Fyra västernorrlänningar tilldelades RF:s förtjänsttecken

Fyra västernorrlänningar var bland de 100 personer som i år tilldelas RF:s förtjänsttecken, den högsta utmärkelsen som delas ut inom svensk idrott.

Ceremonin genomfördes i samband med Riksidrottsmötet i Uppsala den 27 maj.

Sidan uppdaterades: 29 maj 2023

Förtjänsttecknet är den högsta utmärkelse som delas ut inom svensk idrott. Det instiftades år 1910 och fanns från början i både guld och silver men sedan 1911 har det endast funnits i guld. Mottagare föreslås av specialidrottsförbund (SF) eller RF-SISU distrikt och utses av riksidrottsstyrelsen. 100 personer tilldelas förtjänsttecknet som utdelas vartannat år i samband med Riksidrottsmötet.

Från Västernorrland var det fyra idrottsprofiler med många år som engagerade i föreningar och förbund runtomkring i länet som tilldelades årets förtjänsttecken.

Per-Arne Forsberg och Hans Backlund, båda från Härnösand, Håkan Hällholm, Sollefteå och bortgångne Jan-Erik Johansson, Örnsköldsvik har samtliga samlat på sig många års ideellt engagemang både i förbundsstyrelser och på föreningsnivå. För sina insatser uppmärksammades och hyllades de på RIM i Uppsala. I Jan-Erik Johanssons ställe var nära vännen Mats Höglund på plats.

Förtjänstteckenmottagare uppvaktas

Förtjänstteckenmottagarna uppvaktas av Elisabeth Byström, distriktidrottschef och Hans Rosengren, ordförande för RF-SISU Västernorrland. Foto: LI L'Estrade

Hans Backlund, 74, Härnösand:

Hans Backlund, 74, Härnösand, har bland annat varit ordförande för damfotbollsföreningen Härnösands SK under 36 år och aktiv inom Ångermanlands Fotbollsförbund i närmare 20 år. Han berättar om upplevelsen på Riksidrottsmötet då de fick ta emot hyllningar från scenen.

– När man fick se hur många år alla hade varit engagerade, allt från 20 till 65 år, och jag själv varit engagerad i 38 år… det var mäktigt och riktigt rörande emellanåt. Jag satt och tänkte på att det många gånger känts som att man har varit ensam om att jobba så hårt ideellt, men det visade sig verkligen att många fler har gjort det betydligt längre än jag till och med, säger Hans Backlund.

Håkan Hällholm, 75, Sollefteå:

Håkan Hällholm, 75, Sollefteå, har bland annat varit engagerad i Svenska Skidskytteförbundet och Svenska Skidförbundet, samt i flera roller i Ångermanlands skidförbund. Sitt första ideella uppdrag som ordförande i Remsle UIF:s skidsektion hade han redan i slutet av 60-talet, men han har också varit förbundskapten och deltagit på OS och VM vid flera tillfällen.

– Jag har verkligen alltid haft ett brinnande idrottsintresse, särskilt för skidor och skidskytte. Så det har blivit många uppdrag under åren, säger Håkan och berättar att han var den förste tränaren som anställdes på Sollefteå Skidgymnasium 1979.

Jan-Erik Johansson, Örnsköldsvik:

Bortgångne Jan-Erik Johansson, Örnsköldsvik, var bland annat verksam under nästan 30 år i såväl Ångermanlands friidrottsförbund som i IF Vingarna Örnsköldsvik. Jan-Erik Johansson gick bort i mars 2023. Jan-Erik Johanssons familj valde att skicka nära vännen Mats Höglund för att ta emot Jan-Eriks förtjänsttecken.

– Han hade uppskattat att vara med på den här dagen. Det var en fin dag och en trevlig fest, säger Mats Höglund som själv tagit emot förtjänsttecknet för egen räkning för några år sedan.

Mats berättar att Jan-Erik var både drivande och duktig på datorer och bland annat såg till så att Vingarna blev först bland föreningarna i närheten att införa eltidtagning. Tillsammans åkte de också runt och bistod med eltidtagningen och expertisen på tävlingar runt om i Norrland.

Per-Arne Forsberg, Härnösand:

Per-Arne Forsberg, 58, Härnösand, har bland annat varit engagerad i Ångermanlands Ishockeyförbund under 22 år, och är ordförande för Härnösands Handbollsklubb och AIK Hockey Härnösand sedan många år.

– Jag gillar framför allt att jobba med ungdomar. Det är stimulerande att se dem sysselsätta sig och göra saker de tycker är kul. Drivkraften är att få ihop grupper, skapa en målbild tillsammans som man jobbar mot och se individer utvecklas från unga år. Det är fantastiskt roligt få en kram på stan, man känner att man varit en förlängd del i deras uppfostran, säger PA Forsberg.

Förtjänsttecknet kan tilldelas personer som

  • i egenskap av föreningsledare i styrelse, kommitté, utskott eller liknande utfört ett framgångsrikt ledarskap under minst 30 år
  • i egenskap av ledamot i styrelse, kommitté, utskott eller liknande i RF-SISU distrikt eller SDF utfört ett framgångsrikt ledarskap under minst 25 år
  • i egenskap av ledamot i styrelse, kommitté, utskott eller liknande inom RF, SISU-riks, SOK eller SF utfört ett framgångsrikt ledarskap under minst 20 år
  • i egenskap av ledare/funktionär representerat Sverige internationellt under minst 15 år
  • utfört ett framgångsrikt ledarskap i internationell styrelse (dock ej nordisk)
  • genom speciellt förtjänstfulla insatser på annat sätt gagnat den svenska idrottsrörelsen eller utländsk person som gjort svensk idrott stora tjänster eller samarbetat med Sverige på idrottens område.

Här hittar du hela listan för 2023 års förtjänsttecken

Håkan Hällholm, Sollefteå

Håkan Hällholm, Sollefteå tackas av RF:s avgående ordförande Björn Eriksson. Foto: Bildbyrån

Hans Backlund, Härnösand

Hans Backlund, Härnösand, tackas av RF:s avgående ordförande Björn Eriksson. Foto: Bildbyrån

Per-Arne Forsberg, Härnösand

Per-Arne Forsberg, Härnösand, tackas av RF:s avgående ordförande Björn Eriksson. Foto: Bildbyrån

Mats Höglund företräder Jan-Erik Johansson.

Mats Höglund företräder familjen för bortgångna Jan-Erik Johansson från Örnsköldsvik och tackas av RF:s avgående ordförande Björn Eriksson. Foto: Bildbyrån.

Sidan publicerades: 29 maj 2023