Utomhusplaner blev ett lyft för innebandyförening

Sidan uppdaterades: 29 december 2022

Örnsköldsviks Innebandy byggde i våras två utomhusplaner, då pandemin satte stopp för inomhusträning. Planerna på Skyttis lockade många under hela sommaren.

Alla har tyckt att det har varit fantastiskt roligt”, säger Tommy Häggström, projektledare.

I slutet av juni, vid midsommar, fick Örnsköldsviks innebandyförening materialet som gjorde att föreningen kunde börja bygga de nya utomhusplanerna vid Skyttis idrottsplats. Tillsammans med kommunen, lokala företag och RF-SISU Västernorrland, kunde ÖIB investera i två utomhusplaner, till stor del ämnade för spontanidrott.

– Egentligen hade vi funderat ganska länge på det här. Det var så klart en stor investering som föreningen skulle göra, så vi behövde någon typ av support på något sätt. Nu fanns den möjligheten så då blev det ett bra tillfälle, säger Tommy Häggström, projektledare och kanslist i Örnsköldsviks Innebandyförening.

Tommy Häggström. Foto: Privat

Hela sommaren fanns planerna uppställda och föreningen såg till att det fanns en del uppstyrda dagar med ledare på plats.

– Vi ville inte organisera upp det för mycket, utan det skulle vara någon form av spontanidrott. Någonstans mittemellan spontant och organiserat, säger Tommy Häggström.

Spontanidrott på kvällar och nätter

Vädret styrde en del av verksamheten under sommaren.

– Sommaren var ganska varm, så det var betydligt mycket mer folk på kvällarna och nätterna än på dagarna kan jag säga, säger Tommy Häggström och skrattar.

Responsen har bara varit positiv så här långt, även om det är lite tidigt att kunna säga något om planernas betydelse.

– Alla har tyckt att det har varit fantastiskt roligt och det har varit både äldre och yngre som varit där och kört. Vi har fått bra respons från föräldrar och andra. Förhoppningsvis kan vi öka och bibehålla intresset för att kunna spela utomhus, säger han.

Foto: Privat

Pandemin var en del i beslutet att sätta upp två planer, även om idén till planerna funnits sedan tidigare.

– Pandemin har spelat in på sitt vis. Vi var tvungna att vara utomhus och bedriva träning och då kände vi framför allt att vi ville få till en utomhusrink där man kan lira innebandy. Oftast är hallarna stängda för spontanidrott, särskilt nu som det har varit med pandemin, så det var positivt, säger Tommy Häggström.

Om utomhusplanerna på Skyttisområdet har ökat intresset för innebandy vet inte Tommy Häggström och föreningen ännu.

– Det är lite tidigt att svara på om intresset har ökat, men kanske har vi fått behålla individer som på det här sättet har haft möjlighet att hålla på utomhus tills vi har kunnat gå inomhus. Organisationen är normalt sett åldersindelad, men utomhus på planerna är det olika åldrar på alla som spelar. Några ungdomslag har kunnat lägga sina träningspass där istället för att ha varit ute i skogen och sprungit till exempel.

Planering för nästa år är redan igång

15 september togs planerna ner för vintern och till våren, ungefär 15 maj, kommer de att byggas upp igen för en ny “utomhussäsong”.

Planerna är i nuläget anpassade för spel tre mot tre, men går också att sätta ihop till en större plan. Örnsköldsviks Innebandy har redan börjat planera för nästa års aktiviteter på planerna, däribland utomhuscuper.

– Under sommaren som var prioriterade vi att bara få ihop planen och få igång någon form av aktivitet där. Men cuper lär kunna bli aktuella nästa sommar, avslutar Tommy Häggström, projektledare och kanslist för Örnsköldsviks Innebandyförening.

Läs mer om anläggningsstöd

Sidan publicerades: 7 oktober 2021