Lauko Latif och Araz Perwizie från Västra Hisingen Basket

Föreningen vill skapa förutsättningar för alla att delta på sitt sätt under Ramadan

Den 11 mars inleds Ramadan, årets i särklass största högtid för muslimer. För Västra Hisingen Basket innebär det att många av lagets spelare inte har ätit eller druckit på hela dagen när träningen kör i gång på eftermiddagen. – Vi vill skapa förutsättningar för alla att vara med på sina villkor, säger Araz Perwizie, ledare och verksamhetsansvarig i föreningen.

Sidan uppdaterades: 11 mars 2024

Många i Sverige berörs av Ramadan (i år 11 mars-10 april). Det märks inte minst inom föreningslivet, där aktiva kan vara tomma på energi efter en lång dag utan mat och för vissa även vatten när de kommer till träningen på kvällen.

I Västra Hisingen Basket från Biskopsgården är det många muslimer som fastar. Föreningen arbetar medvetet så att alla kan vara med på sina villkor.

– Ju mer dialog och öppenhet det finns desto enklare har processen blivit med åren, säger Araz Perwizie som varit ledare i föreningen i tio år.

Tidigare tränade Araz sju lag, den här säsongen är det två.

– Jag har varit väldigt mån om att utbilda mig för att stärka mitt ledarskap och vi vill vara en kompetent idrottsförening för alla. Vår utgångpunkt är att det alltid är personen och familjen som bestämmer hur de vill delta under ramadan.

/.../

Läs hela reportaget på Riksidrottsförbundets webbplats

Sidan publicerades: 11 mars 2024