Samsyn Västergötland

Sidan uppdaterades: 13 februari 2024

Bakgrund till Samsyn Västergötland

Barn och ungdomsidrott ska bedrivas utifrån barnens och ungdomarnas perspektiv. Däri grundas satsningen Samsyn Västergötland som går ut på att barn och ungdomar till och med 15 år ska kunna hålla på med flera idrotter samtidigt.

Samsyn Västergötland är en unik satsning där man utgår ifrån att barnen/ungdomarna ska vara i centrum och inte tvingas att välja en idrott. Men med jämna mellanrum kommer det samtal från föräldrar och ledare som berättar om hur olika idrotter konkurrerar med varandra på ett negativt sätt. Det är ingen som vinner på en sådan konkurrens och det är därför som Västergötlands Fotbollförbund, Västergötlands Ishockeyförbund, Västergötlands Innebandyförbund, Handbollförbundet Väst och Bandyförbundet Distrikt Västergötland har enats om de här riktlinjerna när det gäller säsonger.

Förbunden arbetar och tar gemensamt ansvar för att barn och ungdomar tom 15 år ska kunna hålla på med fler idrotter samtidigt. I största möjliga mån ska aktiviteter organiseras så att barn och ungdomar inte ”tvingas att välja” aktivitet.

Högsäsonger för idrotterna

Bandy: oktober - mars
Fotboll: april - september
Handboll: oktober - mars
Innebandy: oktober - mars
Ishockey: oktober - mars

Gemensamma riktlinjer

  • Man spelar klart sina säsonger.
  • Respektive idrott måste få ha träningar ”året runt” för de som bara väljer att utöva en idrott.
  • Vid cuper och träningar som anordnas när en idrott har ”lågsäsong” och krockar med idrott i högsäsong gäller:
    Cuper: Högsäsongsidrotten har ”förtur”. Ta hänsyn till att ungdomarna kan hålla på med fler idrotter och kommunicera planeringen med de andra idrotternas ledare.
    Träningar: Ledarna har kännedom om vilka som har annan idrott och visar tydligt att det är helt okej att träna ”högsäsongsidrotten” när det krockar.

Respektive förbund ska ta upp Samsyns riktlinjer på ledarträffar och se till att ungdomsansvariga och ordförande i föreningarna har god kännedom om Samsyn.

Lokala samsynsavtal
För mer information och lokala överenskommelser kontakta din idrottskonsulent.

Sidan publicerades: 24 oktober 2022

KONTAKT