Seniorträning – en del av Judo Club Sundsvalls nysatsning

Sidan uppdaterades: 16 december 2022

Föreningen gick igenom ett medlemsras under pandemin. Nu har klubben fått en nystart och är på väg framåt med stora kliv.

Vi har en bred verksamhet som vi är stolta över, säger Robin Neijman, huvudtränare och klubbdirektör.

Som en del i nysatsningen har Judo Club Sundsvall anställt Robin Neijman på heltid. Han tog över efter klubbens grundare, Wolfgang Biedron, som gick i pension förra sommaren.

– Wolfgang har varit tränare för mig sedan jag var fyra år. Vi har haft mycket tid med varandra genom åren, säger Robin Neijman.

Tar vidare konceptet efter Wolfgang

– Vi har otroligt mycket att tacka Wolfgang för. Han har lärt oss hur vi ska driva föreningen och han har jobbat fram konceptet. Sedan har jag fått spinna vidare på det, fortsätter han.

Seniorträningen är nytt för Robin och klubben. Den startade i augusti och riktar sig till 60-plussare. De kör två pass i veckan där de tränar rörlighet, kondition, balans och fallteknik.

När RF-SISU besöker Judo Sundsvall är det dags för just seniorträning. Den här kyliga morgonen är det tre seniorer på plats.

– Det har varit blandat i antalet deltagare hittills, men förhoppningsvis blir det bättre eftersom. Vi har skickat ut till några olika pensionärsföreningar, satt upp affischer på olika ställen i stan och även på seniorboenden. Vi marknadsför oss på Instagram, Facebook och på vår hemsida så klart, säger Robin Neijman, som själv håller i passen.

Tekniken är A och O när de övar fall. De får prova att ramla både på den stora, lite hårdare mattan i lokalen, men också en mjukare.

Finns klipp på Instagram

Robin Neijman uppmuntrar seniorer att komma till hallen för att se vad träningen innebär.

– Man kan kolla på vår instagram där vi har laddat upp klipp. Annars är man varmt välkommen hit och kolla på ett pass, för att se vad vi gör. Det är faktiskt inte judo som vi kör på de här passen, utan det är balansträning, rörlighet och fallteknik för att skydda sig när man halkar, säger han.

Män tränar judo med boll

Rörlighet med boll ingår i träningen för seniorer. Nu hoppas föreningen på fler aktiva.

Föreningen planerar en “Öppet hus-dag” för just seniorer. Det genom äldresatsningen tillsammans med RF-SISU Västernorrland.

– Vi kör en timmes träning, de får titta och testa det vi gör på seniorträningarna och efteråt fikar vi och pratar lite gällande fallolyckor, säger Robin Neijman.

En annan del i nysatsningen är att föreningen vill uppnå “Fifty-Fifty”. Alltså 50 procent tjejer och 50 procent killar i föreningen.

– Vi ligger väldigt bra till där just nu. Vi har 44 procent tjejer vilket är bra, men vi ska nå 50. Jag tror att vi kommer dit inom en snar framtid. Vi har tre tjejgrupper som rullar varje vecka; En grupp på 6-9 år, en på 10-14 år och sedan 15 år och uppåt. Där är det bara tjejer som tränar med varandra och kvinnliga tränare, säger Robin Neijman.

Judon är en sport där killar och tjejer normalt sett tränar tillsammans.
– En del tjejer är obekväma med att träna med killar. Killar och tjejer växer lite olika och det kan vara tufft att brottas med en kille som är större. Då är det enklare att få in dem i judon genom att köra tjej mot tjej från början.

80 nya sedan augusti

Judo Club Sundsvall har fått in 80 nybörjare sedan augusti i år och ser ljust på framtiden.

– Just nu går det rätt bra för vår förening och vi känner att vi måste satsa på riktigt nu. Vi har ett otroligt fint framarbetat koncept i klubben sedan tidigare, men tiderna ändras och man vill uppdatera allt och fortsätta satsa. Vi har en bred verksamhet som vi är stolta över, säger Robin Neijman.

Föreningsdag i judu

Judo Club Sundsvall har haft en föreningsdag med mycket olika aktiviteter.

Klubben har påbörjat ett arbete för att göra lokalen mer attraktiv för ungdomarna.

– Vi gör en ungdomsyta dit de kan komma direkt efter skolan och hänga. Vi vill få tillbaka gemenskapen vi hade innan pandemin. De kan komma hit innan träningen och umgås, plugga och äta tillsammans och spela pingis. Tanken är att sätta in soffor, fåtöljer, läslampor, ett pingisbord och en tv som kan rulla med coola judo-klipp.

– Vi har frågat ungdomarna vad de skulle vilja ha i den här ytan, så vi har verkligen involverat dem i hela den här processen. De är framtiden här i föreningen, så det är jätteviktigt, säger Robin Neijman.

Vilken är er största utmaning just nu?

– Att få tillbaka medlemmar som vi tappade under pandemin. Nu har vi lyckats fylla på rätt bra här under hösten. Men att veta hur vi ska marknadsföra oss, var och hur vi ska synas. Sedan även att bromsa sig själv, det är svårt när man brinner för sitt jobb att hålla sig till de arbetstimmarna som är, det blir lätt mycket ibland, säger Robin Neijman och skrattar.

Att rekrytera ledare har föreningen lyckats bra med då de tidigt involverar ungdomar som själva är aktiva i klubben.

– Du måste ha en viss kunskapsnivå inom judo för att kunna vara tränare. Sen ska du ha gått utbildningar via Svenska Judoförbundet. Det är jättebra kvalité på alla våra tränare. Om de visar något intresse när de är 13-14 år, får de komma in som hjälptränare och börja redan då. Vi har drygt 30 tränare i klubben, hälften är ordinarie tränare och hälften är hjälptränare ungefär, så det är jättebra, säger Robin Neijman.

Veronica Söderberg är ordförande i föreningen.

– Judo Club Sundsvall har som målsättning att alla som vill ska kunna träna hos oss. Verksamheten har en stor bredd genom att vi erbjuder allt från lekjudo för de minsta till avancerad satsning på elitjudo. Inom klubbens ram finns även grupper för seniorer, personer med särskilda behov, som vi kallar för “anpassad judo”. Alla kan hitta en grupp som passar deras individuella behov. Vi vill kunna leva upp till vår vision “Judo hela livet”, säger hon.

Till Judo Club Sundsvalls hemsida.

Fotnot: Är du engagerad i en förening som också vill starta verksamhet för äldre? Kontakta er idrottskonsulent så får du veta mer om det stöd som finns i det som kallas äldresatsningen.

Föreningens maskot spexar

Föreningens maskot spexar

Värderingar uppsatta på en tavla

Sunda värderingar är viktigt för Judo Club Sundsvall och detta kan man läsa i klubblokalen.

Text och foto: Miriam Maul

Sidan publicerades: 10 november 2021

Kontakt

Li L'Estrade

Kommunikatör

0104764911

Kommunikationsansvarig, media, intressepolitik