Hem / Egna nyheter / CK Granit vill sprida curlingen till fler

CK Granit vill sprida curlingen till fler

När styrelsen i CK Granit samlas för att prata föreningsutveckling finns alltid idéer att ta tag i. Ett led i att nå fler är att ordna prova-på-verksamhet för personer med funktionsnedsättning och andra som vill testa att ta "stickan" till hjälp.

De vill hela tiden utvecklas och brinner för att fler ska hitta till curlingen och få känna rörelseglädjen och gemenskapen i föreningen. När vi pratar med ordförande Camilla Sundin och hennes kollega i styrelsen Lars-Åke Linander är de rörande överens:
– Det är ju det här vi står för – att alla ska kunna komma hit och spela!

Till kvällens prova-på-träning har bland annat Linnéa, Alexandra och Amanda kommit. Två av dem har testat förut, men för Linnéa är det första gången. De får hjälp att hitta skor och hjälmar och följer med Lars Jörgensen, instruktör f dagen, ut på isytan. 

– Det här var inte så glidigt, säger Alexandra, som får hjälp att konstatera att hon har fått fel sko på ena foten. Hon går raskt och byter och kan nu försiktigt testa glidet på den nya skon och ger tummen upp!

Fyra personer står på en curlingbana. Två av personerna sitter i rullstol.
Från vänster: Amanda Nordin, instruktör Lars Jörgensen, Alexandra Nordin och Linnéa Eriksson.

Med stöd av Svenska Curlingförbundet och RF-SISU Gävleborg har ett antal så kallade stickor köpts in. Stickan gör så att du kan lägga iväg en sten även om du till exempel sitter i rullstol eller har svårt att böja dig ned. Stickorna finns i två olika utförande – en förlängningsbar för sittande och en kortare för stående spelare.

Lars instruerar och visar att man med en liten knyck på handleden kan få stenen att curla åt höger eller vänster beroende på hur du väljer att knycka till. I tur och ordning får de tre tjejerna testa och stenar glider i en strid ström bort mot boet på andra sidan.

Närbild på curlingsten som hålls fast med ett hjälpmedel som kallas sticka.
Med stickan kan du lägga en sten och få den att curla även om du till exempel sitter i rullstol eller har svårt att böja dig ner.

– Vi tycker det är viktigt att vi inom idrotten öppnar upp där vi kan, säger Camilla. Det är så mycket annat i samhället som är begränsande, så därför vill vi vara så öppna vi kan. Det känns väldigt viktigt!

– Här får man komma och prova helt utan förkunskaper, berättar Lars-Åke. Sedan har vi jättelåga trösklar för att bli medlem just nu, så vi hoppas få in fler. 

Han berättar att det i föreningens nybörjargrupp just nu är 16 st nybörjare, varav 15 är tjejer. En något unik sammansättning menar han.

– Vi är så glada att tjejerna hittat hit. Curling är annars en idrott med manlig dominans, säger han.

Lars-Åke berättar att föreningen även satsar på att ha sociala tillställningar där alla ska kunna vara med. Han visar runt i de nyrenoverade lokalerna där de har möjlighet att arrangera trekamp och annat kul.   

Men vad tyckte nu nybörjartrion om kvällens aktivitet?
– Svårt men kul! Säger Alexandra och Linnéa. Amanda är fullt upptagen att finputsa tekniken med stickan på andra sidan hallen. Ingen tvekan att curling är en idrott de skulle vilja testa igen.