En fängslande resa mot SM-veckan: Möt Caroline och Marie från distansritten
När SM-veckan 2024 tar plats i Västerås, förväntas distansritten bli en hänförande gren. Två dedikerade ryttare från Mälardalens Distansryttarförening, Caroline Franzén och Marie Aichner Löfgren, delar med sig av sina tankar och förberedelser inför detta prestigefyllda evenemang. Genom deras berättelser framträder en djup kärlek för sporten och en stark vilja att nå nya höjder.
Sidan uppdaterades: 28 maj 2024
Caroline Franzén: Erfarenhet och passion i varje galoppsteg
Caroline Franzén, 43 år, bor på en hästgård i Enköping tillsammans med sin man och deras tio arabhästar. Med en imponerande bakgrund som inkluderar SM-guld, silver och brons på högsta internationella nivå, är Caroline en av de mest framstående inom svensk distansritt.
- För mig är distansritten ett sätt att ha kul med sin häst och utmana sig själv i träningsmetodik och fysik till max, men framförallt så finns en gemenskap som sträcker sig långt över länders gränser, säger hon.
När det gäller förberedelser inför SM-veckan, betonar Caroline vikten av långpass och en känsla av harmoni, rytm och balans i ridningen.
- Eftersom detta är min hobby så är det även min mentala återhämtning som jag behöver. Distansritt handlar om att härbärgera sina känslor, man behöver behålla lugnet i veterinärkontrollerna och fokusera på banan, förklarar hon.
Caroline tränar sin 20-åriga häst med dressyrarbete och långpass för att upprätthålla kondition och styrka. Hon är medveten om de utmaningar som distansritten medför, men hennes erfarenhet och noggranna förberedelser ger henne ett försprång.
- Hästen är en stark individ som behöver lugn i teamet för att gå ner i pulsen. Vårt team vet precis vad som ska göras för att kyla honom och ge honom tid för återhämtning till godkänd pulsnivå, berättar Caroline.
Med ett starkt team och noggranna förberedelser ser Caroline fram emot årets SM-vecka med en inställning att tävla för medalj.
Marie Aichner Löfgren: Ordförande som tar plats i startfältet
Marie Aichner Löfgren, 42 år, bor i Västerås och är medryttare i grund och botten. Hon har haft förmånen att låna hästar för tävlingar och har en lång historia med Mälardalens Distansryttarförening, där hon nu är ordförande och en del av ledningsgruppen för arrangemanget av Folksam Lag-SM under SM-veckan.
- Mentalt behöver jag mest känna att jag har koll på läget dagarna innan, vetskapen om att hästen känns pigg och frisk gör mycket. Tävlingsnerverna finns ändå alltid där, mer eller mindre, säger Marie.
Marie tränar intensivt inför tävlingar med 3-5 pass per vecka, varierande mellan distanspass, styrkepass och lågintensiva pass. Hon betonar vikten av anpassning till underlag och väderförhållanden.
- Det är ändå det oförutsedda som är utmanande, skador och väderförhållanden. Det är inget man kan påverka men det är utmanande att behöva lägga om planer och hålla modet uppe, förklarar hon och fortsätter:
- Sedan för egen del är det en väldigt stor utmaning att balansera familjelivet med alla timmar som behöver läggas på hästen och träningen, betonar hon.
Marie ser fram emot att tävla under SM-veckan, även om det innebär att hon inte kan vara funktionär för sin förening. Hennes mål är att njuta av dagen och att slutföra ritten med en glad och frisk häst.
- Att slutföra är att vinna! Att njuta av dagen tillsammans med hästen "Flisan", försöka hinna ta in alla upplevelser och rida enligt min planering. Framgång för mig är alltid en godkänd ritt med en glad häst i mål, allt därutöver är en bonus, säger Marie.
Distansrittens framgångssaga
Distansritten gör sin efterlängtade entré i SM-veckan, och Mälardalens Distansryttarförening är redo att visa upp sporten för en bredare publik. För Caroline och Marie är det en möjlighet att inte bara tävla utan också att inspirera andra att upptäcka glädjen i distansritt.
- Det här är en sport som passar så många olika hästar och ryttare! Alla kan hitta sin nivå och gemenskapen är det som gör skillnad, säger Caroline.
Marie håller med och betonar sportens inkluderande natur.
- Det är en familjesport som man kan dela med varandra. Distansritten är så välkomnande och prestigelös i Sverige, avslutar hon.
När SM-veckan närmar sig, ser både Caroline och Marie fram emot att visa upp sin passion och skicklighet inom distansritt. Med deras dedikation och starka teamanda är de redo att ta sig an utmaningarna och skapa minnen för livet. Västerås SM-vecka 2024 blir en spännande debut för distansritten, där Caroline och Marie hoppas inspirera både publik och framtida ryttare.
Om du missade del 1 av reportageserien kan du läsa den här.
Läs mer om SM-veckan 2024 i Västerås här
Sidan publicerades: 28 maj 2024
SM-veckan 2024 Västerås
• 26-30 juni 2024
• Ett av Sveriges största, årligen återkommande, idrottsevenemang
• En stad, en vecka, massor av idrotter