Historiskt ögonblick för Tennis på studs

Nyligen genomfördes den första matchen någonsin inom "Tennis på studs" när Köpings Tennisklubbs 65+-verksamhet gästade TK Aros på Bellevuestadion i Västerås.
- Detta är en manifestation att det aldrig är för sent att börja idrotta, säger Emma Ernlund från Svenska Tennisförbundet.

Sidan uppdaterades: 4 juli 2023

Kortfattat innebär Tennis på studs en enklare form av tennis anpassad för utövarna – man spelar dubbel på en minitennisbana med mjuk boll där två studsar är tillåtna. Konceptet möjliggör ett bättre spel för nybörjare och har snabbt blivit populärt ute hos tennisklubbarna där deltagarsiffrorna ökar.

Faktorerna som låg bakom evenemanget

Två tennisklubbar som, med hjälp av Svenska Tennisförbundet och RF-SISU Västmanland, bedriver verksamhet inom Tennis på studs är Köpings Tennisklubb och TK Aros. De båda klubbarna har nu skrivit historia genom att spela den första matchen inom projektet.

- Sedan starten av Tennis på studs 2020 har vi haft en ambiton att genomföra någon form av match, likt gåfotbollen. Eftersom Köping och Västerås ligger nära geografiskt och har många engagerade deltagare så blev detta en väldigt bra lösning, säger Emma Ernlund från Svenska Tennisförbundet och fortsätter:

- Vi har valt att kalla det för match men det hela handlar om att träffa nya människor, motionera och ha roligt tillsammans. Det är en manifestation att det aldrig är för sent att börja idrotta och spela tennis. En hyllning till 65+ projektet som har drivits inom hela den svenska idrottsrörelsen att man kan vara 73 år och spela sin första match i en ny idrott, berättar Emma.

Tennis på studs

Irene Sellén, deltagare för TK Aros, vinner en poäng till Västeråslaget genom ett fint forehandslag.

"Ett evenemang fyllt av skratt"

Ett trettiotal deltagare har tagit sig till Bellevuestadion i Västerås för att spela match, umgås och träffa nya människor. Dagen till ära så är det landslagets färger som gäller, TK Aros i blått och Köpings Tennisklubb i gult.

Två av deltagarna som tagit sig till Bellevuestadion är Irene Sellén, 67 år från TK Aros och Margret Pettersson, 67 år från Köpings Tennisklubb. Ingen av dem har någon bakgrund inom tennisen men är glada över sitt beslut att gå med i Tennis på studs.

- Jag har varit med i Tennis på studs i Köping i ungefär en halv termin och tycker det är fantastiskt roligt. Jag är på plats varje onsdag, det ska krävas en rejäl influensa för att jag inte ska vara på plats, säger Margret och Irene fyller i:

- Jag har aldrig utövat någon racketsport över huvud taget, detta handlar dock om så mycket mer än själva sporten. Det är socialt, man får rörelse och även träna närminnet genom att hålla koll på vad det står, berättar Irene med ett skratt.

TPS

Margret Pettersson och Irene Sellén

Irene och Margret är motståndare för dagen på planen, det är dock inget som märks då det enbart är leenden man ser i Bellevuestadion, oavsett resultat.

- Det är ett väldigt roligt arrangemang. Det blir en liten utmaning att spela mot andra än de man är vana med, jag hörde till och med att vissa var lite nervösa inför, säger Irene och Margret fyller i:

- Jag var nervös! Jag måste säga att tävlingsskallen har vuxit lite med åren, men det är inte vinst eller förlust som är i fokus här, det är ett evenemang fyllt av skratt, säger Margret.

Hur gick matchen?

- Västeråsarna drog det längsta strået idag, men nu ska vi hem och träna lite sen får TK Aros besöka oss i Köping så vi får en chans till revansch, säger Margret.

- Det ser vi fram emot, avslutar Irene med ett leende.

Är din förening intresserad av att starta upp verksamhet för en ny målgrupp?
Läs om Idrott 65+ här.

Sidan publicerades: 4 juli 2023