Introduktion till rörelseförståelse
Rörelseförståelse är en helhetssyn på fysisk aktivitet, där målet är att fler ska röra på sig hela livet. Genom rörelseförståelse i träning och tävling utvecklar du dina färdigheter inte bara fysiskt – utan även socialt, psykiskt och idrottsligt.
Sidan uppdaterades: 1 november 2023
Rörelseförståelse är mer än att kunna utföra en mängd olika rörelser. Det handlar om att alla ska kunna känna glädjen och viljan att röra sig. Att utveckla alla så att de vill, vågar och kan vara fysiskt aktiva hela livet. Om du vill, vågar och kan vara aktiv får du
- självförtroende av att röra på dig
- motivation till att röra på dig
- kunskap och kompetens om hur det går till
- förståelse för varför det är viktigt att vara fysiskt aktiv.
De fyra delarna av rörelseförståelse
Det finns fyra grundläggande och sammanhängande delar (även kallade dimensioner) i rörelseförståelse: den fysiska, sociala, psykiska och idrottsliga.
Projekt och utbildningar med rörelseförståelse
- I regeringsuppdraget Rörelsesatsning i skolan ingår att RF ska kraftsamla för mer idrott, rörelse och utveckling av rörelseförståelse under skoldagen.
- RF:s nationella koncept Idrottens dag arrangeras varje år i Sverige, bland annat i Västmanland. Syftet är att inspirera fler barn, unga och vuxna att kunna och vilja idrotta hela livet.
- I vår tränarutbildning "Grundutbildning för tränare" är rörelseförståelse ett av de centrala områdena som fördjupas vidare.
Ni som förening kan även efterfråga specifika utbildningar i rörelseförståelse i dialog med er idrottskonsulent. Hitta din idrottskonsulent här.
Sidan publicerades: 1 november 2023