Västerås Basket förbereder sig för att skapa basketmagi under SM-veckan 2024

Med nedräkningen till SM-veckan i Västerås 2024 i full gång, intensifierar Västerås Basket sina förberedelser för att välkomna deltagare och åskådare till ett oförglömligt basketevenemang. För föreningen är detta mer än bara att vara värd för basket 3x3 - det är en möjlighet att visa upp sin passion för sporten och skapa en atmosfär av gemenskap och glädje som kommer att prägla hela staden.

Sidan uppdaterades: 2 maj 2024

I Västerås Basket pulserar förväntan och aktivitet inför SM-veckan 2024. Med målet att skapa en minnesvärd upplevelse för både deltagare och publik, har föreningen mobiliserat och arbetat intensivt för att förverkliga denna vision.

- Vår förhoppning är att vi ska kunna ge Västeråspubliken och andra besökare en fin upplevelse och en större förståelse för 3x3 basket. Vi hoppas på mycket folk och soliga dagar med fantastisk basket på Elbakajen, delar en entusiastisk Arwid Wibom, ordförande i Västerås Basket.

Vill skapa en atmosfär av gemenskap och engagemang

För Västerås Basket handlar SM-veckan inte bara om att visa upp basketens färdigheter, utan också om att skapa en atmosfär av gemenskap och engagemang. Med bland annat en inspirerande speaker som håller i arrangemanget och musik som pulserar i bakgrunden från en DJ som spelar under matcherna, strävar föreningen efter att ge besökare en smak av den unika kultur som omger basket 3x3.

- Vi hoppas kunna ge besökare ett litet smakprov på den kultur som finns runt omkring vår sport, där musik, kläder och livsstil är nästan lika viktiga som basketen i sig, delar en medlem från Västerås Basket.

3x3 miljö

På Elbakajen hoppas Västerås Basket att ge besökarna ett smakprov av kulturen som präglar basketen

Genom en samspelt ansträngning och stöd från Svenska Basketbollförbundet, de lokala arrangörerna och från RF-SISU Västmanland har Västerås Basket arbetat med att säkerställa att allt är redo för att välkomna deltagande lag och åskådare till evenemanget. Volontärer kommer att finnas på plats för att se till att spelarna har allt de behöver, och en professionell inramning av matcherna är garanterad för att ge besökarna en minnesvärd upplevelse.

- Vi har fått bra stöd av av många olika parter! Men vi har även involverat våra medlemmar i förberedelserna, som gör ett fantastiskt jobb. Utan våra ungdomar skulle föreningen aldrig kunna genomföra 3x3 SM, betonar Arwid.

"Det kan bli väldigt sevärt"

För publiken väntar en rad höjdpunkter och speciella inslag som kommer att göra evenemanget minnesvärt. Besökarna kommer bland annat ha en unik chans att engagera sig i basket. Detta sker genom ett samarbete med RF-SISU Västmanland, som organiserar prova-på-aktiviteter i ett område intill Elbakajen, där 3x3-basketturneringen äger rum. Det blir en spännande möjlighet för publiken att inte bara bevittna, utan också personligen uppleva basketens dynamik och spänning. Västerås Basket har även ambitionen att kunna ställa upp med ett lokalt lag att delta i tävlingen.

- På damsidan hoppas vi kunna forma ett slagkraftigt Västerås-lag. Västerås Basket har fostrat många spelare som spelar eller har spelat i landslaget. Vi hoppas också på att få hem någon av våra SM-gulds vinnare, det laget kan bli väldigt sevärt!, förklarar Arwid med entusiasm.

3x3 dam

Västerås Basket hoppas kunna forma ett slagkraftigt damlag till SM-veckan

Genom engagemang och gemenskap förbereder sig Västerås Basket för SM-veckan 2024, där varje dribbling och varje passning kommer att bidra till den samlade glädjen och gemenskapen. Välkommen till Västerås - välkommen till SM-veckan 2024.

Reportaget är del 2 av RF-SISU Västmanlands serie med Västerås Basket inför SM-veckan 2024 i Västerås. I mitten av juni släpps del 3 där förväntningarna inför SM-veckan står i fokus.

Om du missade del 1 av reportageserien kan du läsa den här

Läs mer om SM-veckan 2024 i Västerås här

Sidan publicerades: 2 maj 2024

SM-veckan 2024 Västerås

• 26-30 juni 2024

• Ett av Sveriges största, årligen återkommande, idrottsevenemang

• En stad, en vecka, massor av idrotter

smveckan.se/vasteras-2024/

Vad är basket 3x3?

3×3 är en strukturerad tävlingsform av streetbasket, framtagen av det internationella basketförbundet FIBA. Spelformen är en enklare, mer avskalad och fysisk form av basket. Utvecklingen och utbredningen av 3×3 går otroligt snabbt framåt världen över.

Visste du att...

  • Basket är världens näst största sport och är den sport som i antal utövare växer snabbast av alla, mycket tack vare utvecklingen och utbredningen av spelformen 3×3.
  • Sedan 2018 har Sverige ett landslag inom 3×3 på såväl U17 som seniornivå.
  • Det finns en världstour för 3×3 där prispengarna 2019 uppgick till 20 miljoner kronor.
  • 3×3 är ”The no 1 urban team sport in the world” och i OS i Tokyo 2021 var 3×3 med som en ny OS-gren.

Läs mer om basket 3x3 här