Två Västeråsare tog emot hedersfullt pris på Riksidrottsmötet

Under helgens Riksidrottsmöte (RIM) delades Riksidrottsförbundets förtjänsttecken ut till personer som genomfört ett framgångsrikt arbete inom idrottsrörelsen. Christina Liffner och Nils-Ove Andersson från Västerås var två av eldsjälarna som var mottagare av priset.

Sidan uppdaterades: 29 maj 2023

Förtjänsttecknet instiftades 1910 och är den högsta utmärkelse som delas ut inom svensk idrott. Under helgens Riksidrottsmöte i Uppsala delades priset ut till 102 personer som på ett eller annat sätt gjort ett starkt avtryck på idrotten. Christina Liffner, nominerad av Svenska Friidrottsförbundet och Nils-Ove Andersson, nominerad av Svenska Fotbollsförbundet, var två av mottagarna till guldpriset.

- Det känns mycket hedrande att få utmärkelsen från RF. Det är roligt att alla timmar av ideellt arbete uppmärksammas, säger Christina och Nils-Ove.

Christina Liffner är bosatt i Västerås sedan 1979 och är i grunden civilekonom.
Hon har varit aktiv inom idrotten i över 40 år i olika roller där hon bland annat varit verksam i tre olika föreningar, nationella förbund och kommitéer inom friidrott och RF kommitéer. Idag är Christina aktiv inom Endometriosföreningen, Svenska Friidrottsförbundets utmärkelsekommité och Supporters of Sweden.

- Det bästa med att vara involverad inom idrotten är kamratskapen, glädjen av att jobba med andra som har samma intressen och mål, berättar Christina.

Christina Liffner

Bild från helgens Riksidrottsmöte på Christina Liffner och Björn Eriksson

Nils-Ove Andersson är även han bosatt i Västerås och är idag pensionär. Han har varit aktiv i Västeråslaget "IK Oden" sedan 1978 där han haft olika roller genom åren, bland annat som tränare och inom styrelsen. Idag är han aktiv ledamot i föreningen.

- Det roligaste jag upplevt med att vara engagerad i föreningen var när IK Odens damer vann division 4 år 1987, berättar Nils-Ove.

safa

Bild på Nils-Ove Andersson och nyinvalde ordförande Karl-Erik Nilsson

Varför tycker ni det är viktigt att involvera sig inom idrotten?

- Det är viktigt att engagera sig så vi kan aktivera ungdomen och ge dem en meningsfull fritid, säger Nils-Ove och Christina fortsätter:

- Dels är det viktigt för mig som individ, det är utvecklande och ger mycket tillbaka. Sen behöver idrotten ledare för sitt viktiga arbete inom folkhälsa, föreningsarbete och tävling, avslutar Christina.

Läs mer om förtjänsttecknet här.

Sidan publicerades: 29 maj 2023