
Västerås Badmintonförenings ungdomsråd
Ungdomarnas röst gör skillnad i Västerås Badmintonförening
Inkludering och gemenskap är nyckelord inom den svenska idrottsrörelsen, men hur ser det egentligen ut i praktiken? På den internationella dagen mot diskriminering lyfter RF-SISU Västmanland vikten av en idrottsrörelse där alla känner sig välkomna.
Sidan uppdaterades: 17 mars 2025
Västerås Badmintonförening är ett inspirerande exempel, som genom sitt ungdomsråd och aktiva arbete med inkludering har skapat en miljö där alla får en röst. Under det senaste året har föreningen tagit stora kliv för att bli en mer inkluderande förening. Genom bland annat RF-SISU Västmanlands projektstöd: paket "Välkomna fler i er förening" har de skapat nya möjligheter för sina medlemmar att känna sig delaktiga och hörda.
Paul Wilskier, ordförande i föreningen, berättar om bakgrunden till satsningen:
- Vi valde att satsa på inkludering och starta upp ett ungdomsråd för att vi såg ett behov av att skapa en mer välkomnande och engagerande miljö för alla våra medlemmar, särskilt de yngre. Vi ville säkerställa att alla, oavsett bakgrund, känner sig delaktiga och har möjlighet att påverka föreningens framtid, berättar Paul.
Ungdomsrådets betydelse
En av de största satsningarna inom föreningen har varit ungdomsrådet, en plattform där de yngre medlemmarna ges möjlighet att påverka föreningens beslut och utveckling. Frida Nordkvist, som leder ungdomsrådet och även sitter med i huvudstyrelsen, beskriver initiativet:
- Ungdomsrådet fungerar som en röst för de yngre medlemmarna genom att samla deras idéer och förslag och föra dem vidare till föreningens styrelse. Rådet har regelbundna möten där vi diskuterar och planerar aktiviteter som är viktiga för oss, förklarar hon.

Några av medlemmarna i ungdomsrådet under ett utbildningstillfälle arrangerat av RF-SISU Västmanland
Genom ungdomsrådet har föreningen bland annat startat nya träningsgrupper, organiserat sociala aktiviteter och skapat en mer inkluderande miljö på tävlingar. För ungdomarna själva har rådet blivit ett sätt att utvecklas och ta ansvar.
"Utmaning att förändra gamla strukturer och attityder"
Att arbeta med inkludering är inte alltid enkelt. Paul Wilskier berättar om de största utmaningarna.
- En av de största utmaningarna har varit att förändra gamla strukturer och attityder. Vi har hanterat detta genom att utbilda våra ledare och medlemmar samt genom att skapa öppna dialoger, lärgrupper, där alla kan dela sina erfarenheter och idéer, berättar han.

Paul Wilskier, ordförande i Västerås Badmintonförening
Ungdomsrådet har spelat en viktig roll i detta arbete genom att skapa en bro mellan medlemmarna och föreningens ledning. Medlemmarna i ungdomsrådet får också utbildningar i inkludering och ledarskap, vilket ytterligare stärker deras roll som förebilder i föreningen.
Positiva resultat av satsningen
Satsningen på inkludering har redan gett positiva resultat. Medlemsengagemanget har ökat och stämningen i klubben har blivit mer öppen och välkomnande. Frida Nordkvist ser fram emot framtiden:
- Vi hoppas att kunna fortsätta utveckla och bidra till klubbens gemenskap och inkludering och bli en starkare röst för de yngre medlemmarna. Vi vill att alla våra medlemmar ska tycka lika mycket om badminton som vi gör och att de ska vilja engagera sig i föreningen, säger hon engagerat.

Ungdomsrådet i Västerås Badmintonförening ska fortsätta utveckla och bidra till klubbens gemenskap
Nästa steg för ungdomsrådet är att fortsätta utbilda sina medlemmar, utöka aktiviteterna och öka sitt inflytande i föreningen. De hoppas också kunna inspirera fler idrottsföreningar att arbeta aktivt med inkludering och skapa forum där unga kan vara med och påverka.
Vägen mot en mer öppen förening
Västerås Badmintonförening visar att inkludering inom idrotten inte bara handlar om att välkomna fler, utan också om att ge alla en verklig röst och möjlighet att påverka. Genom sitt arbete inspirerar de andra föreningar att göra detsamma. Som Frida Nordkvist själv säger:
- Att starta ett ungdomsråd är en fantastisk möjlighet att skapa en mer inkluderande förening. Det gör det lättare att höra ungdomarnas åsikter och dessutom ges vi ungdomar en bättre möjlighet att kunna påverka och utveckla, avslutar hon.
På den internationella dagen mot diskriminering lyfter RF-SISU Västmanland fram Västerås Badmintonförening som ett föredöme inom idrottsrörelsen. Med sitt inkluderande arbete visar de att idrotten kan vara en plats där alla känner sig välkomna och delaktiga – på riktigt.
Vill din förening också bli mer inkluderande, starta ett ungdomsråd eller utvecklas inom något annat område?
Läs mer om våra Projektstöd: Paket här
Läs mer om vårt arbete med inkludering här
Sidan publicerades: 17 mars 2025