Gå med i Pride-paraden under West Pride

West Pride arbetar för en jämlik värld och ett jämlikt Sverige fritt från fördomar och trakasserier. Inför varje års Pridefestial lyfter West Pride därför ett aktuellt ämne för HBTQI-personer. Temat för festivalen 2023 är ”Idrott ur ett HBTQI-perspektiv”.

Sidan uppdaterades: 25 maj 2023

Pride-paraden

Representera er förening i Pride-paraden den 10 juni. Oavsett om ni blir en person, 5 personer eller 100 personer från föreningen som går med idrotten i Pride-paraden - anmäl er förening här.

När ni anmält er skickar vi (RF-SISU) bilder som ni kan använda för att berätta om föreningens deltagande i paraden i era sociala medier. Vi kommer även att kunna erbjuda regnbågsflaggor att använda i paraden.

Samling 10/6, klockan 12.00 vid parkeringarna vid Chalmers (Gibraltargatan). Paraden avgår 13.00.

RF-SISU hjälper i dialog med West Pride till att samordna idrottens deltagande i paraden i år. Vi tillhandahåller 1000 regnbågsflaggor och 500 armbindlar på plats. Gå gärna i föreningskläder och var kreativa med hur ni vill deltaga (föreningsflaggor, banderoller, visa upp er idrott och förening).

Pride-park

Vill er förening arrangera inkluderande prova-på-aktiviteter i Pride-park några timmar under West Pride, 5-11 juni? Kontakta Emma Damne på emma.damne@rfsisu.se.

Pride-house

Under Pride-veckan 5-11 juni arrangerar vi tillsammans med Idrotts- och föreningsförvaltningen, Göteborgs stad, Riksidrottsförbundet och andra aktörer seminarier i Stadsbiblioteket.

Måndag 5/6 klockan 12.30-14.00: Transpersoners vara eller icke-vara inom elitidrotten

Vi bjuder in till att lyssna på ett panelsamtal om transpersoners inkludering inom elitidrotten. Du ges möjlighet att bidra med dina frågor både inför och under panelsamtalet.

Idrottens regelsystem står i vissa fall i vägen för transpersoners deltagande i elitidrott. Det här har debatterats flitigt i media och idrottskretsar under senare tid. Under panelsamtalet diskuterar vi bland annat idrottens vilja att vara inkluderande, rättviseaspekter, idrottsfysiologi och antidopingreglementet.

Paneldeltagare:

Liselotte Ohlsson, RFs elitidrottsavdelning

Tommy Lundberg, idrottsfysiolog på Karolinska Institutet

Bettan Andersson, tidigare elitboxare, numera ordförande i idrott- och föreningsförvaltningen i Göteborgs stad

Leon Reuterström, transperson och tidigare elitidrottare i ishockey

Angelica Lindén Hirschberg, medicinskt sakkunnig ledamot i Antidoping Sveriges styrelse

Moderator: Carin Hamnlund, bland annat projektledare för High Performance Göteborg, tidigare sportchef för Norska judoförbundet.


Onsdag 7/6 klockan 15.15-16.45: Vad har egentligen hänt inom idrotten de senaste 10 åren?

Hur står det egentligen till i idrotten med inkludering av hbtqi-personer? Vad finns det för förutsättningar att träna och tävla för personer som bryter mot hetero-, tvåkönsnorm och cisnormer idag? Vad har gjorts inom idrotten och vad har inte gjorts? Vi bjuder in till att lyssna på ett panelsamtal där vi ger oss på ett försök att sammanfatta det senaste decenniet. Vi blickar också framåt och ställer oss frågan vilka förebilder och föregångare som finns för att inspireras till att driva frågorna framåt.

Paneldeltagare:

Sofia B Karlsson, tidigare anställd på RF under många år med ansvar för HBTQI-frågor

Fredrik Carlson, tidigare ansvarig för mänskliga rättigheter på Västra Götalandsregionen, numera anställd på RF med ansvar för HBTQI-frågor

Sofia Bohlin, ordförande i den internationella supporterorganisationen SD Europe.

Pom Sandhagen, utbildare och processledare, ansvarig för transfrågor på RFSL. RF och RFSL har gemensamt tagit fram en rapport, "Trans och idrott".

Kristoffer Pilmalm, föreningsutvecklare i Qviding FIF, en förening som är en förebild utifrån ett HBTQI-perspektiv.

Pierre Corvellec, Ordförande i Inkluderingskommittéen i World Dodgeball Federation, Sportchef i Gothenburg Dodgeball Association

Moderator: Charlotte Overfeldt, tidigare anställd i Brommapojkarna och grundare av Normbollen.


Torsdag 8/6 klockan 18.15-19.30: Machokulturen i omklädningsrummet, finns den?

Inom vissa idrotter vittnas om machokultur, exkluderande jargonger och homofobiska skämt. Det bidrar till och ibland förstärker en miljö med språkbruk och beteenden som inte rimmar med idrottens värdegrund och som är direkt motsats till den inkluderande miljö som föreningsidrotten vill vara.

I det här panelsamtalet diskuterar vi hur machokultur påverkar hbtqi-personers deltagande i föreningsidrotten, vad som gör att så få inom idrotten väljer att komma ut och vad idrottsföreningar konkret kan göra för att bli mer inkluderande.

RF-SISU Västra Götaland presenterar tillsammans med idrottsföreningar erfarenheter av machokultur och verktyg för att arbeta med den. Ett nytt verktyg, Normbollen hbtqi, presenteras av Normbollens Charlotte Ovefelt och Sofia B. Karlsson som varit ansvarig för hbtqi-frågor i Riksidrottsförbundet.

Paneldeltagare:

Representant från IFK Göteborg

Charlotte Overfeldt, grundare av Normbollen, tidigare anställd i Brommapojkarna med ansvar för föreningens jämställdhetsarbete

Vladimir Jankovic, facklig representant på SKF i IF Metall som gjort ett arbete om machokultur i mansdominerad branch.

Thomas Gehöör, ansvarig för utbildning om machokultur, RF-SISU Västra Götaland

Moderator: Sofia B Karlsson, tidigare anställd på RF med ansvar för HBTQI-frågor


Tränar- och organisationsledarutbildning

Våra ordinarie utbildningar som innehåller stora delar i koppling till inkluderande ledarskap, hjälper dig att forma inkluderande föreningsmiljöer. Under West Pride arrangerar vi därför en organisationsledarutbildning och en tränarutbildning.

West Pride

Besök West Prides hemsida om du vill läsa mer om Pride-veckan i Göteborg.

Sidan publicerades: 28 mars 2023