Ledare i det dolda - Farah

Det råder brist på ledare runt om i föreningarna i Västmanland. Samtidigt finns det utbildade ledare med erfarenhet att tillgå. I samverkan med RF-SISU Västmanland och Norbergs Brottarklubb (NBK) har asylsökande i Norberg nått nya höjder.

Sidan uppdaterades: 9 juni 2023

Under det senaste året har RF-SISU Västmanland arbetat på ett innovativt sätt genom Tidiga Insatser för Asylsökande (TIA) med målet att förbättra situationen för asylsökande genom att implementera självledarskap. Genom att identifiera specialkompetenser inom gruppen har vi kunnat uppmuntra och vägleda de blivande ledarna att själva planera, genomföra och utveckla aktiviteter.

I Norberg har vi redan sett konkreta resultat av denna metod. Genom samverkan med NBK har vi kunnat erbjuda en rad olika aktiviteter vilket lett till att en spännande utveckling har skett bland de asylsökande ledarna som samarbetar med NBK.

"Stark drivkraft att hjälpa människor"

I förgående artikel pratade vi med Makonga som ansvarar för Språkcafét. En annan person som är en del av ledarinitiativet i Norberg är Farah. Farah är 23 år och kommer ursprungligen från Afghanistan men har växt upp i Saudiarabien. Innan hon kom till Sverige studerade hon till barnpsykolog och jobbade som volontär för en organisation som hjälper barn som drabbats av cancer.

- Jag lämnade Saudiarabien för Sverige 2015 och spenderade mina inledande år i Västernorrland. De första åren i Sverige var tuffa, men sen jag flyttade till Norberg för ett drygt år sedan känner jag att mina erfarenheter från hemlandet, min personlighet och ambitioner har applicerats, berättar Farah.

Idag jobbar Farah som processledare hos Rädda Barnen samtidigt som hon har en inflytelserik roll inom ledarinitiativet i Norberg.

- Jag är en aktiv och nyfiken person med en stark drivkraft att hjälpa människor. När jag hörde om ledarinitiativet i Norberg kollade jag direkt upp hur jag kunde vara delaktig och hjälpa till, något jag är väldigt glad för idag, säger Farah och fortsätter:

- Jag har träffat fantastiska människor sedan jag blev en del av initiativet. Jag känner också att jag är med och bidrar inom gruppen, livet är inte lätt så jag känner att jag har ett ansvar som människa att hjälpa till, säger hon.

Aktiviteten som lett till integrering

Farah har olika ansvar inom ledarinitiativet men fokuset ligger framförallt på aktiviteten "Familjedagen". Farah, tillsammans med andra ledare, observerade för ett tag sedan att barnen i området ofta mådde dåligt under helgerna när skolorna är stängda.

- För att motverka situationen i området införde vi ledare i Norberg, i samverkan med Rädda Barnen och NBK, en familjedag varje lördag som erbjuder idrott, filmvisning och fika. Sedan införandet av familjedagen ser barnen fram emot helgerna på ett mer positivt sätt än tidigare, säger Farah och fortsätter:

- Jag tror att framgångsfaktorerna är att vi har en väldigt god relation med deltagarna där vi har god kännedom om deras livssituation och behov. Det är viktigt att veta vilka utmaningar de står inför och anpassa aktiviteterna utefter det, berättar hon.

Familjedag

Bild från den senaste "Familjedagen"

Farah är nöjd med resultaten efter införandet av Familjedagen och ledarinitiativet i stort, nu vill hon ta nästa steg i utvecklingen.

- Det stora målet med initiativet och de olika aktiviteterna är att samtliga deltagare ska integreras i samhället och bli aktiva medlemmar i idrottsföreningar. Vi känner att vi är på god väg, deltagarna är nu mer aktiva än passiva i sin livssituation och jag ser med spänning fram emot vad initiativet kan leda till härnäst, avslutar Farah.

I nästa del av reportageserien pratar vi med Sevinc som ansvarar för en sykurs i ett spännande samarbete med Norbergs Brottarklubb och RF-SISU Västmanland.

Läs mer om tidiga insatser för asylsökande här

Sidan publicerades: 9 juni 2023

Reportageserie - del 2