ansvar att genomföra smittskyddsåtgärder. Mer om förebyggande smittskyddsåtgärder finns i Folkhälsomyndighetens information till anordnare av fritidsaktiviteter för barn och unga.

Regeringen ger även besked om stöd på 80 miljoner kronor för att kompensera föreningar och förbund ekonomiskt för dessa drastiska och mycket sena åtgärder.

Kontakt vid frågor

På Riksidrottsförbundets webbplats finns en Frågor-och-svar-sida som uppdateras i takt med att info kring alla detaljer säkerställs, så håll fortsatt koll där.

Föreningar kan i första hand vända sig till sitt specialidrottsförbund för frågor. Förbund och föreningar kan vända sig till RF via This is a mailto link vid ytterligare frågor.

Du är alltid välkommen att bolla dina funderingar med din idrottskonsulent på RF-SISU Gävleborg så kan de hjälpa dig sortera frågorna dit de hör hemma. Det kan dock vara svårt att nå din idrottskonsulent i samband med jul- och nyårshelgerna då många passar på att ta ut ledighet.