Få kommuner i Västmanland har idrottspolitiska program

Bristande strategisk planering för idrott och fysisk aktivitet. Endast två av tio kommuner i Västmanland har ett idrottspolitiskt program.

Sidan uppdaterades: 26 augusti 2024

Sommarens olympiska spel har inspirerat unga att prova på idrott samtidigt som vi vet att det finns för få idrottsplaner, hallar och isytor och även ett stort behov av renovering. En nyligen genomförd undersökning från Riksidrottsförbundet visar att endast två av tio kommuner i Västmanland har ett idrottspolitiskt program. Detta indikerar en bristande strategisk planering för idrott och fysisk aktivitet i regionen.

- Det är oroande att så få kommuner har ett idrottspolitiskt program. Det visar på en brist på långsiktig planering för att främja idrott och fysisk aktivitet, säger Kristin Pleick, distriktsidrottschef RF-SISU Västmanland.

Låga siffror jämfört med rikssnittet

Riksidrottsförbundets kommunstudie avslöjar att majoriteten av kommunerna i Sverige saknar idrottspolitiska program, nulägesanalyser och lokalförsörjningsplaner. I Västmanland är siffrorna ännu lägre än rikssnittet. Undersökningen visar att endast två av tio kommuner i Västmanland har ett idrottspolitiskt program, en av tio har en nulägesanalys av tillgång till idrottsytor, och en av tio har en lokalförsörjningsplan. Detta innebär att det saknas långsiktiga planer för att tillgodose behovet av idrottsanläggningar och andra lokaler för fysisk aktivitet.

- Det är bekymmersamt att endast en av tio kommuner beskriver idrott i sina översiktsplaner med mer än bara enstaka ord. Detta tyder på att idrottens roll i samhällsplaneringen ofta är begränsad och inte prioriteras tillräckligt högt. Här behöver vi hjälpas åt och samverka, konstaterar Edwin O’Brien-Rodney, ansvarig för anläggningsfrågor, hos RF-SISU Västmanland.

Negativa konsekvenser för folkhälsan

Avsaknaden av omfattande idrottspolitiska program och planer kan få negativa konsekvenser för folkhälsan och den sociala sammanhållningen i Västmanland. Det är därför viktigt att kommunerna i regionen tar ett större ansvar för att integrera idrott och fysisk aktivitet i sina strategiska planer och policydokument, enligt Kristin Pleick.

Sedan år 2022 finns en Regional Idrottsplan för Västmanland. Två av målen i den planen handlar om anläggningsförsörjningen i länet. Ett av målen är att fler av länets kommuner ska samverka med andra kommuner gällande idrottsanläggningar. Det andra målet handlar om att fler av länets kommuner ska ha en god samverkan med idrottsrörelsen gällande behovet idrottsanläggningar.

- För att nå målen i den Regionala Idrottsplanen behöver Region Västmanland belysa och lyfta frågan ytterligare. Här behöver regionen visa handlingskraft och ta initiativ tillsammans med länets kommuner och idrottsrörelsen, säger Kristin Pleick.

Brist på transparens

Kommunstudien visar också att kommunala program, analyser och planer inte är tillgängliga på kommunernas hemsidor. I Västmanland svarade en av tio kommuner att planen finns tillgänglig på nätet.

- Transparens är en förutsättning för att föreningslivet ska kunna samarbeta med kommuner på bästa sätt, och få en bild av vilka framtidsplaner som finns. Det är också viktigt för att vi ska kunna bidra och hjälpa till, säger Edwin O’Brien-Rodney.

Riksidrottsförbundets krav

Folkhälsa och fysisk aktivitet är en viktig fråga för alla kommuner. Men många brottas med behovsbilden, vad invånarna efterfrågar. Riksidrottsförbundet (RF) menar att frågan om platser för idrott och fysisk aktivitet behöver bli mer konkret. Det är därför viktigt med nulägesanalyser och lokalförsörjningsplaner. Utan dessa blir planeringen en gissningslek. Idrottsrörelsen efterfrågar:

  • Idrottspolitiskt program som beskriver plats för idrott
  • Nulägesanalys över vilka platser som finns idag
  • Lokalförsörjningsplan för framtiden
  • Investeringsbeslut inom plats för idrott

Så svarade kommunerna i Västmanland

  • Idrottspolitiskt program (2 av 10)
  • Nulägesanalys (1 av 10)
  • Lokalförsörjningsplan (1 av 10)

Svaren på nationell nivå

  • Idrottspolitiska program (1 av 3)
  • Nulägesanalys (1 av 4)
  • Lokalförsörjningsplan (1 av 3)

För mer information kontakta

Kristin Pleick, distriktsidrottschef RF-SISU Västmanland
010-47648 40

Edwin O’Brien-Rodney, ansvarig för anläggningsfrågor RF-SISU Västmanland
010-476 48 10

Sidan publicerades: 26 augusti 2024