Basket (3x3) under SM-veckan i Helsingborg 2018

Västerås Basket tar sikte på SM-veckan:
"Vi upplever en basketboom i Sverige"

Västerås, en stad präglad av historia och gemenskap, där varje vattendrag speglar en berättelse och varje gata är ett kapitel. Men mitt i denna levande historia växer en ny tradition fram - basket 3x3. Med SM-veckan 2024 i horisonten, är det dags för Västerås att visa upp sitt engagemang för idrotten i stort, inte minst basket och locka både västmanlänningarna och andra intresserade.

Sidan uppdaterades: 3 april 2024

Välkommen till Västerås Basket, en förening med en vision att växa och inspirera genom basketens magi. För Arwid Wibom, ordförande i Västerås Basket, är föreningen inte bara en del av stadens sportkultur - den är en levande historia.

- Västerås Basket har växt till en välfungerande förening med nästan 500 aktiva barn och ungdomar. Vi har valt att satsa mer på bredd än på sportsliga resultat och det har gjort att vi kunnat fokusera på att ge våra medlemmar goda förutsättningar för att kunna spela basket på sin egen nivå, berättar Arwid.

Den gemenskap och det engagemang som genomsyrar föreningen är lika starkt som någonsin, och nu är det dags för dem att ta nästa steg.

"Vi vill genom SM-veckan göra en större satsning på 3x3"

Med en stadigt växande entusiasm för basket i Sverige känner Arwid Wibom att föreningen är mitt i en verklig "basketboom". Det är i denna tid av ökande intresse för sporten som Västerås Basket står inför en ny utmaning - att omfamna basket 3x3, en snabbare, mer intensiv version av sporten som lockar med sitt tempo och sina taktiska utmaningar.

- Västerås Basket har egentligen ingen omfattande historia inom 3x3 specifikt, utan den kommer in som en del i vår verksamhet som har varit mer inriktad på traditionell basket som spelas inomhus, förklarar Arwid och fortsätter:

3x3

Basket (3x3) under SM-veckan i Helsingborg 2018

- Vi ser basket 3x3 som en spännande del av vår framtida satsning. Genom SM-veckan vill vi göra en större satsning på 3x3, vilket vi tror kommer att tilltala många, framför allt äldre ungdomar. Västerås Basket vill växa och på så vis kunna erbjuda fler barn och ungdomar en aktiv fritid i en positiv miljö, berättar han.

Fredrik Westerbom, coach för herrarnas A-lag, ser också potentialen i 3x3.

- Att 3x3 växer och får plats och tid under SM-veckan ger oss en unik möjlighet att visa upp den fantastiska sporten och locka ännu fler medlemmar till föreningen, berättar han entusiastiskt.

"Hela föreningen ställer upp"

I kärnan av Västerås Basket ligger en stark gemenskap som sträcker sig bortom bara vinst och förlust. För Fredrik Westerbom är denna gemenskap en central del av föreningens identitet.

- Sammanhållningen blir särskilt tydlig under de stora evenemangen där tränare, ledare och föräldrar ställer upp. Att se alla arbeta tillsammans för att göra evenemang till en succé är en fantastisk känsla, berättar tränaren.

Milian Winblad, en av spelarna i herrarnas utvecklingslag, bekräftar vikten av gemenskap inom föreningen:

- Vi har bra gemenskap i vår förening! Under stora evenemang som SM-veckan ställer hela föreningen upp för att stötta varandra och visa upp vårt bästa jag, delar han med ett leende.

Denna starka känsla av samhörighet är inte bara viktig för individens utveckling, utan också för Västerås Basket som helhet. Det är denna enighet som kommer att driva föreningen framåt, oavsett vilka utmaningar som kan dyka upp på vägen.

SM-veckan 2024: En hänförande upplevelse i Västerås

Med SM-veckan 2024 på horisonten är Västerås redo att visa upp sin passion för sporten och sin unika förmåga att förena människor. Genom att erbjuda en blandning av spännande tävlingar, familjevänliga aktiviteter och en genuin känsla av gemenskap, är SM-veckan mer än bara en idrottsevenemang - det är en festival för alla.

Västerås Basket är redo att ta emot utmaningen och visa upp sitt bästa jag för både lokala supportrar och besökare från när och fjärran. Med en växande 3x3-scen och en oöverträffad gemenskap är Västerås Basket redo att ta sin plats på den nationella scenen och inspirera andra att göra detsamma.

Basket

Basket (3x3) under SM-veckan i Linköping 2022

Så när SM-veckan 2024 rullar in i Västerås, kom och upplev basketens magi på nära håll. Det kommer att bli en upplevelse att minnas och ett tillfälle att bli en del av något större än sig själv. Välkommen till Västerås - välkommen till SM-veckan 2024.

Reportaget är del 1 av RF-SISU Västmanlands serie med Västerås Basket inför SM-veckan 2024 i Västerås. I början av maj släpps del 2 där förberedelserna inför SM-veckan står i fokus.

Läs mer om SM-veckan 2024 i Västerås här

Sidan publicerades: 3 april 2024

SM-veckan 2024 Västerås

• 26-30 juni 2024

• Ett av Sveriges största, årligen återkommande, idrottsevenemang

• En stad, en vecka, massor av idrotter

smveckan.se/vasteras-2024/

Vad är basket 3x3?

3×3 är en strukturerad tävlingsform av streetbasket, framtagen av det internationella basketförbundet FIBA. Spelformen är en enklare, mer avskalad och fysisk form av basket. Utvecklingen och utbredningen av 3×3 går otroligt snabbt framåt världen över.

Visste du att...

  • Basket är världens näst största sport och är den sport som i antal utövare växer snabbast av alla, mycket tack vare utvecklingen och utbredningen av spelformen 3×3.
  • Sedan 2018 har Sverige ett landslag inom 3×3 på såväl U17 som seniornivå.
  • Det finns en världstour för 3×3 där prispengarna 2019 uppgick till 20 miljoner kronor.
  • 3×3 är ”The no 1 urban team sport in the world” och i OS i Tokyo 2021 var 3×3 med som en ny OS-gren.

Läs mer om basket 3x3 här