Återhämtning i idrottsrörelsen: Unga återvänder men tonåringar dröjer

Fler unga börjar idrotta igen, men tonåringar och äldre ungdomar har inte återvänt i samma utsträckning till idrottsrörelsen i Västmanland. Det visar nya siffror från Riksidrottsförbundet.

Sidan uppdaterades: 12 april 2024

Coronapandemin slog hårt mot idrottsrörelsen vilket också visade sig under 2020 och 2021 då antalet deltagartillfällen inom idrottsrörelsens verksamhet sjönk markant. Kurvan vände uppåt under 2022 - även om det fortfarande var ett tapp jämfört med innan pandemin. Nu syns en återhämtning främst bland de yngsta, i åldern 7-12 år, där antalet deltagartillfällen är tillbaka på samma nivåer som före pandemin. Lagidrotter står för de stora ökningarna i Västmanland, där fotboll, basket och handboll visar en stark återhämtning och ökat antal deltagartillfällen.

Kristin Pleick, distriktsidrottschef på RF-SISU Västmanland, uttrycker glädje över den positiva trenden.

- Det är mycket glädjande att deltagandet för barn och ungdomar har återhämtat sig i de yngre åldrarna i Västmanland. Våra idrottsföreningar har arbetat hårt för att bygga idrottsrörelsen stark igen.

Utmaningar kvarstår

Samtidigt som siffrorna pekar uppåt bland de yngsta, syns stora skillnader mellan olika åldersgrupper och idrotter, men också i länets kommuner. Kampsportidrotter är exempel där återhämtningen går långsammare i Västmanland och det är också de som drabbades hårdast under pandemin. Bland kommunerna är återhämtningen starkast bland idrottsföreningar i Sala och Surahammar.

- Generellt sett har vi fortfarande ett tapp från tonåren och uppåt både på pojk- och flicksidan. Här behöver vi fortsätta vårt långsiktiga arbete, dels för att behålla de som tar steget in i idrottsrörelsen, dels för att återrekrytera de vi har tappat. Vi behöver samverka och stötta de idrottsföreningar som fortsatt behöver stöd för att klara sin återhämtning, konstaterar Edwin O’Brien-Rodney, verksamhetsutvecklare RF-SISU Västmanland

Deltagartillfällen redovisas i den så kallade LOK-statistiken. Förkortningen LOK står för statligt lokalt aktivitetsstöd, och avser stöd till idrottslig föreningsverksamhet för barn och ungdomar mellan 7 och 25 år (för deltagare med funktionsnedsättning finns ingen övre åldersgräns). Genom LOK-stödet mäts varje år barn och ungdomars deltagande i idrottsrörelsen.

- Idrottsrörelsen i Västmanland är fantastiskt och jag vill rikta ett varmt tack till alla ledare som varje dag, året runt ser till att skapa de bästa förutsättningarna för våra barn och unga. Utan er ingen idrott. Vi ser också att det stöd som idrottsrörelsen fick under pandemin från regering, regioner och kommuner för återstartsarbetet har varit värdefullt och viktigt även om mycket arbete fortfarande kvarstår, avslutar Kristin Pleick.


LOK-statistiken för 2023 är fortfarande preliminär då en del av underlaget fortsatt kontrolleras.

För mer information kontakta

Edwin O’Brien-Rodney
Verksamhetsutvecklare RF-SISU Västmanland
010-476 48 10
edwin.obrienrodney@rfsisu.se

Sidan publicerades: 12 april 2024