19-åring fick ledarroll i Essviks AIF - vill satsa på internationell karriär

Sidan uppdaterades: 25 maj 2023

När Arvid Öhman från Sundsvall drabbades av hjärtmuskelinflammation sista året på fotbollsgymnasiet fick han frågan om att bli tränare i stället. Han tog chansen. Nu leder Öhman Essviks AIF:s P-08:or och drömmer om att nån gång komma ut på de stora arenorna. Som coach.

Det är en solig majkväll och Essviks 08:or har match på Västhagen i Sundsvall. Arvid Öhman står på sidan av planen med ett anteckningsblock i handen. Han trivs och njuter av sitt tränaruppdrag.

Men bara 1,5 år tidigare var läget helt annorlunda. Då spelade Arvid i GIF Sundsvalls akademi och hade varit skadad hela hösten. Arvid valde att träna hårt under uppehållet kring julen. Han ville så gärna komma tillbaka i fin form tills försäsongen skulle dra igång.
– En dag fick jag plötsligt tryck över bröstet och det visade sig att det var hjärtmuskelinflammation. Ingen farlig sådan, men jag hade tränat lite för hårt, uppenbarligen.

Tre månader utan träning blev domen och efter en vecka hörde Angelica Bengtsson från Essviks AIF av sig till Arvid och frågade om han ville bli tränare i deras P-08-lag i Arvids moderklubb där Angelica är tränare tillsammans med sin man Micke Bengtsson (Dessutom tränare för Gefle i superettan) och Anna Olofsson är lagledare.

– Jag visste att han inte hade något att göra så jag tänkte att jag skulle fråga i alla fall. Det var helt naturligt att ställa frågan, säger hon.

Se filmen där Arvid Öhman berättar om sin nya roll:

Eftersom Arvid känt familjen Bengtsson sedan han var liten och dessutom testat på tränarrollen i laget vid några tillfällen tidigare så var steget inte så stort att ta. Arvid hoppade på och fick mycket stöttning av hela ledarstaben i sin nya roll. Arvid fick även möjlighet att utbilda sig under tiden.

En möjlighet dök upp

Han är tacksam för att frågan kom när han blev sjuk, vilket gjorde att han fick något roligt att fokusera på. Han hade visserligen avlägsna planer på att bli tränare, men det låg fem-tio år bort i tiden.

Tre månader blev ett helt års frånvaro innan kroppen blev helt återställd och under den tiden har han vuxit med sitt tränaruppdrag.

– Jag är ganska hetlevrad som spelare och var det även i början som coach. I dag tycker jag att jag approachar saker annorlunda och är mer metodisk, jag tror också att jag har blivit en bättre fotbollsspelare för jag har en helt annan förståelse, säger han.

I dag är Arvid tillbaka som spelare, fast nu tillsammans med Kubikenborg i division III men har siktet i stället högt inställt på en tränarkarriär. Han uppmuntrar föreningar att verkligen ställa frågan om tränarroller till unga personer i dess närhet.

– Som ung tror jag inte många väljer ut ett lag och ringer och säger att de vill träna dem. Jag tror att det är jätteviktigt att man faktiskt får frågan, säger Arvid Öhman.

Angelica Bengtsson håller med:

– Det är nog lätt att tänka att de har fullt upp och därför inte har tid, men det är bara att fråga. Det blev jättebra för oss, säger hon.

Sidan publicerades: 25 maj 2023