Snacka om det – ungdom

Sidan uppdaterades: 5 december 2022

Med hjälp av det här materialet kan du bidra till en jämställd idrott med siktet inställt på en miljö där machokultur, sexism, rasism och homofobi aldrig accepteras. Förhoppningsvis kommer ni ha bra snack kring vilka förväntningar som finns på killar och tjejer, hur ni kan skapa en schysst kultur i gruppen eller hur ni skapar trygghet i omklädningsrummet.

Materialet är anpassat för både tjejer och killar som finns inom ungdomsidrotten, både lagidrott och individuell idrott. Övningarna vi har valt ut passar allra bäst för ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern. Materialet finns också att ladda ner som pdf: Snacka om det – Ungdom Pdf, 5 MB., Snacka om det – Handledning Pdf, 419 kB., Snacka om det – Fördjupning.

Hur går det till?

Det ska vara lätt att snacka om jämställdhet, beteende och värderingar. Vem som helst ska kunna arbeta med materialet, i sitt lag eller sin träningsgrupp, utan att behöva vara expert i ämnet.

Ta er igenom materialets olika delar. Ni väljer själva om ni arbetar med en del i taget eller flera vid samma tillfälle. Det finns ingen given start- eller slutsida. Ni avgör därför helt själva i vilken ordning ni tar er an häftet. Det finns en enkel guide eller ett körschema till varje del som ett stöd till dig som ska leda samtalen.

Tips

Starta gärna era träffar med att checka in. När gruppen har lärt sig metoden är det ett utmärkt verktyg att använda sig av även vid era träningstillfällen.

Har du frågor kan du kontakta Ola Svensson som tagit fram materialet.

Sidan publicerades: 2 november 2022