Ramviks IF ordnar seniorträffar där det sociala är minst lika viktigt som idrottandet

Sidan uppdaterades: 29 december 2022

Ramviks IF har 407 medlemmar, varav 133 är aktiva. Ungefär 15 av Ramviks medlemmar träffas varje måndag för att röra på sig, fika och prata. De är pensionärer och träffas oftast i Hälledalshallen där de har tillgång till bland annat idrottshallen, ett gym och danslokal.

Åtta kvinnor och tre män kliver in genom ytterdörren på Hälledalshallen och byter till träningsskor. De träffas varje måndag för olika aktiviteter. Vintertid blir det gymträning, dans, cornholespelande och promenader.

Alla deltar utifrån sina förutsättningar. Några väljer att börja passet med att träna på gymmet, fyra stycken spelar cornhole och en station för dagen är rörlighet och stretching.

Cornhole är ett trevligt inslag i träffarna.

En av de som spelar cornhole är Kenneth Nyhlén. Han är en av initiativtagarna till seniorträffarna och han och hans fru Britt-Inger är med varje vecka.

– Vi var ett gäng gubbar som började prata om att vi skulle träffas. I vintras pratade vi först om det och sedan bestämde vi oss för att drar igång, säger Kenneth Nyhlén, ledamot i styrelsen i Ramviks IF och ordförande i handbollssektionen.

Redan från start var det bra uppslutning och de är ungefär 15 deltagare på varje träff. Sommartid är gruppen på Torsvalla och ibland gör de också utflykter.

– Det är roligt att bryta av med något annat. I somras tog vi en tur till Tueggenberget, ett berg mellan Kramfors och Ramvik, då var vi minst 15 stycken, säger Kenneth Nyhlén.

Kenneth Nylén konstaterar att man kan börja med att träffas för att fika så ger det ena det andra.

Innan sommaren inledde Ramvik samtal med RF-SISU Västernorrland och kunde i och med äldresatsningen söka en slant som sedan gick till att bland annat bygga cornholebrädor.

– Man behöver inte ha några särskilda pengar, huvudsaken man träffas och gör saker utifrån förutsättningarna man har. Vi har ju förmånen att ha hallen här att vara i, det tycker jag är jätteförmånligt och det ska vi naturligtvis utnyttja, säger Kenneth Nyhlén.

De har inlett ett samarbete med skolan för att kunna använda Hälledalshallen.

– Det var en liten process innan vi kom överens med skolan om när vi kunde vara här. Just den här dagen och tiden har skolan ingen verksamhet här och då stör vi dem inte. Jag tror inte att det är en nackdel att det är vuxna som rör sig på skolområdet, säger Kenneth Nyhlén.

– Barnen kommer och pratar med oss och undrar vad vi gör och så där. Blir lite avundsjuka på att vi ska fika också, fortsätter han.

Flera passar på att gymma.

Bredvid honom på en maskin nere i gymlokalen sitter Lennart Backlund, före detta ordförande i Ramviks IF.

– Fler borde kanske öppna upp mer för besökare som kan aktivera sig. Det finns den här typen av lokaler som bara står och väntar på att tas i bruk, säger Lennart.

Lennart och Kenneth säger att det inte är svårt att starta upp denna typen av verksamhet.

– Det är bara att träffas och fika. Det ena kommer att ge det andra och det behöver inte vara några större krav, utan börja på den ort man bor på och se vad man kan och vill göra. En del kanske bara vill gå ut och promenera och då gör man ju det, säger Kenneth Nyhlén.

Lennart Backlund fyller på:

– Det finns ju föreningar i nästan alla byar och det är inte fel om man gör det i någon förenings regi, det vinner ju alla på. Inte minst föreningen som då får fler medlemmar, säger han.

Hur gör ni för att sprida informationen vidare om den här gruppen/träffen?

– Vi har bara annonserat på vår hemsida om att vi träffas nu och då, något mer har vi inte gjort. Det får sprida sig eftersom bara, säger Kenneth.

Både Kenneth och Lennart är överens om vad det bästa med träffarna är, och det handlar inte bara om rörelsen.

– Samvaron är det bästa med det här, att få träffa andra människor. Vi har ju tiden i och med att vi är pensionärer och då kan vi väldigt lätt vara här, säger de.

En stund in i träningen samlas kvinnorna i idrottshallen på golvet för att dansa linedance. Britt-Inger Nyhlén, Kenneths fru, startar musiken och börjar visa stegen. Gruppen har provat på några gånger tidigare och tycker att det är roligt.

Britt-Inger Nylén visar stegen i linedance till inspirerande musik.

– Vi får se om den här verksamheten sprider sig. Det kommer säkert folk som blir nyfikna på vad vi gör. Alla läser inte sociala medier och hemsidan, utan informationen måste nog gå mun till mun. Jag tror att det är så vi ska nå den här gruppen, säger Kenneth Nyhlén.

Framöver har seniorgruppen planerat för en utflyktsdag med promenad och fika nere vid älven någon kilometer från Hälledalshallen.

– Vi försöker varva och ha någon “happening” utanför lokalen också. Vi ska promenera ner till älven, grilla korv och dricka glögg och umgås, säger Britt-Inger Nyhlén.

Dagen avslutas med fika och surr uppe i entrélokalen.

– Det sociala är minst lika viktigt som idrottandet, avslutar Britt-Inger Nyhlén.

Fikat är nog så viktigt i verksamheten för 65-plussare.

Text och foto: Miriam Maul

Sidan publicerades: 7 december 2021