Ledare i det dolda - Makonga

Det råder brist på ledare runt om i föreningarna i Västmanland. Samtidigt finns det utbildade ledare med erfarenhet att tillgå. I samverkan med RF-SISU Västmanland och Norbergs Brottarklubb (NBK) har asylsökande i Norberg nått nya höjder.

Sidan uppdaterades: 7 juni 2023

Under det senaste året har RF-SISU Västmanland arbetat på ett innovativt sätt genom Tidiga Insatser för Asylsökande (TIA) med målet att förbättra situationen för asylsökande genom att implementera självledarskap. Genom att identifiera specialkompetenser inom gruppen har vi kunnat uppmuntra och vägleda de blivande ledarna att själva planera, genomföra och utveckla aktiviteter.

I Norberg har vi redan sett konkreta resultat av denna metod. Genom samverkan med NBK har vi kunnat erbjuda en rad olika aktiviteter vilket lett till att en spännande utveckling har skett bland de asylsökande ledarna som samarbetar med NBK.

Drivkraft att engagera och samverka

En av personerna som är en del av initiativet är Makonga. Makonga är 48 år och kommer ifrån Demokratiska republiken Kongo. Innan han kom till Sverige jobbade han som lärare och hade olika roller för att främja samhällsutveckling.

- Jag kom till Sverige för fyra år sedan och har bott i fyra andra städer innan jag kom till Norberg där jag bland annat jobbade som frivillig hos Rädda Barnen och Röda Korset. Att engagera mig och samverka med organisationer är en stor drivkraft jag har, säger Makonga.

Makonga har varit en del av ledarinitiativet i Norberg sen ett år tillbaka där deltagarna genomfört olika typer av utbildningar i samverkan med RF-SISU och NBK. Idag ansvarar han för en egen aktivitet som kallas "Språkcafét".

- Språkcafét handlar om erfarenhetsutbyten och kulturell kännedom, vi träffas varje onsdag och för varje träff lyfter vi ett nytt ämne som vi diskuterar och lär oss om. Vi försöker också alltid koppla till rörelse, vi hittar metoder för att röra på oss så aktiviterna är anslutna med idrott, säger Makonga och fortsätter:

- Med hjälp av erfarenheterna och utbildningarna har vi lärt oss hur man leder en grupp och kommunicerar på ett bra sätt. De färdigheterna har hjälpt mig mycket i framtagandet och utvecklingen av Språkcafét och kommer förhoppningsvis också hjälpa mig i framtiden, berättar han.

"Det tror jag är en framgångsfaktor"

Makonga ser stora framsteg sen framtagandet av Språkcafét. Dels har aktiviteten bidragit till en känsla av samhörighet och förståelse för samhället, men han ser också potentialen i av vad det kan leda till.

- Det här initiativet hjälper oss asylsökande att integreras i samhället, det gör också att vi är aktiva istället för passiva, vi planerar för framtiden vilket ger oss en kreativitet att tänka innovativt, säger Makonga och fortsätter:

- Att aktiviteterna vi leder är anslutna till kultur och idrott samtidigt tror jag är en framgångsfaktor, det leder till att vi integreras samtidigt som vi lär oss och kan bidra till samhället på olika sätt i framtiden, avslutar Makonga.

I nästa del av reportageserien pratar vi med Farah som ansvarar för aktiviteten "Familjedagen".

Läs mer om tidiga insatser för asylsökande här

Sidan publicerades: 7 juni 2023

Reportageserie - del 1