Hem / Egna nyheter / Ändrat publiktak till åtta personer i Gävleborg

Ändrat publiktak till åtta personer i Gävleborg

Länsstyrelsen Gävleborg ändrar publikgränsen till max åtta personer i Gävleborgs län från och med den 24 november.
– Läget är allvarligt. Vad vi gör de närmaste veckorna kommer att påverka vår framtid lång tid framöver, säger landshövding Per Bill.

I fredags beslutade regeringen att det som huvudregel är förbjudet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än åtta deltagare. Från den 1 november tillåter regeringen dock upp till och med 300 sittande deltagare vid kultur- och idrottsevenemang. Idag fattar samtliga länsstyrelser i landet beslut om lokala föreskrifter som begränsar antalet människor som får samlas även i dessa sammanhang till åtta.

– Åtta är den nya normen, det har regeringen varit tydlig med. Det här beslutet går i linje med det, säger landshövding Per Bill.

Beslutet är fattat i samråd med smittskyddsläkaren med syfte att motverka smittspridningen av covid-19.

– Att ta beslut om föreskrifter som begränsar större folksamlingar påverkar förenings- och näringsliv och är inget vi tycker är enkelt. Men just nu är människors liv och hälsa det viktigaste och då är det viktigt att vi gör vad vi kan för att begränsa smittspridningen, säger landshövding Per Bill.

Sammankomster för religionsutövning som hålls med anledning av dödsfall är undantagna från förbudet, under förutsättning att antalet deltagare inte är fler än 20. Det tidigare undantaget för sammankomster och tillställningar som hålls på serveringsställen tas bort.

Beslutet gäller tillsvidare. Utgångspunkten är dock att det ska gälla i högst fyra veckor och att det kommer att omprövas under tiden, det kan även komma att förlängas om utvecklingen av smittspridningen kräver det..

Läs om den nya åttapersonersbegränsningen även här:

Länsstyrelsen Gävleborg

Coronaidrotten och idrottsrörelsen

Träning för barn födda 2005 eller senare

De lokala allmänna råd som gäller i Gävleborg från och med den 16 november innebär att barn födda 2005 eller senare får fortsätta träna. Träningsverksamhet omfattats inte av förbudet mot fler än 8 deltagare eftersom träning inte är en offentlig tillställning. Men Riksidrottsförbundet efterlyser här ett klargörande från Folkhälsomyndigheten så att inga tvivel råder. Bakgrunden är att statsministern vid flera tillfällen sagt att gränsen på åtta personer ska vara "normerande" även för andra verksamheter. Riksidrottsförbundet ordförande Björn Eriksson skriver med anledning av detta att:
"Till dess att vi får andra signaler från Folkhälsomyndigheten anser vi att träning för barn och ungdomar födda 2005 och senare ska fortsätta utifrån de allmänna och lokala råd som gäller för idrottsträning".

Frågor

Inom idrottsrörelsen får vi hjälpas åt för att underlätta att ta kloka beslut utifrån restriktionerna och respektive idrott.
Frågor kan ni ställa till:

  • Era respektive förbund med idrottsspecifika frågor.
  • Era respektive kommuner eller annan hyresvärd med frågor om vad som gäller i de idrottsytor som ni nyttjar.
  • Allmänna frågor om Covid -19 och idrott kan ni ställa till This is a mailto link
  • Om ni önskar bolla eller sortera era frågor kan ni kontakta er idrottskonsulent på RF-SISU Gävleborg
  • Följ Riksidrottsförbundets uppdateringar här: https://www.rf.se/coronavirusetochidrottsrorelsen

Följ även de senaste uppdateringarna på Folkhälsomyndighetens webbplats.