Heffnersklubbans BK siktar högt – bland annat genom Disneyprojekt

Sidan uppdaterades: 12 december 2022

Heffnersklubbans BK är en fotbollsförening i Sundsvall för tjejer. I skrivande stund har klubben sju träningsgrupper, plus en grupp som kallas Playmakers. Säsongen 20/21 spelade klubbens två damlag i division två och tre. Båda vann sina respektive serier och har nu tagit steget upp till division ett och två. En bedrift som inte gick obemärkt förbi.

Emilie Alm, ordförande i klubben sedan i våras, följde den avgörande matchen för representationslaget på plats och det var en nagelbitare.

– Vi var så nervösa. Jag har nog aldrig haft sådan magkatarr, det var otroligt spännande och så klart jätteroligt när det var klart. Jättekul att firandet blev på hemmaplan och det var mycket folk på plats. Vi bjöd in tjejerna som hade vunnit division tre och delade ut guldhattar, körde av skumpa, säger Emilie Alm.

Hon har själv ingen fotbollsbakgrund mer än att döttrarna har spelat i just Heffnersklubban. Hon började som suppleant i styrelsen i ungefär fyra år och inför den här säsongen tog hon alltså över som ordförande. Att inte ha någon fotbollsbakgrund ser hon inte som någon nackdel.

– Det kan vara bra att jag inte är insnöad på fotboll, utan jag ser det är runt omkring. Jag tycker att det här är så kul, jag brinner verkligen för föreningslivet och speciellt Heffnersklubban.

Porträttbild på Emelie Alm

Emelie Alm är ordförande för Heffnersklubban.

Emilie och Heffnersklubban siktar högt på många plan och ett av målen är att bli diplomerad förening. Ett samarbete med Svenska fotbollsförbundet och RF-SISU där man inledningsvis ska göra en självskattning. Det skickas ut en form av enkät till ledare, spelare och föräldrar, där de får svara på hur de tycker att föreningen fungerar.

– Då ser vi sedan vad vi behöver jobba på. Det sammanställs i färger, grönt, gult eller rött. Är det mycket rött får vi jobba hårt, säger Emilie Alm och skrattar.

Ser möjligheter istället för hinder

Heffnersklubbans ordförande utstrålar ett driv och engagemang och hon ser sig själv som en framåttänkande person som inte ser hinder - bara möjligheter.

– Ordförande är en roll som inte vem som helst vill ta på sig. Överhuvudtaget är styrelsearbete skräckinjagande för många. Det är mycket jobb, absolut, men det är väldigt roligt också.

Emilie är också ledare i två lag i föreningen. Bland annat i en ny träningsgrupp, som kallas Playmakers. Det är ett samarbete mellan UEFA, Disney och Svenska Fotbollsförbundet. Ett koncept som riktar sig till flickor mellan 5-8 år. Syftet med projektet är att få fler flickor i de åldrarna att börja spela fotboll, samt få in fler kvinnliga instruktörer.

Barn tränar fotboll

Det nya konceptet Playmakers ska locka fler tjejer till fotbollen. Intresset har varit jättestort i Heffners.

– Det är ett träningsprogram upplagt i en story-telling variant. I år är det fokus på Frost 2 och Superhjältarna 2. Varje träning koncentrerar man sig på ett kapitel, läser och har övningar som kretsar kring det. Det har varit jätteroligt. När jag fick höra om det här så sa jag direkt att vi ville vara med, eftersom vi är en tjejförening så kändes det självklart, säger hon.

Och intresset har varit stort.

– Jag fick till och med stoppa intagandet i våras då vi inte kunde ta emot fler, så poppis blev det. Det är ett jättebra sätt att locka in barnen i fotbollens värld. Det är övervägande träning med boll, men det är mest lek och skoj. Det har vi varit väldigt noga med i Heffnersklubban att det ska vara roligt att spela fotboll, sen smyger man in tekniken eftersom. Alla föräldrar och barn har tyckt att det har varit jätteroligt, säger Emilie Alm.

Satsning på en film om klubben

En annan satsning som gjordes under säsongen var att producera en film om klubben som publicerades i deras sociala kanaler.

– Det var ytterligare ett steg i vårt framåt-tänk. Idag är det mycket sociala medier som gäller, men det var också ett drag för att locka sponsorer i och med att vi tog klivet upp nu med bägge damlagen. Vi måste kliva utanför boxen lite och inte bara ringa eller mejla, utan vi kan dela en film och visa att det här är Heffnersklubban. Han som gjorde filmen gjorde ett jättebra jobb.

Att ta steget upp i division ett och två innebär mycket jobb och är också en ekonomisk fråga.

– Det är en stor grej och det blir så klart en stor kostnad också, när man är en ganska liten förening som vi är. Det gäller att jobba stenhårt med sponsorer och runt omkring, för det ska bara gå. Vi hoppas att våra nuvarande sponsorer vill sponsra ännu mer nu kommande säsong, säger Emilie Alm.

Glappet från damlaget ner till nästa lag är stort och bekymmersamt.

– Det laget är 12-13 nästa år, så det hade varit bra om vi kunde få in ett lag emellan. Vi får se nu med tanke på att vi har tagit kliv upp i seriesystemet hur attraktiva vi blir, kanske kan vi locka in ett lag där emellan. Det står på agendan och måste jobbas fram.

Flickor samlas inför en match

Det är viktigt för Heffners att förbli en tjejförening, här är det träningsgrupp 2 som laddar.

Något som är viktigt för klubben är att förbli en tjejförening. De har fått förfrågningar genom åren från pojklag som har velat kliva in, men Heffners har sagt blankt nej.

– Ekonomiskt skulle det vara jättebra att få in fler lag, men det är jätteviktigt för oss att belysa att det här är för tjejerna. De får de bästa träningstiderna och utbildade ledare, det som de förtjänar helt enkelt, säger Emilie Alm.

Heffnersklubban har sin anläggning i Korsta i Sundsvall, två konstgräsplaner och en liten gräsplan. De hyr även ut planerna till andra föreningar.

Föreningen firade sitt 50-årsjubileum på just Heffnersvallen i slutet av säsongen.

– Vi ville fortfarande inte slå på stora trumman i och med pandemin, även om restriktionerna hade släppt då. Men det fanns en hoppborg för barnen och en fotbollsjakt där man kunde vinna priser. Vår urmoder “Biggan” som är 95 år, tog sig också dit. Hon tyckte att det var fantastiskt roligt att komma ut till oss.

Var ser du Heffnersklubban om tio år?

– Förhoppningsvis har vi samma bra grund och värderingar som nu. Kanske är vi ännu större och har ett elitettan-lag då, det vore jättespännande. Det är en tjejförening och här kan de känna sig trygga och utvecklas som spelare på alla nivåer. Vi har också en dröm om att ha något slags “lattja-lag”. Vi har kört något liknande tidigare, men sedan kom corona. Gåfotboll är också något vi vill göra och att utvecklas så mycket vi bara kan.

Emilie tror definitivt att hon är kvar på ett eller annat sätt i föreningen i många år framöver.

– Så länge jag har viljan och lusten kommer jag vara kvar. Jag kan tänka mig att vara kvar även om dottern slutar, för att det är så roligt.

Text: Miriam Maul. Bilder: Privata

Sidan publicerades: 29 november 2021