Foto: Madelene Engström i samband med lag-SM i distansritt ordnat av Mälardalens Distansryttarförening i Sala 2021

Distansritten gör historisk entré:
En strålande nykomling i Västerås SM-vecka

För första gången någonsin är distansritten en del av den prestigefyllda SM-veckan, och Mälardalens Distansryttarförening är de stolta arrangörerna. Med entusiasm och målmedvetenhet har föreningen förberett sig långsiktigt för detta historiska tillfälle.

Sidan uppdaterades: 18 april 2024

SM-veckan är ett årligt evenemang som samlar Sveriges bästa idrottare inom en mängd olika sportgrenar för att tävla om nationella titlar. Det är en händelse som hyllar idrottsprestationer på högsta nivå och lockar tusentals åskådare samt ger en plattform för idrotten att blomstra och växa. Att inkludera distansritten i detta storslagna evenemang är ett stort steg för ridsporten och ett spännande tillägg till sommarens SM-vecka i Västerås.

- Vi ser fram emot att få visa upp vår i Sverige ganska lilla men fantastiskt trevliga ridsportgren för en bredare publik, samt att få visa upp Västerås med omnejd för våra utövare, berättar Anna Wiik från Mälardalens Distansryttarförening.

För Mälardalens Distansryttarförening har förberedelserna inför deltagandet i SM-veckan varit långsiktiga och genomtänkta.

- Redan 2014 påbörjades tanken kring att få med distansritten i SM-veckan med distansrittssverige. Nu, tio år senare, när SM-veckan kommer 'hem' till oss i Västerås är det så dags för vår ridsportgren att göra premiär inom SM-veckan, säger Anna entusiastiskt.

Samarbete nyckeln till framgång

Men vad är egentligen distansritt? För de som är mindre bekanta med sporten är det en spännande upptäcktsfärd. Distansrittens lag-SM tävlas över en sträcka av 80 km, där varje lag består av 3-4 ekipage. När startsignal ges, startar alla ekipage i klassen tillsammans sen är det först i mål, med godkänd häst i besiktningen efter mål, som gäller.

Den unika charm och utmaningar som distansritten erbjuder förväntas locka både lokalbefolkningen och nationella åskådare till Västerås under SM-veckan.

- Det finns ett stort hästintresse i allmänhet i såväl regionen som landet, säger Anna och fortsätter:

- Vi tror att distansritten fortfarande är relativt okänd hos många som har ett hästintresse och ser en möjlighet i att sportens deltagande i SM-veckan kan presentera vår idrott för nya utövare och ny publik, berättar hon.

Distansritt

Foto: Madelene Engström i samband med lag-SM i distansritt ordnat av Mälardalens Distansryttarförening i Sala 2021

Inför den mycket efterlängtade SM-veckan har samarbetet varit avgörande för att säkerställa framgången för arrangemanget. Representanter från Mälardalens Distansryttarförening belyser betydelsen av detta samarbete och dess omfattning:

- Vi samverkar inte bara med flera aktörer inom ridsporten utan även med andra idrotter i distriktet. Vår valda tävlingsplats ligger strategiskt i anslutning till Västerås Ryttarsällskaps anläggning på Rocklunda, och det har varit nödvändigt att samarbeta kring olika anläggningsfrågor med VRS för att säkerställa en smidig och effektiv genomförande av tävlingen, förklarar Anna.

"Hoppas att skapa minnen för livet"

Deltagandet i SM-veckan förväntas inte bara ge distansritten en välbehövlig exponering utan också en ökad popularitet och engagemang både lokalt och nationellt.

- Efter några utövarmässigt lite tunnare år innan och under pandemin har antalet tävlingsryttare i föreningen och distriktet ökat igen de senaste åren. Vi hoppas att detta ökade intresse för sporten får en ännu större skjuts genom vårt deltagande i SM-veckan, berättar hon.

För Mälardalens Distansryttarförening handlar deltagandet i SM-veckan inte bara om att tävla, det är en möjlighet att skapa minnen och erfarenheter för livet.

- Vi hoppas att tävlingen ger såväl utövare som funktionärer och publik minnen för livet, avslutar Anna Wiik med ett leende.

Då dagarna räknas ner till den storslagna händelsen är förväntningarna höga och entusiasmen sprudlar. SM-veckan i Västerås är på väg att bli en minnesvärd samling av idrottens bästa, och distansritten är redo att göra sin historiska entré.

Reportaget är del 1 av RF-SISU Västmanlands serie med Distansritten inför SM-veckan 2024 i Västerås. Inom kort släpps del 2 där en aktiv deltagare inom sporten delger sina tankar inför SM-veckan.

Läs mer om SM-veckan 2024 i Västerås här

Sidan publicerades: 18 april 2024

SM-veckan 2024 Västerås

• 26-30 juni 2024

• Ett av Sveriges största, årligen återkommande, idrottsevenemang

• En stad, en vecka, massor av idrotter

smveckan.se/vasteras-2024/