Härnösands Draghundsklubbs framgångsrika träningsmetod under pandemin

Sidan uppdaterades: 29 december 2022

Coronapandemin drabbade många föreningar runt om i landet, däribland Härnösands Draghundsklubb. De blev tvungna att ställa in den organiserade träningen helt, men istället hittade de nya vägar.

– Vi började tänka i nya banor och skapade en virtuell träningsutmaning för att hålla motivationen vid liv, säger Sanna Näslund, en av klubbens aktiva och också ledare.

Medlemmarna i Draghundsklubben fick varje vecka en virtuell träningsutmaning där de delade med sig av sina träningspass på Facebook och filmade eller fotade sig själva.

– Vi ville att man skulle känna gemenskap även fast vi tränade på distans, säger Sanna Näslund.

Pauline Höglund dokumenterade sin virtuella träning som en del i en träningsgemenskap. Foto: Privat

Och motivationen stärktes verkligen hos de aktiva.

– När vi äntligen kunde börja köra igång med träningarna igen, om än i mindre grupper, så uppskattades det mer än någonsin. Den peppande känslan som tidigare skett via internet var nu starkare än någonsin och att få träna i grupp fick en ny finare betydelse, säger hon.

Konceptet med virtuella träningspass är något som föreningen har tagit med sig från pandemin och fortfarande gör en gång i månaden, utöver de gemensamma träningarna.

– Det uppskattas av våra medlemmar och vi når genom denna metod även ut till medlemmar som kanske har svårt att delta på alla gemensamma träningar i vanliga fall. Nu har alla en utmaning att genomföra på egen hand en gång i månaden där det fortsättningsvis sprids mycket glädje, gemenskap och peppande ord till varandra, säger Sanna Näslund, som både tränar och tävlar för klubben, men också är ledare.

Tvingades att tänka om

Hon tror att pandemin inte bara har varit negativ, utan på ett sätt har gjort gott för dem som förening.

– Vi som tränare har fått tänka i nya banor kring träningarna vilket har varit både utmanande och utvecklande.

Foto: Niklas Sjölund

Klubben tog nyligen sju individuella medaljer på barmarks-SM i Kristinehamn. Härnösands Draghundsklubb hade tio aktiva som deltog och resultatet blev fem guld och två silver.

Vad beror framgångarna på tror du?

– Jag tror att mycket beror på att vi har så pass bra regelbundna gemensamma träningar. I många andra klubbar i Sverige så bor medlemmarna väldigt långt ifrån varandra och har heller inte någon kontinuitet i träningarna. Så jag tror att det har en stor betydelse för våra framgångar att vi har så bra snurr på vår verksamhet och nu även med de virtuella utmaningarna, säger Sanna Näslund.

Föreningen har drygt 50 medlemmar varav 15-20 stycken av dessa är aktiva och tränar och tävlar. Övriga är med i styrelsen, är tränare, funktionärer på tävlingar med mera.

Martina Höök, Östersunds draghundsklubb. Foto: Miriam Maul

– Under pandemin har arbetet med att rekrytera fler medlemmar lagts lite på is. Annars brukar vi varje år försöka få till någon “prova på-dag” där vi står för utlåning av utrustning och hundar, eller ”pay and run”, där alla som äger en hund är välkomna att delta för att få testa på vår sport.

– Jag skulle säga att det är vår största utmaning just nu som klubb, just att rekrytera fler. Eftersom pandemin har kommit i vägen har vi inte kunnat ha våra ”prova på drag- tillfällen”, men vi hoppas kunna anordna något sånt tillfälle ganska snart, avslutar Sanna Näslund.

Ulf Rönnberg, Södra Dalarnas Draghundsklubb. Foto: Miriam Maul

Sidan publicerades: 6 november 2021